Čaj od lanenog semena

Vekovima unazad je bilo poznato pozitivno dejstvo koje lan ima na ljudski organizam. Uz laneno ulje, koje je najčešće u upotrebi, danas se koristi i mleveni lan, celo laneno seme, ali i čaj od  semena lana. Bez obzira na koji način koristite lan u ishrani, važno je da ga koristite, uzevši u obzir da blagotvorno utiče na organizam u celosti.

Čaj od lana kao lek

Čaj od lana se smatra odličnim sredstvom za poboljšanje probave. Osnovni razlog za to je veliko prisustvo omega 3 masnih kiselina, ali i biljnih vlakana, te biljne sluzi. Sve to umnogome pomaže uspostavljajnju normalnog rada organa za varenje, olakšavajući pražnjenje creva, a posredno otklanja i opstipaciju. Naravno, vrlo su važne i vaše svakodnevne navike u ishrani, koje utiču na loše varenje.

caj od semena lana

Često se upravo čaj od lana preporučuje za čišćenje organizma od nagomilanih otrova.
Pored toga što pokazuje izuzetno pozitivne efekte na regulisanje probave, lan se smatra jednim od najboljih saveznika u borbi protiv malignih oboljenja, ali i artritisa, ekcema, Alchajmerove bolesti, visokog holesterola, neprijatnosti koje prate menopauzu i mnogih drugih. Spisak oboljenja kod kojih je lan ispoljio pozitivno dejstvo je zaista veliki.

Povezano >>>Laneno brašno

Smatra se da upravo čaj od lana, osim što uspešno reguliše probavu, ima izuzetno pozitivan efekat na izgled i kvalitet kože, dajući joj sjaj i elastičnost.

Čaj od lanenog semena za probavu

Pored svega navedenog, čini se da se lan najčešće koristi za regulisanje rada organa za varenje. A regulišući probavu, lan posredno utiče i na gubitak nagomilanih kilograma, te uspešno reguliše telesnu težinu. Ne bez razloga, lan se smatra jednom od najzdravijih namirnica.

Da bi efekat bio bolji, svakako se preporučuje lan uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Za regulisanje probave se najčešće koristi mleveno laneno seme u kombinaciji sa jogurtom ili kefirom, mada i čaj od lanenog semena dobro reguliše probavu.

Ukoliko neko ima problem sa opstipacijom, najbolje je da pripremi čaj od lana u kombinaciji sa neočišćenim ovsem. Jednostavno, napravite čajnu mešavinu od iste količine lanenog semena i neoljuštenog ovsa, pa 4 ravne supene kašike ove mešavine prelijte litrom vode. Dodajte još i par suvih šljiva, pa sve zaedno ostavite da provri. Nakon što provri, ostavite da virucka još koji minut, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Preporuka je da se ovako pripremljen čaj od lana pije nekoliko puta u toku dana i to najpre ujutru, na prazan želudac i oko pola sata pre svakog obroka tokom dana, a suve šljive obavezno pojesti, jer su one takođe odlično sredstvo protiv osptipacije. Na taj način ćete regulisati probavu, a kako ovaj čaj spada u relativno blage, mogu ga koristiti i deca i trudnice, naravno uz pojačan oprez. Nemojte preterivati sa količinom, kako ne biste imali neprijatnosti, a ukoliko ne uspete da otklonite zatvor na ovaj način u relativno kratkom roku, svakako se preporučuje da potražite savet od lekara koji je specijalizovan za ovu oblast.

Čaj od lana priprema

Postoje dva najčešća načina pripreme čaja od lana, a oba su vrlo jednostavna. U oba slučaja se čaj od lana priprema od semenki lana.

Jednostavniji i sigurniji način jeste da 2 ravne supene kašike lanenog semena prelijete sa 300 ml mlake vode, blago izmešate i ostavite poklopljeno da odstoji oko sat vremena, ali nikako duže. Idealno je da odstoji 45 minuta. Nakon toga procedite tečnost i popijte je. Preporuka je da se ovako pripremljen čaj od lana pije ujutru, dok vam je želudac još uvek prazan, jer tako pokazuje najbolji efekat.

Drugi način pripreme je takođe jednostavan, ali treba biti pažljiv, jer u slučaju izloženosti višim temperaturama, ovako pripremljen čaj od lana može da se pokvari. Pomešajte 1 ravnu supenu kašiku lanenog semena sa 250 ml vode i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan, na prazan želudac popijte proceđenu tečnost.

Saznaj više >>>Laneno ulje kao lek za kosu, kožu…