Seme koprive i med

Većina nas troši novac i energiju na proizvode iz prodavnica. Svi koji drže do svog zdravlja znaju da su velike količine vode, voća i povrća dobre za nas, ali da se danas preporučuje i dopuna ishrani u obliku tzv. superhrane. Ali, šta ako u ovim teškim vremenima ne možemo da priuštimo najnovije brendirane proizvode i preporuke eksperata? Srećom, imamo eksperta koji zaista zna šta je najbolje za nas. Ona je tu duže od svih drugih, a ne očekuje finansijsku dobit – u pitanju je majka priroda.

Po mišljenju herbalistkinje Suzan Vid, kopriva jača organizam u većoj meri od pšenične trave, alge spirulina i drugih biljnih suplemenata koje kupujemo u obliku pilula i proizvoda, a koji se ne mogu naći u prirodnom obliku u našoj okolini. Srećom po nas, koprive ima u izobilju u većini oblasti naseljenih ljudima, i može se slobodno brati.

Branje i sušenje semena koprive

Većina nas je upoznata sa odlikama i lekovitim svojstvima lišća, ali seme je zapravo korisnije. Smatra se da daje energiju i jača otpornost organizma, kao i da pomaže u borbi protiv stresa, umora, ali i endokrinih, adrenalnih i bubrežnih poremećaja. Seme koprive ima slična dejstva kao list, ali u većoj količini. Možete ga grickati dok šetate ili radite, za brzo jačanje i podsticaj organizma, ili ga možete preraditi u sopstvene proizvode od superhrane.

Da biste izdvojili seme, isecite vrhove koprive kada je blizu sazrevanja. Ostavite ga nekoliko sati napolju na braon papiru kako bi insekti pobegli. Ako je toplo, može se sušiti na suncu. U suprotnom, osušite ga sušačem sa dobrom ventilacijom ili dehidratorom.

Med sa semenom koprive

Seme koprive u medu je od vekovima poznato kao jedan od najefikasnijih prirodnih lekova Najpoznatija upotreba semena koprive u medu je za jačanje imuniteta i čišćenju krvi.Seme koprive sa medom leči i razne infekcije urinarnog trakta a preporučuje je i za probleme sa digestivnim traktom i lošim varenjem.
Med kombinovan sa koprivinim semenom je jedan od prirodnih lekova sa najvećom koncentracijom gvožđa.Ovaj potpuno prirodni preparat omogućava najveću apsorpciju gvoždja što je od ogromnog značaja za lečenje i prevenciju anemije.
Seme koprive možete pomešati i sa medom. Čuvajte ga u staklenoj tegli, i uzimajte jednu do dve kašičice dnevno, ili ga konzumirajte kao ukusni namaz.

So sa semenom koprive

Pomešajte seme koprive sa kvalitetnom solju. Možete eksperimentisati sa količinom – tri do pet puta više koprive nego soli, ili pak ravnomerna količina, ako vam tako više odgovara. Možete dodati i druge sastojke kako biste poboljšali ukus, poput semena celera i sušenih biljaka po izboru, ili semena susama kao u pripremi soli od susama (gomašio).

Biljni prah od sušene koprive

Da biste napravili sopstveni biljni prah, uberite koprivu i osušite je sušačem ili dehidratorom. Kada se osuši, sameljite je u prah koristeći blender ili mlin za kafu. Zatim uberite još koprive i stavite je u sokovnik. Pomešajte sok sa prahom dok ne dobijete smesu koju ćete onda u potpnosti osušiti dehidratorom.
Kada se osuši, smesu smrvite i odložite u staklene tegle na mračnom mestu. Smesu možete dodati u “smuti”, iskoristiti je u pripremi toplih napitaka poput “mača” mlevenog zelenog čaja, ili u bilo kom drugom receptu. Možete je dodati i u poslastice kao dodatak za jačanje energije.

Hranljivo sirće od koprive

Uberite koprivu pre nego što procveta i stavite je staklenu teglu koju ćete zatim do vrha napuniti organskim jabukovim sirćetom. Ostavite je van dometi sunčeve svetlosti na 4-6 nedelje.
Kada bude spremno, sirće procedite i koristite kao preliv za salate ili marinadu za dodatni unos minerala. Takođe ga možete rastvoriti u vodi i koristiti za konačno ispiranje kose nakon pranja.