Bolovi u zglobovima uzrok – lečenje

Saznajte:

– bolovi u zglobovima ruku i nogu uzrok
– bolovi u zglobovima u trudnoći
– lečenje
– prirodno lečenje

Bolovi u zglobovima ruku i nogu uzrok

Bole vas zglobovi ruku i nogu? Ako vam se ovo često dešava, možda je vreme da posetite lekara.

Bolovi u zglobovima ruku i nogu mogu biti akutni (kada se bol javi iznenada, u toku noći obično) ili hronični (reumatoidno oboljenje). Većina ljudi pati od hroničnih bolova zglobova, koji se u medicini nazivaju reumatoidni artritis. Ovo je zapravo autoimuna bolest, što znači da usled nekog poremećaja u organizmu, naš imuni sistem počinje da ”napada” naš organizma, što u većini slučajeva uzrokuje bolove i oticanje zglobova gotovo u čitavom telu. Svakako da su najintenzivniji bolovi u zglobovima ruku i nogu.

bolovi u zglobovima

Ako se uz to često osećato malaksalo, slabo, brzo se umorite, razdražljivi ste – vrlo je verovatno da ste u početnoj fazi hronične upale zglobova (reumatoidni artritis). Simptomi nekad mogu i da napreduju, pa da imate poremećaj u ishrani, gubite na težini, psihički ste jako loše, počinjete pojačano da se znojite, anemični ste i dr.

Osobe koje pate od ovog oboljenja, obično kažu da je najintenzivnija ta jutarnja ukočenost koja ih trenutno parališe, a tokom dana bol postepeno jenjava. Neretko im zglobovi i otiču, osećaju bol čak i u mišićima i kostima.

Uzrok nastanka bolova u zglobovima ruku i nogu još uvek nije potpuno poznat, pa se stručnjaci i dalje bave ovim istraživanjima. Neka pretpostavka je da do upale zglobova dolazi usled infekcija bakterijama ili virusima, koji se prenamnože u našem organizmu i počinju da dovode do upale i bolova u zglobovima. Tu je i genetska predispozicija, zatim nepravilna ishrana (smatra se da povećan unos hrane bogate proteinima kao što je jako meso, jaja i mlečni proizvodi – pogoduje razvoju upale zglobova). Kao neki od mnogobrojnih uzroka koji se navode su: prekomerna telesna težina, povreda/istezanje tetiva i ligamenata, povrede kostiju, poremećaj metabolizma, poremećaj rada hormona, autoimuni poremećaj u organizmu…

U svakom slučaju, u pitanju je sistemsko oboljenje koje zahvata čitav organizam i ima tendenciju da napreduje, naročito ako se ne leči na vreme. Ovo nije nimalo bezazlena pojava, jer osobe koje pate od hroničnog artritisa imaju ograničenu pokretljivost i opšte funkcionisanje motorike, što jako može da naruši kvalitet života. Inače, ovo oboljenje se češće javlja kod osoba nakon navršene 45. godine, i to češće kod žena nego kod muškaraca.

Slično>>> Bolovi u zglobovima: ishrana je pola leka

Bolovi u zglobovima u trudnoći

Bolovi u zglobovima u trudnoći su veoma česta i normalna pojava. Normalna, zato što je u tom periodu povećana telesna težina trudnice, pa to pravi pritisak na zglobove i dovodi do bolova.

Takođe, tada se telo žene polako priprema za porođaj, pa pod uticajem hormona dolazi do opuštanja zglobova karlice, što se proširuje i na ostale zglobove.

Jako je bitno da trudnica vodi računa o tome da li spade u tzv. rizičnu grupu – ukoliko već ima neki defotmitet koštanog sistema, pa je potrebno da radi na jačanju mišića kako bi pripremila telo na predstojeći period.

U svakom slučaju, poželjna je umerena fizička aktivnost kod trudnica, neke lagane vežbe poput pilatesa, postoje posebni program kreirani baš za trudnice – kako bi držala telo u formi i time ublažila bolove u zglobovima.

>>> Kako da izlečite bolne zglobove s korom od limuna

Bolovi u zglobovima lečenje

Kao što smo i naglasili, bolovi u zglobovima su u najvećem broju slučajeva hronično oboljenje i kao takvo – veoma se teško leči. Kako bi se oboljenje uspešno lečilo, neophodno je da se najpre otkrije uzrok bolesti, pa da se u skladu sa tim i leči. Ono što najpre možete da uradite, to je da probate da otklonite bolove i druge simptome bolesti. Obično se koriste antiinflamatorni lekovi, analgetici, lekovi koji smiruju upalu i ublažavaju bolove. Tu je i fizikalna terapija koju vam propisuje lekar. Poželjno je da se trudite da što više budete umereno fizički aktivni i da regulišete ishranu. Postoje i razni načini imobilizacije zglobova, ali ovo svakako nije trajno rešenje. U krajnjem slučaju moguća je i operacija, ali se ovo izbegava usled mogućih komplikacija.

Pročitajte i Ruski lek za bolove u zglobovima

Bolovi u zglobovima prirodno lečenje

U narodnoj medicini se koriste i mnogobrojni prirodni lekovi za ublažavanje ovih tegoba, a mi ćemo navesti neke od njih.

Prirodno lečenje bolova u zglobovima:

– konzumacija želatina (možete sami napraviti smesu želatina i vode koju ostavite da odstoji preko noći, kako bi želatin nabubreo, a ujutru popijte)

Povezano>>> Želatin protiv bolova u zglobovima

– regulišite ishranu i probajte da izgubite suvišne kilograme, ukoliko ih imate, kako biste oslobodili zglobove pritiska

– umerena fizička aktivnost (šetnja, umereno trčanje)

– hladite zglobove

– jedite što više voća koji sadrže antocijanine koji otklanjaju upalu (grejp)

– obloge od lista koprive

– konzumacija đumbira

– pijte čaj od breze (prirodni analgetik)

– ulje tamjana namažite na zglobove, možete čak i maslinovo ulje

– pijte čaj od lovora

– čaj od semena mirođije

– konzumacija kurkume

– obloge od usitnjene školske krede sa kefirom

Saznajte više>>> Najbolji prirodni lekovi za artritis i bolove u zglobovima