Sok od paradajza recept

Sveže isceđen sok od paradajza deluje najpre preventivno i zaštitnički, a samo čaša na dan može da pogoduje mnogo više nego ukoliko se on pije namenski i povremeno. To je naravno sve zbog vitamina i minerala koji se nalaze u paradajzu.

Sok od paradajza je dobro piti i posle teškog i stresnog dana, bolesti ili noćnog izlaska jer deluje kao snažan detoks budući da poseduje prirodan hlor i sumpor.

Kako da zavolim sok od paradajza? 

Počnimo od pregleda blagotvornih nutrijenata koje sadrži sok.

  • Organizam dobija vitamine A, E, K i grupu vitamina B – B1, B2, B3, B5 i B6. Minerali kao što su magnezijum, gvožđe i fosfor se nalaze u soku.
  • 200 mililitara soka od paradajza dnevno ima znatan uticaj na generalno stanje organizma, a posebno pogoduje zdravlju srca i kvalitetu kože. Čaša ispasiranog paradajza ima 44.5mg vitamina C, a samo preporučena doza vitamina C je 90 mg.
  • Ova količina soka dnevno je dovoljna da se osim vitamina B unese i vitamin C zbog čega je sok od paradajza idealan i za kvalitet imunog sistema, vida i za prevenciju očnih bolesti.
  • Sveži sok preventivno deluje i na smanjenje holesterola posebno zbog vitamina B3.

Kuvani ili sveže isceđen sok od paradajza?

Očigledan odgovor bi bio na strani sveže ceđenog soka od paradajza koji zadržava sve vitamina i minerale, a posebno vitamin C.

No, situacija je zapravo malo drugačija.

Kuvani sok za one koji treniraju svakodnevno

Studije su pokazale da kuvani sok od paradajza gubi simboličan procenat vitamina C, ali će povećati ostale nutrijente, a posebno likopen, element koji pojačava crvenu boju soka i koji pogodno utiče na stanje organizma i rad mišića.

Bogat je velikim brojem vitamina i minerala koji deluju čak i kao lek.

Gradi imunitet, čisti organizam i pogodno deluje na zdravlje srca i kože. Posebno se preporučuje onima koji imaju problem sa holesterolom i prekomernom telesnom težinom. Ova dva elementa direktno deluju na jetru i bubrege zbog čega i dolazi do ubrzane detoksikacije, a njihovo stanje se poboljšava. Hlor pomaže jetri i bubrezima da rade pravilno, dok ih sumpor štiti od bilo koje infekcije.

Tome se pridružuju i antioksidanti koji pomažu da se telo oslobodi od slobodnih radikala i ostane zdravo i energično. Zbog toga se sok od paradajza često preporučuje i umesto kafe ujutru.

Probajte neke od ovih recepata koje smo izabrali za vas.

#1 Domaći kuvani paradajz – zimnica

Za ovaj recept vam je potrebna veća količina zrelog i sočnog paradajza. Obavezno potražite one koji su uzgajani u bašti na otvorenom jer imaju tanju kožicu i lakše se kuvaju.

sok od paradajza

Sastojci

  • 10 kg paradajza
  • 300 g paprika babura
  • veza celerovog lišća (od jednog korena celera)
  • 2 ravne kašike soli
  • 2 pune kašike šećera
  • Količina soli i šećera zavisi od kvaliteta paradajza i njegovog ukusa.

Priprema

Operite i oljuštite paradajz detaljno i odstranite zelene delove. Možete ga izblendirati ili izgnječiti gnječilicom za krompir. Kuvajte sat vremena dok ne vidite da se paradajz raspao i kožice počele da se uvijaju.

Skuvani paradajz potom izmeljite još jednom u blenderu i vratite na šporet. Dodajte nekoliko paprika babura, celerovo lišće, so i šećer. Kuvajte još pola sata i na kraju izvadite papriku i lišće.

U spremne, tople flaše sipajte polagano sok, dobro zatvorite flaše i prekrite sa ćebetom. Ovako treba da odstoje 1- 2 dana dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih složite na police u zatvorenu suvu prostoriju.

Saznajte više>>> Paradajz za zdrave i bolesne