Dijeta za muškarce

Na prvi pogled, dijeta bi trebalo da bude lakša za muškarce: oni imaju brži metabolizam nego žene i manju sklonost za skladištenje masti.

DIJETA za muskarce
Problem za muškarce je što kod njih postoji tendencija da se masti akumuliraju oko stomaka, što ih čini da imaju telo “u obliku jabuka”.Poznato je da ovo povećava rizik od bolesti povezanih sa prekomernom težinom, posebno bolestima srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.Već malo povećan stomak pokazuje blagi rizik za zdravlje, dok veliki pivski stomak ukazuje na značajno povećan rizik za dobijanje ovih opasnih bolesti.

Većini muškaraca se ne sviđa ideja da sprovode dijete – možda zato što im izgleda kao previše ženska stvar. A, u stvari, muškarci ne bi trebalo da prate dijetu dizajniranu za žene – muškarcima treba više kalorija i imaju veće šanse da budu uspešni ako jedu “prave” obroke čak mogu da se osećaju zadovoljni dok su na dijeti.

Najbolja dijeta za muškarce

Najbolja dijeta strategija za muškarce je strategija ne držati pravu dijetu. Male i suptilne promene u vašem jelu, piću i navike vežbanja mogu biti sve što je potrebno da smršate.Naglasak treba da bude na zdravoj ishrani, fitnesu i brizi o sebi.

Dijeta za muškarce saveti

1. Jedite manje obroke na svaka 2 do 3 sata, u ukupnom iznosu od pet do osam manjih obroka dnevno, svaki dan.
2. Jedite posne izvore proteina uz svaki obrok (juneće meso, piletina, riba, jaja).
3.Jedite voće, povrće ili oba uz svaki obrok.
4.Uverite se da vam skoro sav unos ugljenih hidrata potiče iz voća i povrća.
5. Uverite se da najmanje 25 odsto vaših kalorija dolazi iz masnih izvora, uključujući i životinjske masti i ulja (laneno, riblje, kokos, i maslinovo).
6. Pijte samo pića koja imaju nula kalorija. Držite se samo voda i zeleni čaj, ako je moguće.
7.Nemojte da konzumirate pivo ,gazirane,zasladjene sokove ni alkoholna pića.

Dijeta može biti sa niskim unosom kalorija dakle sa ograničenjem količine hrane što muškarcima uglavnom ne odgovara ili sa ograničenjem neke vrste nutritijenata kao što su visokoproteinske dijete.Ove dijete su veoma efikasne kod muškaraca.Količina hrane koja se unosi nije ograničena ali je zabranjeno unositi ugljene hidrate.Dakle vaša ishrana će se sastojati isključivo od mesa,jaja,mlečnih proizvoda,soje i pečuraka.Nema uzimanja hleba testenina ,voća,povrća i sl.Na ovakvoj dijeti muškarci izuzetno brzo mršave ali one nisu baš najzdravije,postoje i neke modifikacije ovakvih visokoproteinskih dijeta kao što je najpoznatija Atkinsova dijeta ili nešto usavršenija i malo zdravija Dukanova dijeta.Donekle nezdravost ovih dijeta možete ublažiti unosom multivitaminskih preparata tokom dijete ali kada postignete željenu težinu što može biti i relativno brzo potrebno je sačuvati zdravu težinu pa ćete opet biti upućeni na gore pomenute male i suptilne promene u vašem jelu, piću i navikama vežbanja.

Veoma je važno jesti više malih obroka umesto tri velika.Kada unesete veću količinu hrane a zatim ležite ili sedite organizam skladišti nepotreban višak energije kao rezervu u vidu sala.Nikada nemojte večerati neposredno pre spavanja.Vežbajte da održite ukupnu masu mišića jer prirodno sa godinama količina mišića u telu se smanjuje na račun sala.Mišići su apsolutno najveći potrošači energije u telu i njihovo očuvanje je najbolja prevencija protiv gojenja.
Vežbajte za sve grupe mišića ako radite na primer samo trbušnjake to neće imati gotovo nikakav efekat na salo na stomaku.
Pogledaj i …. DUKANOVA DIJETA I ATKINSOVA DIJETA