Uzroci i vrste celulita

Celulitom nazivamo preterane naslage sala u spoljašnjim zonama mišića koje ugrožavaju naročito žene i koje prouzrokuju zabrinutost za estetski izgled. Medicinski govoreći, termin je netačan; bilo bi pravilnije govoriti o hidrolipodistrofiji, mada niko ne upotrebljava tu reč.

Ne treba mešati celulit sa određenom vrstom masti koje su smeštene na bedrima kod žena i čiji je cilj da simulira isturene kosti i mišiće, dajući zaobljeni oblik koji je u proporciji sa ženskim telom.
Kada ova mast počne da se uvećava, nastaje nered: javlja se splet vlaknastog tkiva, zadržava se tečnost koja izaziva otežanu cirkulaciju i, na kraju, javlja se celulit od kog svi strahuju.
U tom trenutku, celulitis je već nastao.Medjutim, on se ne javlja odjednom, nego je reč o jednom sporom i progresivnom procesu.

UZROCI NASTANKA CELULITA

Genetski faktor sam po sebi ne može toliko da utiče koliko sledeći faktori:

Hormonalni faktor
Evidentan je s obzirom na to da celulit mnogo više pogađa žene. S druge strane, pojava celulita raste u fazama značajnijeg hormonalnog ciklusa, poput puberteta, trudnoće ili menopauze, kao i za vreme korišćenja oralne kontracepcije.

Dijetetski faktor
Iako postoji jasna veza između prekomerne uhranjenosti i rasta težine, veza između prekomerne uhranjenosti i celulita nije baš tako
jasna; svako od nas poznaje bar jednu gojaznu ženu koja nema celulit i jednu vitku koja ima celulit. Iz toga se može zaključiti da celulit ima mnogo više veze sa otrovnim navikama (alkohol, duvan) i sa neprikladnom ishranom, nego sa preteranim jelom.

Faktor cirkulacije
Kada postoji poremećaj sistema za cirkulaciju, poput vena, teških nogu ili teškoće sa drenažom (izbacivanje tečnosti) na nivou nogu, postoji veća sklonost celulitu. Ponekad se stvara začarani krug: što je cirkulacija lošija, sve je više celulita; što više celulita, sve gora cirkulacija.

Faktor držanja
Preterana iskrivljenost kičme u lumbalnom delu izaziva razne poremećaje u telu, kao i navika pognute glave i vrata i isturenog stomaka. Ovakvo nepravilno držanje takođe može biti jedan od uzročnika celulita.

Psihološki faktor
Iskustvo nam govori da celulitis napada većim delom emocionalno neuravnotežene žene, koje pate od anksioznosti i nesanice. Objašnjenje je u tome da se prisustvo nekih supstanci nervnog sistema koje izgleda utiču na raspoređivanje masti u organizmu povećava u određenim slučajevima neraspoloženja.
Na kraju, ne zaboravimo da su stres, umor i dugo sedenje (nedostatak fizičkih vežbi) takođe elementi koji pospešuju pojavu celulita.

STVARANJE CELULITA

Žene anatomski imaju  jedinstvenu strukturu kože na kojoj lako na staje celulit. Vezivno tkivo na mestima na kojima se celulit inače javlja je preslabo ili pretanko i omogućava da se nagomilano masno tkivo prikaže kroz kožu. Vaskularne promene i moguća zapaljenska stanja mogu biti odgovorni za nastanak celulita.
Simptomi koji prethode pojavi celulita :

Osećaj težine i napetosti u nogama, stopala su često hladna a noću se javljaju grčevi i parestezije (trnjenje). Bol je retko spontan, često je indukovan povredom, nekada je neznatan.

Objektivnim pregledom mogu se definisati sledeće promene na koži:  Koža ima difuzne neravnine – izgleda kao kora pomorandže i lokalne – izgled dušeka, zatim, javljaju se proširene pore na koži i vidljiva je  promena boje kože (bezbojna ili hiperpigmentovana).

Druge promene koje se vremenom prate: Gubitak elastičnosti i povećanje ispupčenosti kože sitno-zrnastog izgleda, uz postepeno pojavljivanje mikronodula (čvorića), (ređe makronodula) često bolnih na dodir.

VRSTE CELULITA

Nije svaki celulit isti niti se na isti način stvara.Može da varira prema građi osobe i u zavisnosti od higijene njenih navika i ishrane. U praksi se primećuju tri tipa celulita:

Kompaktan celulit
Tvrd je prilikom dodira. Prilikom dodira, pod prstima se primećuje fina struktura kvržica. Izgleda kao da prianja uz mišiće, s obzirom na to da ne menja oblik u ležećoj poziciji. Svaki pritisak uzrokuje bol. Smešta se na polovini donje polovine tela, naročito na butinama i unutrašnjem delu kolena. Obično napada mlađe žene koje često nisu debele, čak nemaju ni povišenu težinu, održavaju dobro fizičko stanje i imaju odličnu muskulaturu.
celulit vrste uzroci
Edematični celulit
Ovu vrstu čini kašasta konzistencija. Boli na sam dodir. Obično je blisko povezan sa problemima cirkulacije u nogama, zadržavanjem tečnosti, venama ili kapilarima, osećajem težine u nogama, grčevima i sklonosti modricama na najblaži udarac. Napada butine, ali u poodmaklom stadijumu možemo da pronademo i u zoni koja ide od gležnja prema kolenu dajući nogama stubast izgled.

Meki celulit
Mek je i sunderast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći, nikada ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama. Često se pripaja atrofičnoj muskulaturi i koži sa strijama.Često je prisutan kod žena u četrdesetim godinama koje dugo sede, mada može biti i rezultat kompaktnog celulita koji nije lečen ili je posledica lošeg tretmana mršavljenja (realizovanog previše brzo ili neadekvatno).

Osoba celulitskog tipa
Opisane su neke zajedničke odlike kod žena sa vidnim celulitom, koje će odrediti obeležja osobe celulitskog tipa. Navodimo ih u nastavku:
• Ravne noge sa tendencijom spajanja u kolenima;
• Naglašen pregib u visini lumbalnog dela kičme;
• Nedovoljna zategnutost mišića, a kao posledica toga i opuštena zadnjica;
• Zapremina polovine donjeg dela tela je veća od zapremine gornjeg dela;
• Zatvor;
• Teškoće sa cirkulacijom u nogama;
• Poremećen menstrualni ciklus;
• Sklonost potištenosti.