Bolovi u stopalima, uzroci, prirodno lečenje

Da li vam konstantan bol u stopalima ne da mira? Jednostavni lekovi izrađeni u kućnoj radinosti vam mogu uveliko olakšati tegobe. O uzrocima bolova u stopalima i sredstvima koja taj bol mogu umanjiti, saznajte više u tekstu koji sledi.

Ljudsko stopalo se sastoji od 26 kostiju koje formiraju dva koštana luka. Luk koji se prostire čitavom dužinom stopala naziva se se longitudinalnim lukom, a luk koji se pruža širinom stopala zove se transverzalni luk. Fibrozne trake, poznate kao ligamenti, drže kosti na okupu zajedno sa još jednim čvrstim tkivom koje se zove plantarna fascija. Unutrašnji mišići, spoljašnji mišići, koji povezuju stopalo sa donjim delom noge, i masni jastučići u stopalu pomažu mu da podrži težinu čitavog tela. Oni su takođe zaslužni i za amortizovanje opterećenja koje težina tela proizvodi o toku intenzivnih aktivnosti poput skakanja ili džogiranja. Gležnjevi, pete, lukovi stopala, tabani, prsti na stopalima i baze stopala jesu njihovi glavni elementi. Bol u stopalima nastaje ukoliko dođe do povrede bilo kog od ovih delova.

Povezano>>> Rešite se bolova u stopalima

Simptomi

Hodanje, stajanje, trčanje, džogiranje, planinarenje i plivanje (aktivnosti koje podrazumevaju intenzivnu upotrebu nogu) mogu dovesti do bola u stopalu. To vas ne mora obavezno omesti u upražnjavanju vaše omiljene aktivnosti svaki put, ali ukoliko se zanemaruje bol u povređenom stopalu u toku dužeg vremenskog perioda, tegobe se mogu drastično pogoršati. Izražen i trajanbol mogu vas sprečiti u obavljanju i svakodnevnih obaveza. Karakter i izraženost bola, kao i propratni simptomi koji se uz njega javljaju mogu varirati od osobe do osobe. Bol se može javiti u različitim delovima stopala.

Probadajući bol u bridu (regionu gde se spajaju prsti sa ostatkom) stopala

Bol u regionu prstiju koji ne prestaje duži vremenski period

Konstantan bol u peti, koji se pogoršava pri opterećenju stopala

Bol prilikom nošenja obuće sa visokom potpeticom

Stajanje, hodanje ili trčanje su bolni

Bol u zglobovima

Ukočenost zglobova

Smanjena pokretljivost zglobova

Nestabilnost ili izvrtanje gležnja ka unutra

Bol prilikom istezanja luka stopala

Poteškoće u održavanju ravnoteže prilikom stajanja

Crvenilo ili obezbojenost kože oko povređenog mesta

Ubadajući, trneći ili pečući bol ili gubitak osećaja u stopalu

Otok stopala, ili otok dela stopala

Bolno ispupčenje u nivou baze prstiju

Savijeni ili skvrčeni prsti, koji mogu zauzimati položaj kao kandže

Orožali delovi ili žuljevi u nivou baze prstiju

Burzitis ili zapaljenje malih kesica sa sinovijalnom tečnošću koje podmazuju zglovog dela stopala.

Povezano>>> Grčevi u nogama i stopalima

Uzroci

Giht: Giht označava povišene vrednosti urične kiseline u krvi. Usled izrazitog povišenja koncentracije urične kiseline dolazi do deponovanja njenih kristala u zglobnim čaurama, ligamentima i tetivama, što dovodi do izraženog bola u zglobovima, ukočenosti i oticanja zglobova.

Burzitis: Burzitis pete, baze stopala, prstiju ili burzitis bočnog dela stopala u regionučuklja, nastaje zbog zapaljenja kesica sa sinovijalnom tečnošću koja ima ulogu zglobnog lubrikanta, a ova upala rezultuje izraženim bolom u stopalu.

Artritis: Artritis dovodi do smanjene pokretljivosti u zglobu, uzrokujući bol koji prati pokretanje zgloba. Hodanje postaje otežano usled bola koji se tom prilikom javlja.

Dijabetes: Dijabetes može dovesti do oštećenja nerava i kompromitovati cirkulaciju krvi. Dijabetičari mogu imati bolne i oslabljene mišićebutina i stopala.

Povezano >>> Prva pomoć za bolna stopala

Prelomi: Prelomi stopala spadaju u najčešće uzroke bolova u stopalu.

Istegnuće: Kada se vlakna tkiva pokidaju usled prevelikog istezanja ligamenata, nastaje istegnuće, a ono može biti praćeno veoma jakim bolom.

Povreda mišića:
Preveliko opterećenje, preterana upotreba, prejako istezanje ili mehanička povreda mišića i tetiva stopala mogu dovesti do izraženog bola u stopalu. Usled toga takođe može doći do oticanja, bolne osetljivosti kao i problema u funkcionisanju stopala.

Plantarni fascitis: Istegnuća plantarne fascije se u najvećem broju slučajeva manifestuju bolom u donjem delu stopala. Ovo stanje se naziva plantarni fascitis.

Neadekvatna obuća:
Nošenje obuće sa uskim vrhom može dovesti do formiranja čuklja – velike, tvrde, izrazito bolne izbočine u nivou baze palca na stopalu, što takođe rezultuje bolom u stopalu.

Ravni tabani: Spušteni lukovi stopala su poznati kao „ravni tabani“, i ovaj problem može biti uvertira u hroničan bol u stopalima.

Plantarne bradavice: Nalaze se na tabanima i nastaju kao posledica produženog i pojačanog pritiska na donji deo stopala. Mogu biti veoma bolne.

„Čekićasti prsti“:
Usled činjenice da zgrčeni mišići stopala dovode do savijanja i skvrčavanja prstiju, to često može biti uzrok vrlo jakog bola u stopalima.

Žuljevi i orožali delovi: Žuljevi na bridu stopala ili peti, kao i orožali delovi na prstima mogu biti jako bolni.

Ostali uzroci: Starenje, telesna težina veća od optimalne, preterano vežbanje, loša ishrana, trudnoća, nošenje obuće koje je preuska ili ima visoke potpetice kao i urasli nokti na prstima, neki su od najčešćih uzroka bola u stopalu.

Slično>>> Zašto su mi bolna stopala

Lekovi spravljeni u kućnim uslovima

Stavljanje leda na bolno područje smanjuje otok a samim tim i bol.

Elevacija stopala (podizanje stopala iznad nivoa tela u ležećem položaju) umanjuju bol.

Ograničavanje ili potpuno prekidanje aktivnosti do trenutka kada se bol više ne oseća je najbolji kućni lek.

Izbegavajte dugotrajno potapanje stopala u vodu.

U cilju izbegavanja trenja i iritacije bolnih delova stopala, kritični delovi se mogu zaštititi jastučićima od vate.

Nemojte nositi obuću koja Vam prouzrokuje bol.

Potapanje stopala u toplu vodu dosta pomaže u olakšavanju bola.

Kada su prelomi u pitanju, dugotrajno mirovanje je apsolutni imperativ. Štake mogu pomoći u smanjivanju pritiska na povređenu nogu.

Urična kiselina nastaje razgradnjom purina iz hrane. Ishrana bez purina se savetuje u cilju kontrole gihta. Konzumiranje alkohola takođe treba izbegavati.

Pored prethodno pomenutog, možete uzimati i analgetike u toku jednog do dva dana. Međutim, ukoliko ste dijabetičar, ili ako imate ozbiljan, kontinuiran bol ili bilo kakvu vrstu deformiteta ili rane na stopalu, kao i u slučaju da stopalo ne reaguje na kućni tretman, trebalo bi da odmah zatražite pomoć lekara. Nakon adekvatnog pregleda, lekar može ordinirati lekove kao i napraviti plan i redosled terapije vodeći računa o ozbiljnosti simptoma.

Vežbe zagrevanja kao i vežbe opuštanja tokom i nakon treninga su od ključnog značaja za sprečavanje povreda i bola koji je povredama uzrokovan.

Stopala, obzirom da predstavljaju oslonac ljudskog tela, nose težinu tela i zaslužna su za slobodu koju proizilazi iz činjenice da se možemo nesputano kretati. Učestali bol u stopalima nas može dovesti u neugodnu situaciju da se moramo oslanjati na druge kada su dnevne obaveze u pitanju. U aktivnom i zdravom životu možete uživati samo ako su vaša stopala dovoljno jaka da vas u tome podrže. Prema tome, nikada nemojte zanemarivati bol u stopalu. Pokušajte da nađete uzrok bola i odmah konsultujute svog lekara u cilju određivanja odgovarajuće terapije.
Saznajte više>>> Najbolji prirodni lekovi protiv bolova u nogama i stopalima