Imate bolne menstruacije? Otkrijte 5 prirodnih načina za ublažavanje menstrualnih tegoba

Iako su mesečne muke mahom sastavni deo reproduktivnog doba kod žena, tegobe koje prate menstrualni ciklus kod svake žene mogu biti drugačije.

Pojedine od njih i u „onim danima“ funkcionišu bez većih problema. Blagi grčevi koji prolaze za 1 ili 2 dana im neće poremetiti svakodnevicu. Druge, ipak, nemaju toliko sreće – od tupih probadanja u stomaku do „uvijanja“ zbog nepodnošljivih bolova, tih nekoliko dana mogu izazvati prilične muke.

Kada menstrualne tegobe počnu da utiču na normalno funkcionisanje, većini žena je to signal da se obrate ginekologu. U tom slučaju, skup neprijatnih simptoma dobija i svoj medicinski termin: dismenoreja.

Pritom, dismenoreja u širem smislu podrazumeva bolne grčeve u donjem delu stomaka i karličnoj regiji, koji se mogu javiti neposredno pre ili za vreme menstruacije. Međutim, kod žena koje pate od izraženijih tegoba, važno je odrediti o kom tipu dismenoreje je reč.

Kako da prepoznate uzroke bolnih menstruacija?

U zavisnosti od načina na koji se ispoljava, dismenoreja može biti primarna i sekundarna.

  1. Primarna dismenoreja (naziva se još i funkcionalna) prepoznaje se po tome što intenzivni grčevi počinju već u periodu adolescencije. Oni se mogu javiti između 6 meseci i 2 do 3 godine od prvog ciklusa, s tim da bolovi nisu uzrokovani nekim drugim reproduktivnim problemom (na primer, loša funkcija jajnika ili abrnormalnosti u materici). Bolovi u tom slučaju počinju neposredno pre ili na samom početku ciklusa. Najčešče se javljaju u donjem delu stomaka i u leđima, a u proseku traju od jednog do 3 dana.

Kod primarne dismenoreje, bolovi nastaju zbog jakih i dugih kontrakcija u materici. Njih uzrokuje pojačano lučenje prostaglandina, hormona koji inače izaziva kontrakcije materice. Međutim, na bolove utiču i neki drugi faktori, pa se tegobe mogu dodatno pogoršati kod žena koje puše, imaju prekomernu telesnu težinu ili se ne bave redovno fizičkom aktivnošću.

Sem toga, kod nekih žena su grčevi praćeni i glavoboljom ili vrtoglavicom. U kasnijim godinama života, oni se prirodno mogu smanjiti ili čak i u potpunosti prestati.

  1. Sekundarna dismenoreja, za razliku od primarne, češće se javlja kod žena u 20-tim i 30-tim godinama. Bolovi uglavnom počinju sa samim menstrualnim ciklusom, a osim stomaka se mogu proširiti na donji deo leđa i noge.

Pored jakog probadanja, u ovom slučaju to mogu biti i periodični grčevi ili tup i oštar bol. Karakteristično je i da ova vrsta bolova traje duže nego što je uobičajeno. Nakon ginekološkog pregleda, neretko se ispostavi da ih izazivaju poremećaji u funkcionisanju reproduktivnih organa – miomi ili tumori materice, upala donje karlice, endometrioza ili bolesti grlića materice.

U tom slučaju, bolove mogu pratiti i drugi poremećaji ciklusa: obilna krvarenja, neredovna menstruacija, izostanak ovulacije ili čak potpuni izostanak ciklusa (amenoreja).

Iako ova vrsta bolova nastaje kao posledica reproduktivnih poremećaja, lekari smatraju da pojedini faktori rizika povećavaju šansu za pojavu sekundarne dismenoreje. Osim pušenja, gojaznosti i prevelikog stresa, jaki bolovi se mogu javiti kod žena koje su imale infekcije karlice, ili je dismenoreja već postojala u porodičnoj istoriji bolesti.

Dobre navike i lekovi iz prirode: saveti za redukovanje menstrualnih tegoba

Kada nastupe jaki grčevi, većina žena poseže za uzimanjem lekova (Brufen, Caffetin, Baralgin, Rapten…). Ova prva „linija odbrane“ je i najefikasnija – analgetici su lako i brzo dostupni, a žene osete olakšanje za kratko vreme.

Međutim, ni lekari ne preporučuju njihovu preteranu upotrebu. Ako se često i dugo koriste, analgetici mogu imati i dugoročnije negativne posledice po zdravlje.

Dobra vest je da postoje lekovi koji su mnogo bezbedniji i pritom jednako efikasni. Mnoga istraživanja potvrđuju da prirodne metode u velikoj meri mogu ublažiti bolne menstruacije. To se ne odnosi samo na grčeve, već i ostale simptome dismenoreje: gubitak apetita ili želja za prejedanjem, bolovi u leđima, neredovna menstruacija, promene raspoloženja, umor, vrtoglavica i pojačan stres.

Zato se ženama preporučuje da obrate pažnju na ovih 5 stvari:

  1. Izbalansiran jelovnik: loše navike u ishrani često se dovode u vezu sa intenzitetom menstrualnih tegoba. Zasićene masnoće i industrijski obrađena hrana su neprijatelji hormonske ravnoteže, koja može dovesti do nastanka sekundarne dismenoreje.

Bolove mogu pojačati i namirnice bogate arahidonskom kiselinom (mlečni proizvodi i hrana životinjskog porekla). Takođe, orašasti plodovi, kao i seme suncokreta, lana, susama i bundeve, dovode do pojačanog lučenja prostaglandina. Umesto njih bi trebalo konzumirati više voća i povrća, ribe i morskih plodovia, kao i namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom.

  1. Redovna hidratacija: gubitak tečnosti može dodatno pojačati grčeve, pa će ženama tokom ciklusa pomoći da unose veće količine vode. Tečnost se može nadoknaditi i drugim napicima poput čajeva, limunade i prirodno ceđenih voćnih sokova.
  2. Fizička aktivnost: ukoliko su bolovi teški i praćeni obilnim krvarenjem, mirovanje se tokom „onih dana“ po pravilu podrazumeva. Međutim, sedenje može izazvati još intenzivnije bolove zbog grčenja stomačnih mišića.

U tom slučaju, ženama se savetuje da budu fizički aktivne pre početka menstruacije. To mogu biti jednostavne vežbe istezanja, joga, šetnja ili lagane kardio vežbe. Drugima će prijati intenzivnije aktivnosti (trčanje, plivanje, aerobik), s tim da bi svakako trebalo da vode računa o tome da se ne iscrpljuju previše. Osim što zateže mišiće i ubrzava cirkulaciju, redovno vežbanje podiže i nivo endorfina (hormona sreće). Ovaj hormon, poznat i kao prirodni analgetik, pomaže u smanjenju osećaja bola.

1. Tople kupke i obloge: da bi opustile mišiće i ublažile grčeve, ženama se tokom prvih dana menstruacije preporučuju i tople kupke. Savet je da to bude najmanje 20 minuta dnevno, s tim da topla voda kod žena koje pate od obilnih menstruacija može dodatno pojačati krvarenje.

Isto se odnosi i na vruće obloge. Bocu sa toplom vodom ili natopljeni peškir trebalo bi držati na delu stomaka gde su bolovi najizraženiji.

2. Prirodni preparati za ublažavanje menstrualnih tegoba: nutrijenti koji pomažu  u smanjenju jakih bolova mogu se obezbediti i kroz odgovarajuće dodatke ishrani. U borbi protiv grčeva, ženama će pomoći čajevi na bazi lekovitog bilja (malina, đumbir i origano). Čaj od bosiljka se pokazao kao posebno delotvoran, jer sadrži kofeinsku kiselinu koja smanjuje grčeve i ublažava osećaj neprijatnosti u stomaku.

Sličan efekat ima i cimet, i to zahvaljujući antiupalnim svojstvima. Ukoliko menstrualni ciklus prate izraženije tegobe, od pomoći mogu biti i druge vrste suplemenata. Stručnjaci među njima preporučuju preparate na bazi zlatne i peruanske make: aktivni sastojci ovih biljaka doprinose regulaciji hormonskog statusa, čime prirodno ublažavaju simptome kao što su jaki bolovi i neredovna menstruacija. Za razliku od klasičnih analgetika, ovi sastojci imaju još jednu dobru stranu – njihovi efekti poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, doprinoseći tako i ukupnom kvalitetu života.