Dijeta za strije

Poveća li se težina previše naglo, strije slede kao gotovo sigurna negativna propratna pojava. Mnoge žene su se sa strijama susrele u trudnoći. Kada se jednom pojave, teško ih se rešiti, pa je najbolji način borbe – prevencija.
strije dijeta

U početku strije karakteriše istaknuta upalna reakcija koja im daje crvenu, gotovo ljubičastu boju. Najčešće se javljaju na grudima, bokovima, i na stomaku kao posledica nesposobnosti kože da se prilagodi naglom povećanju volumena. Radi se zapravo o pukotinama vezivnog tkiva, izazvanima gubitkom elastičnosti derme.

Meka koža, bogata vodom, ima veću sposobnost prilagođavanja, što znači da će suva koža biti podložnija strijama. Stoga, ako ste u trudnoći, ili iz nekog drugog razloga počinjete naglo da se debljate (namerno ili ne), naši saveti trebalo bi da vam pomognu da izbegnete susret sa strijama.

Uz kontrolu težine, bilo bi dobro kada biste barem jednom nedeljno odvojili vreme za masažu kritičnih mesta nekim piling proizvodom. Uklanjajući mrtve ćelije s površine, koža postaje osetno mekša, glatka i lakše upija kremu protiv strija.

Kremu i ostale kozmetičke preparate protiv strija treba koristiti svakodnevno a posebno treba obratiti pažnju da odabrane kreme budu bogate silicijevim derivatima, elastinom ili drugim biljnim ekstraktima koji kožu održavaju elastičnom.

Korisni su i proizvodi na bazi vitamina A, koji će sprečiti oštećenja kože i stimulisati stvaranje proteina u koži koji je odgovoran za održavanje elastičnosti. Pomoći će vam i razna ulja na bazi badema ili pšeničnih klica.

Veoma je važno i izbegavanje dugih i toplih kupki koje pospešuju dehidraciju kože i pogoduju opuštanju tkiva. Grudi, koje kod dojilja čine posebno rizičnu grupu, treba često brisati sunđerom natopljenom hladnom vodom, jer hladnoća steže krvne žile i stimuliše cirkulaciju u tkivu.

Ishrana čuda čini

Još jedan od faktora koji pogoduju nastanku strija je neredovna i loša ishrana. Redovno jedite voće i povrće a kod pripremanja hrane koristite biljna ulja. Pokušajte iz jelovnika da izbacite masti, prezačinjena jela i fast food, te neumerene količine slatkiša ili prezaslađenih sokova. S druge strane, velike količine tekućine važne su za održavanje vlažnosti kože, pa pijte nezaslađene sokove, vodu bogatu mineralima ili čajeve.

Od one prve faze upalnog procesa strija, pa do trenutka dok ne postanu biserno bele, proći će gotovo cela godina. I u tom razdoblju možete se boriti protiv strija, pogotovo korišćenjem glikolne kiseline, koju možete naručiti i kozmetičkom salonu ili u oblližnjoj apoteci.

To je prirodna stvar koja pomaže prirodnom odvajanju mrtvih ćelija kože, koje se nakupljaju na površini i čine je suvom. Pored toga, stimulišu obnovu ćelija, zadržavaju vodu u površinskim slojevima kože i na taj je način održavaju vlažnom i elastičnom.

Na žalost, na već bele strije ne može se delovati, ali preventivom možete smanjiti one koje su se već formirale, odnosno sprečiti njihovo dalje širenje.