Domaći sirup i sok od koprive recepti

Saznajte.

– kopriva za anemiju
– domaći sok od koprive recept
– sirup
– sok od koprive i limuna
– sok od nane i koprive

Biljka koja raste samoniklo i koju možete naći obično uz puteve je, zapravo jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imuniteta, izbacivanje toksina iz organizma, ali i za lečenje malokrvnosti, odnosno anemije, te za izbacivanje šlajma, oslobađanje od kašlja i lečenje mnogih drugih oboljenja i otklanjanje neprijatnosti.

Domaći sirup i sok od koprive recepti

Brojni su recepti za domaći sirup i sok od koprive. Ono što je svima njima zajedničko jeste da se pripremaju uz dodatak limuna ili pomorandže, a može se dodati i limuntus. Postoje čak i recepti za domaći sirup i sok od koprive koji podrazumevaju dodavanje konzervansa, ali u principu nema potrebe za tim. Svakako je preporučljivije pripremati češće manje količine ovih lekovitih napitaka, nego ih pripremati sa konzervansom.

sok od koprive

Sok od koprive za anemiju

Dobro je poznato da je kopriva jedno od najboljih prirodnih sredstava za anemiju, a osim kapi najčešće se preporučuje koristiti sok od koprive za anemiju.

Povezano>>> Prirodni lekovi za anemiju kakao i kopriva

Domaći sok od koprive recept

Brojni su recepti za domaći sok od koprive, a jedan od njih podrazumeva da se ovaj lekoviti i osvežavajući napitak priprema od : 50 – ak vrhova mlade koprive, 3 – 4 limuna, 4 pomorandže, oko 500 kg šećera, 3 litra vode i po želji, kesice limuntusa.

Recept za pripremu je vrlo jednostavan : isecite limunove i narandže na sitnije komade, pa pomešajte sa usitnjenom koprivom i sve nalijte vodom. Smesu ostavite da odstoji preko noći. Sutradan izmiksajte sastojke u blenderu, dodajte šećer i uživajte u domaćem soku od koprive.
Možete umesto šećera koristiti i domaći med.

Slično>>> Sok od koprive za imunitet i osveženje

Sirup od koprive recept

Recept za sirup od koprive je istovetan kao i recept za domaći sok od koprive ili sok od koprive i limuna, stim što je neophodno na ovu količinu dodati oko 1 kg šećra, kako bi se sirup od koprive održao.

Takođe, kada prirpemate sirup od koprive preporučuje se da ga skuvate, odnosno od trenutka kada proključa ostavite ga tek pet minuta da virucka, pa nakon što se ohladi sipajte u staklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto. Rok upotrebe ovako pripremljenog sirupa od koprive je šest meseci.

Slično>>>  Za šta je dobar sirup od koprive

Sok od koprive i limuna

Sok od koprive i limuna je takođe izuzetno lekovit napitak, a odličan je izbor za prve dane proleća kada je organizmu potrebno dosta vitamina i minerala.

Za sok od koprive i limuna vam je potrebno : 400 grama svežih mladih listova koprive ( najbolje vrhovi ), 6 celih limunova ( najbolje onih za koje znate da su gajeni organski ), 700 – 800 grama smeđeg šećera ili šećera od šećerne trske, te 5 supenih kašika domaćeg meda i 1 litar obične vode.

Da biste pripremili sok od koprive i limuna, najpre potopite oprane koprive, a 4 limuna narežite na kriške, pa nalijte litrom vode i ostavite da odstoje tokom noći.

Sutradan sve sastojke izmiksajte u blenderu, pa dodajte sok od preostala dva limuna i šećer. Med dodajte na kraju kuvanja. Ovako prirpemljen sok od limuna i koprive potom stavite na ringlu i ostavite da vri 5 minuta od trenutka kada prokuva. Ne zaboravite da smesu neprekidno mešate, te ukoliko se pojavi pena obavezno je uklonite. Na kraju dodajte med, pa ostavite par sati da se prohladi. Ovako pripremljen sok od koprive i limuna potom sipajte u staklene flaše, pa odložite na hladno i tamno mesto. Prilikom konzumranja obavezno razredite.

Jednostavan sok od mlade koprive

Potrebno:
1kg mlade koprive
1 l vode
PRIPREMA: Samleti koprive na mašini za meso i dodati 0,5 l vode, promešati i sok ocediti kroz gazu, dobro izgnječiti. Ponoviti postupak, ostatak mase ponovo propustiti kroz mašinu za meso, razblažiti vodom i ocediti sok, sjediniti sa prvim delom soka i promešati. Dobiveni sok koristiti za spremanje raznih napitaka (uz dodatak meda), jela, čorbi i soseva. Radi boljeg čuvanja, flaše sa ovim sokom mogu se pasterizovati i hermetički zatvoriti.

Sok od nane i koprive

Za sok od nane i koprive pripremite po 50 – ak listova sveže nane i sveže koprive, 1 kafenu kašičicu limuntusa, oko 1,5 kilograma šećera i 1,5 litar obične vode.

Najpre pustite vodu da proključa, pa nakon što se prohladi potopite oprane listove biljaka i ostavite da odstoje 24 časa. Povremeno blago promešajte.

Kada istekne 24 časa, dodajte limuntus i šećer, pa mešajte dok se potpuno ne rastope. Ovako pripremljen sok od nane i koprive prespite potom u sterilisane tegle i odložite na hladno i tamno mesto.

Saznajte više>>> Lekovito dejstvo koprive

loading...
loading...
Loading...