Nega i lepota

Opadanje kose kod žena uzroci i lečenje

By  | 

Nakon češljanja, ugledati veću količinu sopstvene kose na četki može biti traumatično, bez obzira na životno doba, ali to nikako nije neuobičajeno – statistike pokazuju da gubitak kose pogadja oko 30 miliona žena samo u SAD-u.

Postoji niz mogućih uzroka gubitka kose. Ćelavost, odnosno trajni gubitak kose, je jednostavno posledica genetike. Povećano opadanje ili privremeni gubitak kose mogu, izmedju ostalog, biti posledica loše ishrane, genetike, neuravnoteženosti hormona, korišćenja lekova i podvrgavanja medicinskim tretmanima i terapijama kao što su hemoterapija, zračenja, infekcije kao i posledica hroničnog stresa. Određene bolesti i stanja – poput anemije, niskog nivoa hormona štitne žlezde, lupusa i nekih vrsta raka – mogu uzrokovati gubitak ili opadanje kose. U većini ovih slučajeva, gubitak kose nije trajan.

Prebrzo gubljenje kilograma, podvrgavanje hir dijetama ili unošenje vrlo malo ugljenih hidrata takođe mogu biti uzrok neuravnoteženosti u organizmu koja rezultira povećanim opadanjem kose. Pridržavanje programu zdravog mršavljenja može sprečiti da se to dogodi. Hormon Dijeta, koja predstavlja ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, može pomoći da se spreči takav nedostatak neophodnih hranljivih materija.

Prvi korak u određivanju tretmana u borbi protiv gubitka kose je utvrdjivanje uzroka njegove pojave. Čak i šablon gubitka kose može pomoći da se utvrdi izvor problema. Na primer, žene mogu gubiti kosu od temena – slično muškoj ćelavosti – uz povećanje nivoa testosterona, dok nedostatak hranljivih materija može uzrokovati uopšteni gubitak kose preko cele površine glave.
Preporučeni testovi krvi

U svim slučajevima gubitka kose, važno je uraditi sledeće testove krvi:

1. TSH (tiroidni stimulišući hormon koji luči hipofiza), fT3 , fT4 (slobodni hormoni štitne žlezde) i antitela štitne žlezde
Oni se testiraju da bi se procenila funkcija štitne žlezde. Svi oni bi trebalo da budu završeni da bi se pravilno dijagnostifikovalo stanje štitne žlezde koje može da dovede do prekomernog gubitka kose. (Napomena: optimalno, TSH bi trebalo da bude manji od 2,5.)

2. Feritin (kompleks gvoždja i proteina)
Predstavlja oblik skladištenja gvožđa. Nizak nivo gvoždja (<70) je vrlo čest uzrok gubitka kose.

3. Vitamin B12 i folna kiselina(vitamin B9)
Nizak nivo bilo koje od ovih hranjivih materija može uzrokovati gubitak kose.

4. Dihidrotestosteron
Visok stepen ovog hormona se vezuje za gubitak kose i kod muškaraca i kod žena.

5. Progesteron i estradiol
Nizak nivo estrogena može uzrokovati povećanje gubitka kose.

8. Slobodni i ukupni testosteron
Visok stepen testosterona kod žena može ubrzati gubitak kose.

Korisni dodaci ishrani za sprečavanje gubitka kose

Uravnotežena ishrana može sprečiti ili preokrenuti problem gubitka kose, u slučajevima kada je uzrokovan nedostatkom hranjivih materija, ali suplementi takođe mogu biti korisni. Glavni nutritijenti uključeni u zdrav rast kose su vitamin A, određeni vitamini B grupe, biotin, vitamin C, bakar, gvožđe i cink. Dovoljan unos proteina i vode je takođe važan.

1. Gvožđe: Osnovna funkcija ovog minerala je da prenosi kiseonik u hemoglobinu koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Nedostatak gvožđa može dovesti do stanja koje se naziva anemija i mogućeg gubitka ili povećanog opadanja kose. Anemija može analizom krvi lako biti dijagnostifikovana a karakterišu je umor, slabost i uopšte loše stanje organizma.Preporučeni dnevni unos gvožđa je 18 mg (što se povećava tokom trudnoće i dojenja).

2. Cink: Perut i gubitak kose su stanja povezana s nedostatkom cinka. Cink je mineral koji podstiče razmnožavanje ćelija i rast i obnovu tkiva. Takođe služi za održavanje lojnih žlezda povezanih sa folikulima kose. Preporučuje se unošenje 15 mg na dan.

3. Vitamin B6, B12, folna kiselina i biotin: Svi ovi vitamini B grupe su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca ili njihovog dela sa hemoglobinom (koji sadrži gvožđe) . Glavna funkcija hemoglobina je da prenosi kiseonik iz pluća do tkiva širom organizma, uključujući i kosu. Zdrava i jaka kosa zahteva neprestano snabdevanje krvlju i kiseonikom.Nedostatak ovih vitamina može izazvati smanjenu opskrbu kose kiseonikom i krvlju, što dovodi do povećanog opadanja kose, pojave oštećene kose i sporog ponovnog rasta. Iako nije uobičajeno, ponekad nedostatak biotina može doprineti gubitku kose.

4. Vitamin C: Nedostatak vitamina C može kosu učiniti sklonom lomljenju, pucanju i drugim oštećenjima. To se obično događa samo kada je u pitanju ozbiljan nedostatak ovog nutrijenta i može se preokrenuti kada se unos vitamina C poveća.

loading...
loading...
Loading...

Povezano