Simptomi upale jajnika i lečenje

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je prvo da uspostavi sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije…

Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnom stanju, taj predeo ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sedenje na hladnom i slično, upalni proces može spontano da se razvije.

Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju hlamidija i gonokoka. Upala jajnika je najčešća kod žena mlađih od 25 godina.

Saznajte>>> Upala janika lečenje antibioticima i prirodnim lekovima

Simptomi upale jajnika?

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Iako tok bolesti često može da bude i podmukao, bez ikakvih simptoma, najčešći sumptomi su napetost i bolovi u donjem delu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slepog creva. Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije.

upala jajnika

Dakle, simptomi upale jajnika su:

– bol u stomaku

– bol u karlici

– pojačan sekret

– bolan polni odnos

– povišena telesna temperatura

– mučnina

– povraćanje

Ukoliko sumnjate na upalu jajnika ili imate neki od ovih simptoma, obratite se svom ginekologu.

Kako se leči upala jajnika?

Da bi ginekolog pristupio lečenju upale jajnika, potrebno je prvo da uspostavi sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda i laparoskopije. Ukoliko vaš ginekolog ustanovi da imate upalu jajnika, preporučiće vam mirovanje i lečenje, koje se uglavnom zasniva na antibioticima i analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije, lečenje može biti i hirurško.

Da li česte upale jajnika mogu negativno da utiču na začeće?

Da, jer česte upale jajnika za posledicu mogu da imaju začepljenje jajovoda, a to je danas jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Čak 12 do 15 odsto žena postanu neplodne, posle samo jedne upale jajnika. Takođe, vanmaterična trudnoća je češća nakon ove bolesti, pa ukoliko ostanete u drugom stanju ubrzo nakon upale jajnika, treba što pre da konsultujete svog ginekologa.

Koja je prevencija od upale jajnika?

Zaštitićete se od eventualne upale jajnika ukoliko budete savesno vodili računa o svom reproduktivnom zdravlju. Osim brige o ličnoj higijeni, pod tim se podrazumeva i izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata, jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem.

Ukoliko ste već preboleli upalu jajnika, obavezno treba da prilikom polnog odnosa koristite kondom kako biste sprečili buduće infekcije. Takođe vrlo je važno da se rano uspostavi dijagnoza i lečenje upale, kako se ona ne bi proširila.

Lekovito bilje i čajevi za lečenje upale jajnika

Među lekovitim biljkama po ovom pitanju su hajdučka trava, virak, kantarion i žalfija. Preporučuju se i uvin čaj, čaj od pelina, brusnice, peršuna…

Osim upale jajnika, ove biljke su dobra dopunska terapija za neplodnost, ciste, miome, hormonalne poremećaje, tegobe u menopauzi…

U svakom slučaju, upale jajnika i drugi zdravstveni problemi žena, mogu se lečiti biljem ali samo uz konsultaciju sa lekarom.

Za pomoć u lečenju jajnika, preporučuju se i sledeći čajevi:

Vrkuta će kao lekovita biljka pomoći kod upale jajnika kao i kod upale materice. Preporuka je da se pije dnevno 3 do 5 šolja čaja onoliko dugo , dok se ne oseti poboljšanje.

Napravite čaj za upalu jajnika od imele, tako što ćete kašičicu imele staviti u šolju hladne vode, a nakon što odstoji 12 sati, podgrejte i pijte, 3 do 4 šolje na dan.

Broćika je odavno cenjena i upotrebljavana lekovita biljka kod upale jajnika, materice i jakog krvarenja. Dnevno se preporučuje 3 do 5 šolja vrlo toplog čaja.

Hajdučka trava je jedna od najlekovitijih biljaka za ženske bolesti. Preporuka je da pijete 3 do 5 šolja vrlo toplog čaja dnevno. Osim čaja, pomažu i sedeće kupke od hajdučke trave, tri puta na dan. Ostanite u kupki oko 20 minuta, pa bez brisanja lezite u krevet i dobro se pokrijte. Ostanite u krevetu oko sat vremena.

Povezano>>>   Čaj od hajdučke trave za jajnike

Macina trava, koja se odavno upotrebljava za lečenje neplodnosti u narodu je poznata i kao očajnica, što jasno opisuje žene koje su očajavale jer nisu mogle da postanu roditelji. Čaj od macine trave će uticati pozitivno na zdravlje jajnika, na lučenje polnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba, ranica na materici i ostalih bolesti žena. Macinu travu, osim u vidu čaja koristite i kao sredstvo za ispiranje.

Vrkuta i kantarion

Virak ili vrkuta je lekovito bilje koje pomaže kod skoro svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice pa do upala koje prati neugodan sekret.

Čaj od vrkute pije se četiri puta dnevno, ali polako, gutljaj po gutljaj.

Za održavanje zdrave vaginalne flore dobro je ispiranje čajem od kantariona, zašta će Vam biti potreban irrigator. Kašičicu kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i poklopite. Kada odstoji 10 minuta, napunite irigator, mlakom tečnošću, uvucite u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnite čaj.

Žalfija (kadulja) i neven

Čaj od žalfije je najbolji za tegobe u menopauzi, efikasan je kod napada talasa vrućine (valunga) i znojenja,ali pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. Koristi se još kod eleminacije belog pranja koje, izmedju ostalog, može izazvati upala jajnika. Dve kašičice žalfije prelijte se sa dva i po decilitra vrele vode.Preporučuje se da se pije 2 do 3 šolje na dan.

Čaj od nevena je dobar za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova . Žene koje imaju promene i upale na jajnicima, neven mogu da koriste u mešavini sa hajdučkom travom i koprivom. Čaj od ove mešavine treba da se pije tri puta dnevno, u gutljajima.