Prirodni lekovi za artritis i bolove u zglobovima

Prirodni lekovi za lečenje artritisa, gihta i drugih oboljenja koja se karakterišu bolom u zglobovima, daleko su vam koliko i polica u kuhinji ili frižider. Oboljenje zglobova je rezultat delovanja različitih faktora, počevši od starenja pa sve do prekomernog korišćenja istih i auto-imunih bolesti koje napadaju zglobove i okolno tkivo.

Farmaceutske kompanije poseduju lekove specijalno namenjene za smanjivanje zapaljenja i ublažavanje bolova u zglobovima ali je njihova upotreba često skopčana sa značajnim neželjenim dejstvima. Sastojci za prirodne lekovite preparate za artritis se mogu kupiti u samouslugama i prodavnicama zdrave hrane, a mnogi se već i nalaze u vašoj ostavi, štedeći vam značajna materijalna sredstva koja bi morali da izdvojite za farmaceutske lekove.

prirodni lek za artritis bol u zglobovima

Artritis, ili zapaljenje zglobova, javlja se u nekoliko različitih formi, od kojih je najčešća osteoartritis koji pogađa 20 miliona ljudi u Americi, prema tvrđenju ustanove UniversityofMarylandMedicalCenter. Osnovni princip u tretmanu artritisa je upotreba Ne-Steroidnih Anti-Inflamatornih Lekova ili NSAIL, kao što su ibuprofen, aspirin ili naproksen. Alternativni lekovi za artritis mogu vam biti privlačniji ako patite od neželjenih efekata poput stomačnih tegoba kada uzimate NSAIL. Kajen paprika i maslinovo ulje su dva prirodna suplementa koja mogu imati izvestan lekoviti učinak kod osteoartritisa.

Što se doziranja tiče, kajen papriku možete naći u vidu kapsula za oralnu upotrebu, pri čemu je uobičajen dnevni unos 30-120 miligrama tri puta dnevno. Kremu koja sadrži kapsacin u količini od 0.025-0.075 % mažite na obolelo mesto 4 puta na dan.

Maslinovo ulje može biti deo vaše ishrane – druge vrste ulja za kuvanje zamenite maslinovim uljem u salatama i drugim jelima.

Kajen paprika kao prirodni lek za artritis i bolove u zglobovima

Kajen paprika sadrži kapsacin, koji se koristi kao začin i lekovito sredstvo za unutrašnju i spoljašnju upotrebu u brojnim kulturama Azije i domorodačkim kulturama Amerike. Površinski efekti kapsacina nastaju zato što se stavljanjem preparata na bolno mesto iscrpljuju depoi supstance P, hemikalije koja se nalazi u koži a ima ulogu prenošenja signala bolne draži do mozga. Kapsacin se koristi i za tretman osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Bol se može uvećati prilikom prvih nekoliko tretmana, usled stimulacije supstance P; do smanjivanja bolova može doći tek nakon 3-7 dana.

Pročitajte i Ruski prirodni lek za bolove u zglobovima

Maslonovo ulje kao lek za bolove u zglobovima i artritis

Studija objavljena 2005. godine u septembarskom broju časopisa “Nature”, sprovedena od strane istraživača institucija University of Pennsylvania i Monell Chemical Senses Center, istraživala je sličnosti u delovanju između maslinovog ulja i NSAIL. Istraživanje je pronašlo da oleokatin, supstanca pronađena u maslinovom ulju, ima slično delovanje kao i NSAILu blokiranju enzima Cox-1 i Cox-2, koji predstavljaju medijatore hroničnog zapaljenja.

Mediteranska dijeta, koja uključuje velike količine maslinovog ulja u pripremi hrane, može smanjiti zapaljenje i koristiti onima koji boluju od artritisa na sličan način kao i omega-3 masne kiseline, za koje se zna da smanjuju zapaljenje.

>>> Kako da izlečite bolne zglobove s korom od limuna

Rizici

Kajen paprika može izazvati iritaciju (pečenje) očiju i kože kada se koristi u vidu kreme. Nemojte dodirivati oči ili povređenu kožu nakon mazanja kapsacinskog krema. Oralni kapsacin može izazvati iritaciju stomaka i dovesti do nastanka želudačnih čireva. Toplota može opeći vašu kožu nakon što ste na nju namazali kremu sa kapsacinom – iz tog razloga ne koristite grejne jastučiće i nemojte se kupati u vrućoj vodi ili tuširati neposredno nakon njenog nanošenja. Kajen paprika može ispoljiti i ukrštenu alergijsku reakciju sa drugim supstancama. Ako imate alergiju na lateks, avokado, banane, kesten ili kivi, nemojte uzimati kajen papriku. Usled toga što kapsacin može povećati lučenje želudačne kiseline, nemojte ga koristiti ako već koristite antacide (lekove za smanjenje aciditeta). Kapsacin takođe može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje uzimaju anti-agregacionu terapiju ili imaju poremećaj zgrušavanja krvi. Nemojte koristiti kajen papriku bez prethodne konsultacije sa vašim lekarom.
Jedini rizik kod upotrebe maslinovog ulja je taj što ono sadrži oko 120 kalorija po 1 supenoj kašici, tako da pripazite na unos ukoliko držite dijetu.

Povezano>>> Artroza i artritis uzroci

Domaća mast od kajen paprike za olakšanje bolova kod artritisa

Kajen paprika sadrži komponentu pod nazivom kapsacin koja inhibitorno deluje na neuro-transmiter koji se zove supstanca P. Supstanca P prenosi signale senzacije bola do mozga. Njena blokada znači da se bol ne oseća. Kada god da kupujete mast protiv bolova u zglobovima koja se prodaje bez recepta, samo proverite listu sastojaka na ambalaži i iznenadićete se da se kapsacin nalazi u gotovo svakoj od njih. Prema tome, zašto ne napraviti sopstvenu mast kod kuće, koja će biti u stanju da olakša stalno prisutan rastući bol izazvan artritičnim procesom u vašim šakama.
Učinite to na sledeći način:

Kajen paprika u prahu – 2-3 supene kašike
Noseće ulje – od grožđanog semena, badema, masline ili jojobe – 1 šolja
Rendani pčelinji vosak – 1/2 šolje
Staklena tegla sa poklopcem

Postupak: Dodajte Kajen u prahu u ulje po vašem izboru. Ovu smesu zagrevajte na pari 5-10 minuta. Temperaturu održavajte umerenom. Sada umešajte u ovo pčelinji vosak. Nastavite da mešate dok se ne rastopi u potpunosti. Postarajte se da se sve tri komponente dobro sjedine.

Pripremljenu mast držite u frižideru oko 10 minuta. Izvadite je i mutite neko vreme. Preručite ovaj sadržaj u staklenu teglu sa poklopcem i čuvajte je u frižideru. Kada god osetite tupi bol u šakama, uzmite malo ove masti i utrljajte je u zglobove. Ako je uskladištite na ovaj način, mast će vam trajati 10-15 dana.

Saznajte više>>> Artritis prirodno lečenje vežbama i čajevima