Dijeta za gojenje-debljanje

Kad se kaže dijeta obično se misli na mršavljenje ali mnogima a naročito mladjim muškarcima je potrebna dijeta za gojenje (debljanje).

Gojenje je potrebno naročito mladjim muškarcima u pubertetu mada ima i devojaka koje bi htele da poboljšaju svoje obline.
Osnov svake dijete za debljanje mora biti u povećanju unosa kalorija koji nemora da vodi i značajnom povećanju količina hrane koje tokom jednog dana pojedete.
Dodavanje kalorija u svakodnevnoj ishrani je jedan od načina da se brzo dobije na težini.Dodajući 500 kalorija dnevno u svojou ishranu moći ćete da dobijete do 2 kg nedeljno, pod pretpostavkom da se održi isti nivo aktivnosti.

Konzumiranje više kalorija je najbolja taktika za brzo gojenje. Međutim, to ne znači da bi trebalo da se navali na brzu hranu.

dijeta za gojenje

Povećanje unosa namirnica bogatih proteinima i kompleks ugljenih hidrata će omogućiti da povećate težinu. Posni izvori proteina su jaja, riba i piletina bez kožice. Izvori složenih ugljenih hidrata su:integralne žitarice, smeđi pirinač, pasulj i hleb i peciva od integralnih žitarica te raženi hleb.

Da bi brzo povećali težinu,ne bi trebalo neselektivno povećati unos hrane jer vrste namirnica koje odaberete su mnogo važnije. Povećanje količine zdravih masti u ishrani omogućava da dodate kalorije i dobijate na težini bez povećanja nivoa holesterola ili ugrožavanja zdravlja srca.Dobri izvori zdravih masti su avokado, orasi,orašasti plodovi,semenke bundeve i suncokreta i maslinovo ulje. Možete da dodate i džemove, puter od kikirikija i med u svoju ishranu u vidu grickalica da dodate još kalorija bez dodavanja nezdravih masti.Konzumiranje mnogo povrća i voća je takođe od suštinskog značaja za obezbeđivanje dovoljno hranljivih materija.

Takodje za uspešno gojenje treba jesti češće mesto gomilanja sve hrane u dva ili tri obroka,podelite te obroke u pet ili šest.Svaki put kada ste gladni, užinajte unoseći zdrave kalorije iz hrane kao što su orasi ili med.

Gojenje ne znači da je sva hrana dobra za vas. Brza hrana je i dalje loša za vas, i ako jedete celu kesu čipsa možete da se napunite kalorijama, ali one će biti prazne.Umesto mišićne mase koju želite dobićete samo salo na stomaku a to sigurno nije vaša želja. Klonite se pržene hrane, čipsa, peciva,slatkiša i gaziranih pića.

Ako želite da povećavate telesnu masu i postignete gojenje biće potrebno da unosite najmanje 1,5 grama proteina na kilogram vaše sadašnje telesne težine,rezultati dijete za gojenje biće još bolji ako unosite 2 grama proteina.

Ako imate 60 kg trebaće vam 90 do 120 grama proteina.
Jedno jaje sadrži oko 6 grama dakle za 120 grama vam treba 20 jaja dnevno ali tolika količina bi bila nezdrava.
Ipak ovu količinu nije teško dostići jer 100 grama piletine ili ribe sadrži od 20 do 25 grama proteina.Pa ćete već sa 300 grama piletine dnevno podmiriti polovinu potreba.
Kvalitetan sir sadrži do 25 grama proteina a litar mleka oko 20 grama.Zbog unosa kalcijuma jako je dobro da u sklopu dijete za gojenje svakog dana popijete 1 litar mleka.
Od biljnih izvora proteina najbolji su soja,kikiriki i pasulj jedna šolja kuvanog pasulja sadrži blizu 100 grama proteina.

Evo jednog primera jelovnika dijete za gojenje.
Doručak dva jaja,salata od paradajza i krastavaca sa 100 grama feta sira.
Užina 1 mleko
Užina 2 banana i 100 grama kikirikija
Ručak 300 grama ribe ili piletine,povrće,salata.
Užina 3 sendvič od 100 grama šunke i 100 grama sira,mleko
Večera meso ,povrće (krompir ili pirinac),salata.
Tokom dana pojedite bar jedan inegralni hleb od 500 grama ovaj celi hleb takodje sadrži oko 15 grama proteina.
Voće možete konzumirati kad god želite zbog ugljenih hidrata jer ako ih nebude dovoljno organizam će umesto njih sagoreti proteine.