Koji su najraniji simptomi trudnoće

Simptomi uglavnom variraju od žene do žene, od trudnoće do trudnoće, ali najčešće su oni kod većine trudnica jednaki.Poznavanje simptoma je bitno iz razloga što svaki simptom može biti povezan i sa nečim drugim, osim sa trudnoćom.

Neke žene osete prve simptome već nedelju dana nakon samog začeća, no većina žena ih oseti sa 4 do 6 nedelja trudnoće, dok neke jednostavno nemaju nikakve simptome.

Simptomi variraju kod svake trudnice, svojom jačinom, intenzitetom i učestlošću.Evo nekih najučestalijih simptoma, koji pogađaju većinu trudnica:

1. IMPLANTACIJSKO KRVARENJE – je jedan od prvih znakova trudnoće, i često se može zameniti menstruacijom, ali je potpuno drugačije i nema nikakvih opasnosti za bebu ako se dogodi. Dešava se otprilike 6-12 dana nakon začeća, tako što se embrion uglavljuje u zida materice, i tada dolazi do laganog krvarenja koje traje otprilike 3-4 dana.Neke žene mogu osetiti lagane grčeve, baš kao kod menstruacije.

najraniji simptomi trudnoce

2. IZOSTANAK MENSTRUACIJE – je najčešći simptom trudnoće. Kada žena ostane trudna, sledeći menstrualni ciklus bi trebao izostati. Može se desiti da menstruacija ne izostane, već bude samo kraća, i manjeg intenziteta nego inače.

3. NATEČENE I NABREKLE GRUDI – ovo je simptom koji se uglavnom javlja 1-2 nedelje nakon začeća. Grudi su tada natečene, osetljive na dodir, a mogu čak biti i bolne.Ovaj simptom najčešće se primeti uveče, kada se žena pokušava namestiti u udoban položaj za spavanje, tjekom vežbanja, tuširanja ili oblačenja.

4. UMOR – simptom koji se može javiti samo nekoliko dana nakon začeća. Žena je umorna, pospana, nemože se naspavati čak ni produženim snom: umor se javlja u svako doba dana, ujutru, poslepodne i navečer.Ne preporučuje se povećano konzumiranje napitaka s kofeinom. Jutarnje ustajanje i razbuđivanje je teže, a uveče dolazi želja za ranijim odlaskom u krevet.

5. JUTARNJE MUČNINE – javljaju se otprilike 2-8 nedelja nakon začeća, najčešće oko 6 nedelja poslje. Mučnine se ne moraju javljati samo ujutro, mogu biti i uveče, te tokom noći. Neke žene uopšte nemaju jutarnje mučnine, a neke ih mogu imati tokom cele trudnoće. Mogu se javiti samo na određeu hranu, te na neke specifične mirise.Nije začuđujuće ni ako se trudnici počne gaditi hrana koju je inače voljela jesti. Od pomoći može biti smanjenje obroka, koji bi trebali biti učestaliji i lakši nego inače.Mučnine najčešće prestaju sa oko 4 meseca trudnoće, kada plod “oživi”, odnosno kada se počne micati.

6. BOLOVI U LEĐIMA – kod većine trudnica traju tokom cele trudnoće, ali kod nekih se mogu javiti samo u prvih nekoliko nedelja i zatim prestati. Javljaju se najčešće u donjem delu leđa, u krstima, a mogu se protezati kroz cela leđa, što je malo ređe. Tablete protiv bolova ne pomažu u ovom slučaju, samo povremena masaža može ublažiti ovu tegobu.

7. GLAVOBOLJE – naglo povećanje hormona u telu trudnice uzrokuje glavobolje u ranoj trudnoći, to jest u prvih nekoliko meseci.Ovaj simptom nije toliko čest, ali nije ni začuđujuća pojava trudnoće.

8. UČESTALO MOKRENJE – oko 6-8 nedelja nakon začeća, može se javiti povećana želja za mokrenjem.Većina trudnica ima ovaj simptom, koji nije nimalo ugodan.Može se čak desiti da se mokraća nemože zadržati, pa često “pobegne”. Objašnjenje je takvo da, pošto se materica povećava, ona svojom težinom pritišće mjehur, koji više nemože izdržati obim mokraće kao pre začeća, nego se mora češće prazniti.

9. TAMNE AREOLE – koža oko bradavica neretko potamni a može se čak promeniti i do nekoliko nijansi tamnije nego inače.Takođe, same bradavice možda će biti malo veće, ili “izraženije”, odnosno ispupčeniji prema van.To je priprema grudi za dojenje.

10. ŽELJA ZA HRANOM – ovaj simptom je takođe vrlo česta pojava u trudnoći i javlja se kod većine žena. Dok neke trudnice neće osetiti niakakv poriv za hranom, druge će umirati od želje za određenim ukusom, ili čak povećanom količinom određene hrane.Istraživanja pokazuju da trudnica ne treba jesti za dvoje, ali ako se javi ova želja, za određenom hranom u određenom trenutku, trudnica si to treba priuštiti.

11. INTUICIJA – neke žene jednostavno osećaju i znaju da su trudne i pre samih simptoma trudnoće. Ta intuicija je u večini slučajeva i tačna. Sam osećaj se javlja već nekoliko dana ili nedelju do dva nakon začeća.

12. VRTOGLAVICA – Ovaj vas simptom može iznenaditi, ako još neznate da ste trudni. Naglo ustajanje, penjanje uz stepenice, gužva u tramvaju, veliki broj ljudi na jednom mestu te vrućina trudnicu lako mogu dovesti do vrtoglavice, ili čak nesvestice. Dugo stajanje, čekanje u redu, ili jednostvno malo duža šetnja mogu prouzrokovati nesvesticu.
To se događa iz razloga jer materica raste, i svojom težinom pritišće arterije u nogama koje pri, na primer naglom ustajanju, nedobiju dovoljnu količinu krvi.

13. OSETLJIVOST – Mnoge žene na početku trudnoće su puno osetljivije i nervoznije nego inače. Može se desiti da vas i najmanja sitnica izbaci iz takta. Povečana živčanost i nervoza povezane su sa povećanjem hormona u telu. Takođe se može javiti i nagla promena raspoloženja (čas ste srećni, čas vam se plače). Sasvim je normalno ovako se osećati, jedino bi vaš partner mogao biti veoma zbunjen ovim promenama, pa bi mu trebali objasniti o čemu se radi.

>>>> Znaci koji pokazuju da ste trudni vidljivi posle dve nedelje

14. POVIŠENA TELESNA TEMPERATURA – Temperatura tela je veća nego inače.Može se povećati za oko pola stepena do stepen od vaše normalne telesne temperature. Ova pojava nije neobična, štaviše veoma je učestala na početku trudnoće. Nije preporučljivo uzimati lekove za smanjenje temperature jer ta temperatura nije usledila tokom bolesti i ona će pasti na normalnu sama od sebe.Najčešće je povišena temperatura u jutarnjim satima.

Ako imate koji od ovih simptoma i sumnjate na trudnoću, napravite test na trudnoću, i javite se vašem ginekologu koji će to sa sigurnošću potvrditi.