Zdravlje

Gorka so (magnezijum sulfat) za čišćenje jetre, žuči, protiv zatvora i druga lekovita svojstva

By  | 

Sportisti je koriste za bolne mišiće, a baštovani je posipaju po biljkama da ubrzaju njihov rast.Gorka ili epsom so ima dugu istoriju raznovrsne upotrebe, a koristi se za zdravlje, lepotu, čišćenje i baštovanstvo. Ranije se ova gorka so dobijala od mineralne vode, a danas se nabavlja iz rudnika.

Epsom so je prirodan piling i antiupalni lek koji se može koristiti za lečenje bola u mišićima, suvoće kože, i protiv zdravstvenih problema. Sledeći put kada budete pravili detoks kupku ili kupku za stopala, dodajte malo epsom soli za luksuzno spa iskustvo.

Epsom so je dobila ime po gorkom izvoru soli iz Epsoma u Engleskoj, gde se ovo jedinjenje prvi put dobilo iz vode. Razlikuje se od običnih soli zbog toga što je u pitanju mineralno jedinjenje magnezijuma i sumpora.

Hemijska formula za magnezijum sulfat je MgSO4, što nam govori da se Epsom soli mogu razložiti na magnezijum, sumpor i kiseonik.Gorka so se sastoji od malih provodnih kristala i podseća na kuhinjsku so, ali, ona je po sastavu potpuno drugačija pošto je čini natrijum hlorid.

Gorka so za čišćenje jetre

Glavni zadatak jetre je da filtrira krv tako što uklanja toksine i štetne bakterije. Funkcionisanje jetre je ključno za opšte zdravstveno stanje, jer nas ona u suštini štiti od bolesti. Čišenje jetre nakon bolesti ili na mesečnom nivou je dobro za njeno održavanje. Detoksikacija jetre se može obaviti kod kuće uz pomoć jednostavnih sastojaka kao što su gorka so, voda, grejpfrut i maslinovo ulje. Odvojte vreme za odmor i opuštanje, pošto je to neophodno za čišćenje jetre.

Doručak i ručak treba da se sastoje isključivo od svežeg voća i povrća. Izbegavajte meso, hleb i mlečne proizvode, kako bi obroci bili lagani. Ovako se sprečava manje lučenje žuči i stomačnih sokova koji podstiču uklanjanje toksina.

Pomešajte četiri kašike gorke soli sa 4 šolje vode i sipajte u posudu sa poklopcem. U 18 časova, popijte jednu šolju ovog rastvora. Trebalo bi da budete što opušteniji, jer tako potpomažete proces varenja i čišćenja.

Popijte još jednu šolju vode sa gorkom soli u 8 uveče, kada je ponovo važno da budete u stanju opuštenosti

Pomešajte sok od jednog limuna i jednog grejpfruta, sa šoljom maslinovog ulja. Popijte ovaj sok u 22 časa i lezite u krevet. Ceo proces čišćenja obaviće se tokom noći, dok spavate i odmarate.

Popijte još jednu šolju sa gorke soli ujutru u 7 sati. Nemojte jesti ništa pre toga. Ponovite za dva sata. Ovako ćete zatvoriti krug.

Jedite voće i povrće ostatak dana, tj. izbegavajte meso, hleb i mlečne proizvode. Možete nastaviti sa normalnim ishranom kada završite sa procesom čišenja jetre.

Za čišćenje jetre na ovaj način trebaće vam:

  • 4 kašike Epsom soli
  • 4 šolje vode
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • Sok od grejpfruta
  • Sok od limuna

Savet

Pre bilo kakvog procesa čišćenja organizma, najbolje bi bilo da razgovarate sa svojim lekarom.

Gorka so upotreba i lekovita svojstva

Postoji puno načina na koje možete koristiti gorku so u svakodnevnom životu. Ovo su samo neke od njenih dobrobiti:

Rešava probleme sa zatvorom

Epsom so se često koristi kao prirodno rešenje za probleme sa zatvorom. Kada se popije, gorka so deluje kao laksativ, tako što povećava nivo vode u crevima i pročišćava debelo crevo. Jedno grupno istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu koji se bavi gastrienterologijom, pokazalo je da u in vitro studijama, Epsom so deluje kao laksativ tako što otpušta hormone za varenje i neurotransmitere koji govore telu da je vreme za izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Unutrašnja upotreba gorke soli može doneti trenutno olakšanje kada je u pitanju zatvor, ali ovo nije dugoročno rešenje ili zamena za ishranu bogatu vlaknima.

Ako je upotreba laksativa jedina opcija, bolje je da izbegnete većinu farmaceutskih proizvoda namenjenih ovom problemu, pošto je većina puna veštačkih boja, ukusa i upitnih hemikalija. Za uzimanje magnezijum sulfata oralnim pitem, najbolje je rastvoriti jednu dozu u čaši od 2 dl vode. Promešajte i popijte odmah. Ako želite da poboljšate ukus, sipajte malo soka od limuna.

Dok pijete Epsom so, morate unositi dovoljno vode, da ne biste dehidrirali. Magnezijum sulfat koji se uzima oralno, nateraće vaša creva da se aktiviraju u periodu od pola sata do šest sati nakon pijenja.

Za pročišćavanje žučne kese

Žučna kesa je organ o kom se retko govori i malo zna, ali njeno optimalno funkcionisanje je važno za naše zdravlje. Znaci koji vas upozoravaju da imate problem sa žučnom kesom su bol u stomaku (konkretno, u žučnoj kesi), lošije varenje masti, rozacea na koži i propustljivost crevne sluznice. Gorka so se može koristiti za detoksikaciju jetre i žučne kese.

Gorka so – gde se nabavlja i kako se koristi

Gorka so se manje – više može nabaviti u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane ili apoteci i cena je vrlo pristupačna. gorka so se obično nalazi u delu gde se nalaze laksativi, hidrogen ili apotekarski alkohol. Kada donesete so kući, čuvajte je na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, daleko od izvora vlage (zbog čega se neće zgrušnjavati).

Kada je reč o spoljašnjoj upotrebi iz zdravstvenih razloga, najčešće se preporučuje kupka sa šoljom-dve Epsom soli, u toploj vodi, u trajanju od 20 minuta. Pola šolje gorke soli se može dodati u lavor pun tople vode za dvadesetominutno natapanje stopala.

Ukoliko koristite Epsom so za unutrašnju upotrebu, pratite uputstvo sa pakovanja ili se konsultujte sa svojim lekarom.

Recepti

Ublažavanje bolova u kostima i zglobovima

Ležanje u kadi punoj Epsom soli je oproban, prirodan lek protiv bola u kostima i zglobovima. Gorka so se osim dodavanja u kadu, može koristiti i za pravljenje obloga.

Trn u peti

Kako je magnezijum ključan za zdravlje kostiju, Epsom so može biti prirodan lek za peta spur*. Spur pete nastaje usled manjka kalcijuma u kosti koja se nalazi na donjoj strani pete. Petni spur* može biti jako bolan. Jedno prirodno rešenje je natapanje stopala u toploj vodi sa Epsom soli, jer ublažava upalu i bol koja se javlja sa petni trn.

Detoksikacija i lečenje

Epsom so je ključni sastojak mnogih recepata za detoks kupke. Može se koristiti sama za ležanje u kadi, ili se može spojiti sa suvim biljkama i esencijalnim uljima, za još veće uživanje u kupci.

Domaće soli za kupanje

Kombinacija gorka so i soda bikarbona sa uljem lavande je jednostavan recept za smirenje, uklanjanje tenzije iz mišića i psihičku i fizičku regeneraciju.

Moguća neželjena dejstva Epsom soli

Nikad nemojte preterivati i prekoračiti dozvoljenu dozu koja je označena na pakovanju, ili onu koju vam je doktor preporučio. Magnezijum sulfat koji se uzima oralno otežava telu da absorbuje druge lekove koje pijete, pogotovo antibiotike. Izbegavajte uzimanje drugih lekova dva sata pre ili posle pijenja magnezijum sulfata kao laksativa. Ako imate rektalno krvarenje ili vam stane stomak nakon uzimanja magnezijum sulfata u svojstvu laksativa, prestanite da ga uzimate i nazovite hitnu pomoć, pošto to može biti opasno.

Sa magnezijumom se uvek mora oprezno postupati, pogotvo ako imate problema sa bubrezima, pošto oni filtriraju krv. Magnezijum sulfat se često koristi za uspešno lečenje eklampsije i preeklamsije kod trudnica, ali sve žene koje su u drugom stanju ili doje, bi generalno trebale da budu oprezne i razgovaraju sa svojim lekatom u vezi sa korišćenjem Epsom soli.

U najčešće nuspojave koje nastaju zbog preteranog unosa Epsom soli spadaju blagi stomačni problemi poput mučnine, grčeva i/ili dijareje. U ozbiljne nuspojave predoziranja magnezijum sulfatom spadaju: alergijske reakcije (osip, svrab, otežano disanje, stezanje u grudima, otok usta, lica, ili jezika), vrtoglavica, iznenadno rumenilo, preskakanje srca, paraliza mišića ili mišićna slabost, jaka pospanost ili znojenje. Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma nakon korišćenja gorke soli, obavezno recite svom lekaru. Ozbiljne nuspojave su vrlo retke, kada se Epsom soli koriste u preporučenim dozama.

I naravno, ukoliko imate bilo kakva pitanja ili ste zabrinuti za svoje zdravlje, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite Epsom so.

Ostala lekovita svojstva gorke soli

Povećava nivo magnezijuma

Magnezijum je ključan za dobro zdravstveno stanje, i često se dešava da imamo manjak ovog minerala. Deficijencija magnezijuma, hipomagnezemija, može nastati zbog alkoholizma, jake dijareje, loše ishrane ili povišenog nivoa kalcijuma (hiperkalcemija). Kada se gorka so koristi za kupku za natapanje nogu ili celog tela, podižete nivo magnezijuma na prirodan način, bez uzimanja suplemenata.

Magnezijum reguliše preko 300 enzima u telu i igra važnu ulogu u organizaciji mnogih telesnih funkcija, uključujući mišće, proizvodnju energije, elekrične impulse i eliminaciju štetnih toksina. Deficijencija magnezijuma doprinosi srčanim bolestima, moždanom udaru, artritisu, osteoporozi, sindromu hroničnog zamora, digestivnim problemima i mentalnim poremećajima. Povećavanjem nivoa magnezijuma u telu u čemu vam može pomoći gorka so, jačate imuni sistem i pomažete svom organizmu da se izbori sa brojnim zdravstvenim problemima.

Smanjuje stres

I vrapci na granama su čuli da opuštanje u toploj kupci nakon napornog dana (mentalnog ili fizičkog) ublažava stes. Ako želite da pojačate dobrobiti lepe, duge kupke, dodajte šolju-dve Epsom soli u kadu. Ne samo da je magnezijum koji sadrži Epsom so dobar za opuštanje mišića, nego opušta i um.

Prema jednom istraživanju američkog Univerziteta iz Severne Karoline, deficijencija magnezijuma negativno deluje na naše sposobnosti da se nosimo sa stresnim situacijama. Dalja ispitivanja su pokazala da magnezijum ima dubinski uticaj na stres i nervni sistem, pa nije loše znati da soli obogaćene magnezijumom kao što je gorka so mogu smanjiti stres i poboljšati neuropsihičke poremećaje. Magnezijum je ključan za proizvodnju enerije u ćelijama, što znači da se samim povećavanjem nivoa magnezijuma automatski osećate odmornije i življe, bez onog osećaja nemira koji dolazi sa prevelikom konzumacijom kofeina.

Eliminiše toksine

Sulfati iz Epsom soli pomažu telu da izbaci toksine i detoksikuju naše ćelije od teških metala, zahvaljujući čemu se smanjuje unutrašnja akumulacija štetnih supstanci. Naša koža je izuzetno porozna membrana; dodavanjem minerala poput magnezijuma i sulfata u vodu za kupanje, aktivira se obrnuta osmoza, proces koji izvlači soli i štetne toksine iz našeg tela.

Za detoks kupku su vam potrebne barem dve šolje gorke soli, uz ležanje u kadi od ukupno 40 minuta. Prvih 20 minuta će dati vašem telu vremena da ukloni toksine, a ostatak vremena će koža provesti u upijanju minerala iz vode, zahvaljujući čemu ćete se nakon kupke osećati podmlađeno. Ne zaboravite da pijete vodu pre, tokom i nakon kupke, kako ne biste dehidrirali.

Ublažava bol i upalu

Topla kupka sa Epsom soli ublažava bol i upalu koja je glavni uzročnik većine modernih bolesti, pa je tako korisna za osobe koje pate od astme, imaju glavobolje, migrene i bolove u mišićima. Gorka so je dobra i u slučaju posekotina, modrica, kao i otoka koji se javljaju kod iščašenja zglobova.

Imate trn u ruci? Stavite je u toplu vodu u kojoj ste rastvorili malo Epsom soli i trn će se mnogo lakše izvući. Generalno gledano, magnezijum iz gorke soli može smanjiti upalu. Bol nakon porođaja? Gorka so i tu pomaže. Generalno, magnezijum iz Epsom soli može pomoći telu da savlada generalnu upalu organizma pošto se manji nivo magnezijuma dovodi u vezu da višim C- reaktivnim proteinom, markerom koji signalizira da u telu postoji upalni proces.

Poboljšava nivo šećera u krvi

Dovoljan nivo magnezijuma u krvi smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Epsom so je odličan izvor magnezijuma. I magnezijum i sumpor poboljšavaju sposobnost organizma da proizvede i preusmeri protok urina. Redovan unos gorke soli, oralno ili putem kože, pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi, dok u isto vreme smanje rizik od dijabetesa i poboljšava energiju. Studije su pokazale da unošenje magnezijuma smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 kod žena i muškaraca, što dokazuje da Epsom so može da se koristi kao prirodna zaštita protiv dijabetesa.

Kosi daje volumen

Dodavanjem Epsom soli u preparate za kosu smanjićete lučenje viška ulja, zbog kog kosa izgleda masno i teško. Napravite svoj regenerator za volumen kose tako što ćete sjediniti iste količine gorke soli i vašeg običnog regeneratora (na primer: dve kašike regeneratora + dve kašike Epsom soli). Nakon pranja kose šamponom, nanesite regenerator, od korena do vrha. Ostavite u kosi 20-ak minuta pa isperite. Ovo možete raditi svake nedelje.

Gorka so istorija i zanimljive činjenice

Magnezijum koji sadrži gorka so je mineral koji je ključan za funkcionisanje našeg organizma. U neke od ključnih uloga spadaju održavanje normalnog krvnog pritiska, srčanog ritma i jakih kostiju.

Sulfat je esencijalan za mnoge biološke procese, i pomaže našem organizmu da izbaci toksine, pročisti jetru, formira proteine u zglobovima i moždanom tkivu. Nedavna istraživanja su pokazala da se gorka so (magnezijum sulfat) može ubrizgati intravenozno kao tretman za astmu i pre-eklamsiju (hipertenzija uzrokovana trudnoćom).

Za razliku od drugih soli, spoljašnji kontakt sa Epsom soli ne ostavlja suvu kožu, nego čak suprotno, meku i svilenkastu.

Danas je većina ljudi svesna toga da može patiti od deficijencije vitamina D, ali nisu toliko upućeni u to da se može javiti i manjak magnezijuma. Najverovatnije je porast deficijencije magnezijuma nastao zbog sve lošije ishrane, tj. zbog većeg konzumiranja obrađenih namirnica. Istraživanja pokazuju da čak 68% odraslih unosi manje od polovine dnevno preporučljivih vrednosti magnezijuma.

Epsom so se može koristiti i u bašti. Ako uzgajate robusnije povrće, dodajte kašiku gorke soli u zemlju ispod biljke, kako bi brže rasla. Gorka so se može koristiti i za sobne biljke. Rastvorite jednu kašiku Epsom soli u četiri litre vode i zalivajte jednom mesečno.

Želite da se rešite vinogradarskih puževa, a nećete da koristite hemikalije? Poprskajte malo Epsom soli. Ako vas svrbi koža, imate ujed od bube ili opekotinu, rastvorite kašiku gorke soli u pola šolje hladne vode, prenesite u sprej bocu i poprskajte po potrebi.

Epsom so se može koristiti za čišćenje po kući. Ako želite da očistite pločice, pomešajte tečni sapun i gorku so u razmeri 1:1, pa nanesite na prljave ili isflekane površine u kući. Sačekajte par minuta da rastvor deluje, istrljajte i operite.

loading...
loading...
Loading...

Povezano