Prirodni lek za anemiju: Kakao, kopriva i med, aronija…

[icegram campaigns=”19636″]

U ovom članku čitajte.

– Anemija: uzrok simptomi, lečenje
– Kakao kao lek za anemiju
– Aronija prirodni lek za anemiju
– Sok od cvekle
– Čaj i sok od koprive
– Med i kopriva kao prirodni lek
– Namirnice za lečenje

Anemija: uzrok , simptomi, lečenje

Anemija (malokrvnost) je poremećaj krvne slike koji se najviše javlja kod ljudi, a naročito kod dece i trudnica. Anemija je smanjen broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u krvi, a samim tim je smanjena i koncentracija hemoglobina koji je odgovoran za transport kiseonika putem krvi. To dovodi do toga da se organi ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika, i onda nastaje problem. Zato ljudi koji imaju problem sa anemijom, osećaju fizičku i mentalnu slabost.

anemija prirodni lek

Uzroci koji mogu dovesti do anemije:

– neadekvatna ishrana (nedostatak gvožđa i vitamina)

– patološko gubljenje krvi iz organizma (krvarenja iz bubrega, creva, preduga menstrualna krvarenja itd.)

– anemija može nastati kao nus pojava tokom korišćenja nekih lekova

Simptomi anemije:

– umor i malaksalost

– brzo zamaranje (nedostatak vazduha)

– vrtoglavica i glavobolja

– bledilo kože i sluzokože

– ubrzan srčani rad (srce brže radi kako bi nadoknadilo nedostatak kiseonika)

– poremećaj sna

– poremećaj apetita

– depresija

– nesvestica

Lečenje anemije:

Najbitnije je da se anemija dijagnostikuje u početnom stadijumu i da se na vreme krene sa lečenjem, kako bi se izbegle komplikacije. Kada se dijagnostikuje smanjen broj eritrocita u krvi, kao i smanjena koncentracija hemoglobina – to je jasan znak da je u pitanju anemija. Kada se srce i mozak ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika, to može dovesti do ozbiljnih posledica po vaše zdravlje. Kako biste pristupili pravilnom lečenju anemije, najpre je potrebno otkriti uzrok koji je doveo do anemije. Naravno, to možete jedino uz konsultacije sa lekarom. Lekar će vam preporučiti da promenite navike u ishrani, da pojačano unosite neke namirnice koje su bogate gvožđem i vitaminom C (gvožđe ulazi u sastav hemoglobina, a vitamin C podstiče vezivanje i aktivaciju gvožđa), da neke namirnice izbegavate da jedete, kao i da koristite određene lekove ukoliko je to potrebno – jednom rečju, potrebno je da steknete zdrave navike kako biste se izborili u potpunosti sa anemijom, a znamo šta sve zdrave navike podrazumevaju. Kada su teži oblici anemije u pitanju, tada se pacijentima daje transfuzija koncentrovanih eritrocita.

Kakao kao lek za anemiju

Kakao ima najveći procenat gvožđa i preporučuje se kao lek za anemiju. Dakle, unesite u svoju ishranu obavezno i kakao. Pomešajte 1 kašičicu kakao praha i 1 kašičicu meda tako da se dobije smesa nalik na eurokrem i uzimajte ovo svako jutro na prazan stomak.

Aronija prirodni lek za anemiju

Aronija je prirodni lek za anemiju, ali i čišćenje krvi. Njeni plodovi sadrže vitamine: C, E, A, B2, B6; a od minerala sadrži: gvožđe, mangan, fosfor, jod, kalijum, molibden i kalcijum. Dakle, gvožđe, vitamini C i B su neophodni za lečenje anemije. Možete koristit sirup ili sok od aronije. Svako od vas u svojoj bašti može imati žbun aronije, jer aronija ima zaista veliki broj lekovitih dejstava, osim toga što se koristi kao prirodni lek za anemiju.

Slično>>> Anemija i kako je sprečiti

Sok od cvekle za anemiju

Možda nije baš najukusnije povrće koje volite da jedete, ali što se lekovitosti tiče – cvekla je jedan od najboljih prirodnih lekova za anemiju. Postoji verovanje da boja biljke govori dosta o njenom značaju za organizam. Dakle, otuda je jasno čemu rubinsko-purpurna boja cvekle. Zbog visokog sadržaja gvožđa koje pospešuje i obnavlja aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), cvekla se koristi kao lek za anemiju (malokrvnost) i bolju krvnu sliku. Zato se cvekla i naziva lekom za krv, jer se koristi kod onih bolesti gde je potrebno da se krv pročisti ili obnovi. Možete koristiti sok od cvekle za ovu svrhu, jer on sadrži visoku koncentraciju gvožđa u sebi, a pomaže i regeneraciju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Kod anemije, koja se obično javlja kod dece i trudnica, preporučuje se da se koristi sok od cvekle koji je bogat raznim vitaminima, mineralima i drugim delotvornim materijama. Sok od cvekle se obično kombinuje sa sokom od šargarepe i pije se kao takva mešavina, jer je čisti sok od cvekle dosta jak. Ukoliko pijete čisti sok od cvekle, dovoljno je da popijete 0.8 dl odjednom.

Povezano>>> Anemija kod dece ishrana i prirodno lečenje

Čaj i sok od koprive za anemiju

Anemija je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam. Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama koje je čine pogodnim prirodnim lekom za anemiju ili nadoknađivanje nedostatka gvožđa u organizmu. Kopriva je bogata gvožđem, vitaminom C i K, bakrom i manganom – koji su značajni za aktivaciju gvožđa i lečenje anemije. Gvožđe ulazi u satav hemoglobina koji je odgovoran za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija. Možete koristiti čaj i sok od koprive za lečenje anemije. Potrebno je da 50 g lista koprive prelijete sa pola litra hladne vode, poklopite i ostavite da prenoći, a zatim ujutru kuvajte dva minuta. Kad se čaj ohladi, procedite ga i pijte tri puta dnevno po čašu čaja pre jela.

Povezano>>> Anemiju lečite ishranom i narodnim receptima

Med i kopriva kao lek za anemiju

Seme koprive i med se koriste kao odličan prirodni lek za lečenje anemije. Osim listova koprive koji su u široj upotrebi, seme koprive ima još jače dejstvo (sadržaj gvožđa). Med će sačuvati svojstva semena koprive, zato što je med prirodni konzervans. Pomešati 100 g semena koprive sa kilogramom livadskog meda i uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu mešavine.

Slično>>> Anemija prirodno lečenje

Namirnice za lečenje anemije

Namirnice koje su bogate gvožđem i drugim neophodnim mineralima i vitaminima koji će vam na prirodan način pomoći da se izborite sa anemijom su:

– crveno meso, govedina,biftek

– prepeličja jaja (a mogu i kokošija jaja)

– riba

– cveka

– kupine

– maline

– ribizle

– mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja)

– šargarepa

– jabuka

– citrusi

– beli luk

– kopriva

– kakao

– med, matični mleč

– maslačak

– pelen

– orasi, bademi, lešnici

– krompir

– žitarice

Saznajte više>>> Anemija nedostatak gvožđa u krvi – lečenje ishranom