Nega i lepota

Jabukovo sirće protiv ekcema

By  | 

Ekcem je kožno oboljenje koje se odlikuje osipom na različitim delovima tela. Osip može biti veoma neprijatan i izazivati jak svrab. Mnogi faktori pogoršavaju simptome, kao što su izlaganje alergenima, loše vremenske prilike, prehlade, virusi i slično. Iako postoji mnogo načina za lečenje ovog oboljenja i smanjivanje iritacije izazvane osipom, lekovi iz domaće radinosti su izuzetno popularni među ljudima koji boluju od ekcema. Već godinama je poznato da jabukovo sirće uspešno pomaže ljudima ublažavajući simptome ekcema.

Zašto koristiti jabukovo sirće za ublažavanje simptoma ekcema

Jabukovo sirće se dobija fermentacijom soka od jabuke. Kvasac i bakterije razgrađuju šećere iz soka, te se dobija alkohol koji se daljim vrenjem pretvara u sirće. Obiluje hranljivim materijama koje umiruju osip na koži, a unutrašnja upotreba jabukovog sirćeta pomaže da izgledamo zdravo i štiti nas od ekcema. Saznajmo nešto više o kvalitetima jabukovog sirćeta:

Sadrži elemente koji pomažu u detoksikaciji, organizam iznutra izbacuje štetne materije, što se ogleda na čistoj i zdravoj koži.

Sadrži elemente koji uništavaju bakterije koje uzrokuju kožna i druga oboljenja.

Igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta jer obiluje vitaminima i mineralima. Naš odbrambeni sistem postaje jači i otporniji na prehlade i viruse koji mogu biti izazivači ekcema.

Otrovne i štetne materije kao što je živa uspešno se uklanjaju iz tela korišćenjem jabukovog sirćeta.

Ima snažno antigljivično dejstvo, što pomaže koži u borbi protiv bolesti koje izazivaju svrab i perutanje, kao što je ekcem.

Jabukovo sirće ima visok sadržaj vlakana koja olakšavaju varenje hrane i deluju kao prevencija konstipacije (zatvora stolice). Konstipacija vodi do opasnog gomilanja otrova u organizmu, što može prouzrokovati kožna oboljenja nalik ekcemu.

Kako koristiti jabukovo sirće

Pošto smo saznali razloge zbog kojih je jabukovo sirće veoma popularno u lečenju ekcema, hajde da navedemo dva načina upotrebe koja mogu biti od pomoći u uklanjanju nelagodnosti izazvanih osipom kod osoba koje boluju od ove kožne bolesti:

I način: Dodajte dve kafene kašičice jabukovog sirćeta u 250 ml vode i popijte više puta dnevno, po želji. Radi boljeg ukusa, dodajte malo meda. Umesto u vodu, možete dodati istu količinu jabukovog sirćeta u sok. Ovu mešavinutreba piti nekoliko dana i efekat će biti primetan.

II način: Drugi način upotrebe jabukovog sirćeta je nanošenje na obolela mesta na koži. Možete razblažiti sirće mešajući ga sa jednakom količinom vode, a zatim vatom naneti direktno na osip. Možda ćete osetiti peckanje na tom području, što je sasvim normalno. Peckanje će ubrzo nestati, kao i sam osip, nakon nekoliko dana. Ukoliko Vam smeta miris sirćeta, sve što treba je da dodate nekoliko kapi ulja od ruzmarina i nanesete smesu na obolelo mesto i taj neprijatan miris će nestati.

loading...
loading...
Loading...

Povezano