Recepti za domaći sok od grožđa

Ako ste ljubitelj vina, onda će vam se sigurno svideti i sok od grožđa, koji možete vrlo lako i vrzo da pripremite kod kuće. Podrazumeva se da recepti za domaći sok od grožđa, koji su brojni ne navode koju vrstu grožđa treba koristiti, jer oni važe i za crno i za belo, a samo od vašeg ukusa zavisi koju vrstu grožđa ćete koristiti za pripremu ovog vrlo ukusnog napitka.

Kako se pravi domaći sok od grožđa

Ukoliko vas zanima kako se pravi domaći sok od grožđa, sasvim ćete sigurno biti oduševljeni receptom za njegovu pripremu, budući da je jedan od jednostavnijih.

U principu, jedino što može možda da vas odgovori od pripreme ovog soka zanimljivog ukusa jeste činjenica da ćete morati da sačekate da protekne 24 časa da biste mogli da nastavite sa pripremom, ali verujemo da kada jednom budete probali sok od grožđa, ovo neće predstavljati nikakvu prepreku.

sok-od-grozdja-recept

Sok od groždja recepti

Kada su u pitanju recepti za domaći sok od grožđa, imajte na umu da ga, u principu svako priprema na neki svoj način. Zapravo, ne toliko na različit način, koliko se razlikuje odnos između količine voća i količine šećera.

Zato ćemo vam ovom prilikom navesti samo jedan od mnogih načina pripreme ovog ukusnog i naročito lekovitog soka, a vama prepuštamo da ga prema sopstvenom ukusu i ukusu vaših ukućana menjate.

Prema ovom receptu je potrebno pripremiti 2,5 kilograma očišćenog voća i 2 kilograma šećera. Takođe će vam biti potreban jedan litar vode i 2 do 3 kesice limuntusa. Sasvim je jasno da je ovo osnovna količina, tako da je u svakom trenutku možete proporcionalno povećati.

Najpre je potrebno da voće dobro operete i, naravno odvojite od peteljki, a zatim treba da ga izgnječite, kako bi pustilo što više soka. Kada završite sa gnječenjem voća, dodajte predviđenu količinu šećera i limuntusa, a zatim i sve dobro sjedinite.

Ovako pripremljeno voće bi trebalo da prekrijete i to najbolje pamučnom krpom i da ostavite ceo jedan dan da odstoji, odnosno 24 časa. Vrlo je važno da naglasimo da ni u kom slučaju grožđe ne treba da ostavite ni na toplom ni na hladnom mestu, to jest u frižideru, već na onom mestu gde je umerena temperatura. Trebalo bi da u tom periodu blago promešate dobijenu smesu, s vremena na vreme.

Kada protekne period od 24 sata, dodajte predviđenu količinu vodu i stavite na ringlu umerene jačine da provri. Nakon što provri, procedite sok od grožđa i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što zatvorite flaše i odložite u frižider, odnosno neko hladno mesto.

Moramo da naglasimo da mnogi mešaju recept za sok od grožđa i za sirup od grožđa, ali morate da imate na umu da se oni pripremaju po istom receptu, buduči da kada budete pripremili sok od grožđa na naveden način, moraćete da ga razređujete kako biste ga konzumirali. A ako vas zanimaju recepti za klasičan sok, onda jednostavno možete ovo voće da iscedite u sokovniku, ali ga onda morate konzumirati odmah.

Šta sve možemo napraviti od grožđa

Ukoliko vas zanima šta sve možemo napraviti od grožđa, a da to nije, naravno vino ili sok, odnosno sirup možda vas iznenadi informacija da postoji i slatko od grožđa.

A verovali ili ne, postoje čak i recepti za džem od crnog grožđa.

Grožđe i zdravlje

Da su grožđe i zdravlje povezani neraskidivim vezama, dokaz je prvenstveno činjenica da se vino preporučuje piti za lečenje različitih oboljenja, odnosno za očuvanje zdravlja, a kako je i vino proizvod ovog voća, sasvim je jasno i da sok od grožđa ima neverovatno pozitivan efekat na zdravlje.

Na prvom mestu se preporučuje konzumirati ga, jer odlično utiče na čišćenje organizma, a postoje indicije i da je odlično sredstvo za prevenciju nastanka malignih oboljenja.

Smatra se i da utiče blagotvorno na rad bubrega, creva i digestivnog trakta, te da pomaže lečenju bronhitisa, a pokazao je pozitivne efekte i kod reume, odnosno artritisa.

Saznajte>>>  Zašto je groždje pravi lek

Kao i vino, tako i sirup, odnosno sok od grožđa utiče pozitivno na zdravlje srca, ali i kože, te poboljšava krvnu sliku.