Prirodni lek za kašalj

Kašlja se možemo rešiti na potpuno prirodan i bezbedan način, bez unošenja sintetičkih lekova i hemijskih supstanci u organizam. U ovom članku saznaćete kako da se na prirodan i jednostavan način rešite kašlja – uz pomoć narodnih lekova, koje su još naše bake koristile.

Prirodni lek za kašalj:
– đumbir i med
– čaj od crnog luka
– čaj od jagorčevine
– bršljan
– beli slez

Đumbir i med za kašalj

Đumbir i med za kašalj su stari narodni recept koji se i danas neretko upotrebljava. Potrebno je skuvati čaj od đumbira, za koga je dokazano da ima brojna lekovita svojstva, između ostalog, i da smiruje kašalj. Zatim se u tako pripremljen čaj dodaje med, a može I limunov sok – kako bi dejstvo bilo još jače i efikasnije. prirodni lek za kasalj Đumbir i med za kašalj: potrebno je uzeti jedan koren đumbira osrednje veličine, dobro ga očistiti, a potom iseći na tanke kolutove. Prethodno ste pripremili vodu, u koju kada proključa, ubacite pripremljene kolutove đumbira I kuvajte još oko 15 minuta. Nakon toga sklonite čaj sa vatre, poklopite i pustite da odstoji takođe oko 15 minuta, a zatim procedite čaj. U jednu šolju čaja dodajte 2 kašike prirodnog meda, promešajte i vaš prirodni napitak protiv kašlja je spreman! Ovaj čaj možete piti 3 puta dnevno, dok kašalj potpuno ne prestane. Osim što će vas osloboditi kašlja, ovaj zdrav napitak će ojačati vaš imunitet i zaštititi vas od mnogih bolesti.

Čaj od crnog luka za kašalj

A sada jedan recept protiv dosadnog kašlja koji dolazi pravo iz bakine kuhinje. Čaj od crnog luka za kašalj – brzo, lako i efikasno! Čaj od crnog luka za kašalj: potrebno je 3 glavice crnog luka srednje velicine (zajedno sa ljuskom) oprati i svaku iseći na četiri jednaka dela, a zatim kuvati u 1 l vode – sve dok 1/3 vode ne ispari. Kada se čaj skuva, izbaciti luk i piti čaj tokom dana, u gutljajima. Ubrzo će aktivni sastojci iz crnog luka delovati na sluznicu disajnih puteva i umiriti kašalj.

Slično>>> Med i crni luk protiv kašlja

Čaj od jagorčevine za kašalj

Jagorčevina se od davnina preporučuje za lečenje kašlja jer podstiče izbacivanje sluzi i sekreta iz pluća i disajnih puteva – te umiruje kašalj. Jagorčevina ima sposobnost da otvara disajne puteve i omogućava iskašljavanje sekreta – tako što omogućava odvajanje sekreta od bronhija, razređuje ga i dovodi do lakše eliminacije sekreta. Čaj od jagorčevine za kašalj: za pripremu ovog čaja možete koristiti listove ili cvetove jagorčevine. Potrebno je 1 kašiku cvetova ili listova ove biljke preliti šoljom ključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji oko 15 minuta, a potom procediti i piti najmanje 3 puta dnevno.

Prirodni lek za kašalj kod dece

Kada je lečenje kašlja kod dece u pitanju, ovde treba biti posebno obazriv, obzirom da je dečiji organizam veoma osetljiv. Takođe, nisu svi prirodni lekovi za kašalj preporučljivi i za decu, tako da treba znati šta je to što će pomoći u ovom slučaju. Prirodni lek za kašalj kod dece: očistiti rotkvu i iseckati je na kockice, zatim je dinstati sa medom ili šećerom. Potom odliti nastali sok i dati detetu da pije po 2 kašičice pre jela i pre spavanja. Za lečenje kašlja kod dece mogu se koristiti još i brezov i klenov sok.

Povezano>>> Kašalj kod dece lečenje prirodnim lekovima

Bršljan za kašalj

Bršljan za kašalj je u širokoj upotrebi kao efikasan prirodan lek za ublažavanje ove tegobe. Zato postoje brojni sirupi ili čajevi za lečenje kašlja koji sadrže bršljan, jer on istovremeno podstiče rastvaranje sekreta i iskašljavanje kod produktivnog kašlja, a kod suvog kašlja smiruju sluznicu i podstiče stvaranje zaštitnog sekreta. Dakle, kako bršljan za kašalj ostvaruje svoje lekovito dejstvo: olakšava iskašljavanje (saponini iz lišća bršljana olakšavaju iskašljavanje jer rastvaraju sekret u disajnim putevima), ublažava kašalj i pomaže u suzbijanju napada kašlja – smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronhija, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Za pripremu čaja od bršljana je dovoljno preliti 2 kašike usitnjenih listova sa 1 l ključale vode. Postoje i sirupi za kašalj na bazi bršljana.

Slično>>> Lovorov list kao lek protiv kašlja

Beli slez za kašalj

Beli slez za kašalj je već odavno poznat kao efikasan prirodni lek. Naime, koren belog sleza podstiče proizvodnju i izlucivanje sluzi tako da ublažava kašalj. Naročito se preporučuje za lečenje suvog upornog kašlja. Čaj od belog sleza oblaže disajne puteve zaštitnim slojem i rastvara sluz – čime olakšava iskašljavanje. Beli slez za kašalj: 1 kašiku usitnjenog i osušenog korena belog sleza preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti čaj da odstoji oko 2-3 sata, a zatim procediti i piti postepeno u gutljajima, ukupno 3 šolje čaja dnevno.

Saznajte više>>> Propolis kao lek za grlo i kašalj