6 trikova da se oslobodite celulita

Američko društvo za estetsku i plastičnu hirurgiju procenjuje da oko 90% žena ima celulit, ali je vrlo verovatno da je svaka žena bar u jednom periodu svog života imala problema sa „narandžinom korom“. Nebitno da li ste bucmasti ili mršavi, niski ili visoki… Sama činjenica da ste žena je dovoljna da se borite protiv celulita. Smatra se da su uzroci celulita genetika, loša cirkulacija, nagomilavanje toksina i razne upale. Kada masne ćelije „porastu“ i probiju se kroz mišićno tkivo, celulit se javlja na butinama, stomaku i rukama.

Šta je celulit i zašto nastaje

Premda nije bolest, celulit jeste zdravstveno stanje jer on podrazumeva promenu u strukturi kože na čijoj se površini javljaju neravnine zbog promena u dubljim slojevima. U praksi on nastaje kada se masno tkivo ne povezuje dobro, počne da se zgrušava, a onda krene da vrši pritisak na kožu i formira udubljenja i izbočine.

Kada su uzroci celulita u pitanju, medicina je dala malo odgovora. Zvanično, sam razlog nastanka celulita je nepoznat, iako se sumnja na loše povezivanje ćelija masnog tkiva i dubljih slojeva kože.

Međutim, dok se konkretan razlog ne zna, postoji više osumnjičenih. Prvi mogući uzrok jeste hormonski disbalans, što objašnjava zašto se celulit često javlja u trudnoći. Hormoni koji su dovedeni u vezu sa pojavom celulita su estrogen, insulin, prolaktin i hormoni koje luči štitna žlezda.

Povezana sa hormonima je i loša cirkulacija koja se javlja zbog dugog sedenja ili prekrštanja nogu. Ukoliko dovoljno krvi ne dotiče do kriznih mesta na zadnjoj loži, taj deo neće dobijati ni dovoljno nutrijenata, ni dovoljno kiseonika, a šta onda da vam pričamo o hormonima. Zbog svega ovoga, masno tkivo počinje da menja svoju strukturu.

Još jedan bitan faktor u nastanku celulita je i genetska predispozicija. Genetika umnogome određuje naš metabolizam, a nije tajna da je spor metabolizam u direktnoj vezi sa pojavom celulita.

Konačno, na celulit utiču i loša ishrana i poremećen bioritam. Ukoliko ne jedete naročito zdravu hranu, niste fizički aktini i ne spavate dovoljno, veće su šanse da će se na vašim nogama pojaviti celulit. Naročito se klonite masti, ugljenih hidrata i soli ukoliko ne želite pomorandžinu koru.

Naravno, protiv celulita postoji lek, jer je veliki problem za mnoge žene. Svi tretmani, bilo prirodni ili oni koji uključuju hirurške zahvate, imaju za cilj da uklone masnoće iz tkiva i istovremeno podstaknu proizvodnju kolagena i elastina (kolagen i elastin su glavne komponente vezivnog tkiva; što više kolagena imate u organizmu, to imate manje celulita). Pre nego što potrošite još novca na neku kremu koja će samo privremeno ukloniti celulit, pokušajte da uvedete neke promene u ishrani koje ga mogu trajno uništiti.

Anticelulit dijeta

Ako srčana oboljenja i insulinska rezistencija nisu dovoljne da Vas ubede da smanjite unost šećera i soli, onda celulit možda hoće. Možete biti na dijeti koja sadži malo masnoća, ali ako jedete previše šećera, time potpomažete razmnožavanje masnih ćelija.

Celulit se može umanjiti i običnom vodom. Osam do deset čaša vode dnevno će pomoći u izbacivanju toksina iz masnih ćelija i hidriraće i oporaviti kožu, tako da će se celulit manje primećivati.

Gotovo da nema žene koja nema celulit, a sigurno nema one koja ne želi da ga se reši. Ovi trikovi protiv celulita su tu da vam pomognu da on nestane.

Među najčešćim stvarima koje žene zameraju svom izgledu i ne vole na sebu definitivno se nalazi i celulit. Čak preko 80% žena na svetu ima celulit. Štaviše, imaju ga i neki muškarci, mada je češći kod žena.

Kreme protiv celulita

Prvo za čim sve žene posegnu su kreme protiv celulita. Danas ih ima koliko vam volja, a čak je moguće i naći one koje deluju. Aktivni sastojci ovih krema prodiru duboko u slojeve kože i menjaju strukturu masnog tkiva, pa je samim tim i celulit sve manje izražen.

Kafa za celulit

Kofeina najviše ima upravo u kafi, a kao što smo već rekli, on je jedan od onih sastojaka koji će vam pomoći da se rešite celulita. Kafa vam može pomoći da  izravnate kožu zadnje lože tako što će, uslovno rečeno, podići one delove tkiva koje masno tkivo nije izguralo na površinu.

Pored toga, kofein utiče i na cirkulaciju i limfne žlezde, a dobar je i za kožu. U njemu ima dosta antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala, ali i stimulišu proizvodnju kolagena i elastina. I jedan i drugi sastojak su ključni za elastičnu i zategnutu kožu.

Odličan recept u borbi protiv celulita jeste da napravite blagi piling od kafe. Pomešajte kafu sa nekim prirodnim uljem (kokosovim, na primer) i utrljajte u kožu na kojoj se pojavio celulit. Za još jači efekat, možete ostaviti kafu na nogama i umotati ih celofanom. Nakon otprilike 20-30 minuta isperite mešavinu.