Čaj od šipka (šipurka) 21 razlog da ga češće pijete

Čaj od šipka je odličan za opšte zdravlje jer je bogat vitaminom C.Ovaj dragoceni vitamin u šipku se ne uništava prilikom kuvanja.Ne samo da možete piti ovaj čaj kad imate prehladu i grip već je dobar i za mršavljenje, proliv, skidanje holesterola…

U nastavku saznajte kako se priprema čaj od šipka i za šta je sve dobar…

Šipurak i zdravlje

Da li ste znali koliko je šipurak, ta ’’korovska’’ biljka koja uglavnom raste pored seoskih puteva, značajna za vaše zdravlje?

Poznat i kao divlja ruža ili šipak, šipurak je biljka koja je veoma zastupljena u našim krajevima. Svi ste nekada sigurno imali priliku da pijete čaj ili da jedete marmeladu od šipurka, koji su nezaobilazni sastojci naše svakodnevne trpeze.

sipak caj

Koristi šipurka za zdravlje su višestruke. Kao lek se koristi plod šipurka, koji sadrži: vitamin C, A, B, D i K, beta karoten, likopren, organske kiseline, saharozu, pektine, tanine i mnoge druge značajne sastojke. Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i voćnih kiselina – šipurak je pravi eliksir zdravlja! Kada se prehladite, čaj od šipurka je vaš napitak zdravlja – zahvaljujući velikoj količini vitamina C koju sadrži, šipurak će ojačati vaš imunitet i pomoći vam da brže ozdravite. Pored toga, koristi se i kao laksativ (protiv proliva), kao diuretik (za izbacivanje viška tečnosti) itd.

caj od sipka
caj od sipka

Bitno je napomenuti da seme, koje ulazi u sastav ploda, ima takođe jako značajnu biološku vrednost, jer seme sadži ulje koje obiluje linolnom, linoleinskom i oleinskom masnom kiselinom. Šipurak i zdravlje – dva neodvojiva pojma!

Čaj od šipka je dobar za

Svi ste sigurno nekada pili čaj od šipka. Da li ste znali koje sve blagodeti ima čaj od šipka?

Čaj od šipka je dobar za:

 • lečenje prehlade i gripa (zbog visokog sadržaja vitamina C)
 •  lečenje malokrvnosti (anemije)
 • otklanjanje malaksalosti i umora
 • lečenje proliva (laksativno dejstvo)
 • pročišćavanje krvi
 • lečenje upale jetre
 • lečenje zapaljenja mokraćnih puteva
 • lečenje kašlja
 • jačanje imuniteta
 • dijabetičare i za dijetalnu ishranu (zbog niskog sadržaja šećera)
 • jačanje digestivnog trakta
 • čišćenje bubrega
 • snižavanje nivoa holesterola u krvi
 • izbacivanje viška tečnosti iz organizma (diuretično dejjstvo)
 • ublažavanje reume
 • sprečavanje raznih infekcija u organizmu
 • detoksikaciju organizma
 • povećanje energije
 • lečenje avitaminoza
 • podmlađivanje organizma
 • negu kože

Čaj od šipka priprema – recept

Priprema čaja od šipka je veoma laka i jednostavna. Ovaj napitak je veoma prijatnog ukusa i mirisa, tako da će vam sigurno prijati, pored toga što će delovati i kao lek u vašem organizmu. Čaj se najčešće pravi od osušenih ili svežih plodova šipka, zato što ima najizraženije lekovito dejstvo.

Čaj od šipka – recept:

Potrebno je da pripremite odgovarajući sud za kuvanje u koji ćete sipati do 1 l vode. Zatim dodajte 10 g osušenih plodova šipka i prokuvajte 10-15 minuta. Zatim sklonite čaj za ringle, poklopite i ostavite da odstoji nekih pola sata. Po isteku pola sata, procedite čaj i pijte 3 puta dnevno.

Šipurak čaj za proliv

Šipurak čaj za proliv ima široku upotrebu u narodnoj medicini. Pored mnogih drugih čajeva koji se koriste kao prirodni lekovi protiv proliva, čaj od šipka je našao svoje mesto. Zahvaljujući svom sastavu i laksativnom dejstvu, čaj od šipka smiruje nadraženu sluznicu creva i otklanja grčeve, leči gastritis i druge upale digestivnog trakta, pomaže regulaciju probave, leči infekcije digestivnog trakta koje mogu uzrokovati proliv. Šipurak čaj za proliv je bezbedan čak i za malu decu, koja su sklona prolaznim infekcijama koje uzrokuju proliv. Generalno je dobar za rešavanje stomačnih problema. Takođe, čaj od šipka se koristi i za lečenje dehidratacije koja često prati proliv.

Čaj od šipurka za jetru

Čaj od šipurka za jetru ima veoma blagotvorno dejstvo. Zahvaljujući svom bogatom sastavu i lekovitom dejstvu, čaj od šipka se koristi za lečenje akutne upale jetre, ali i drugih tegoba jetre. Poboljšava funkcije jetre, vrši njeno čišćenje i detoksikaciju, a samim tim pospešuje stvaranje i sekreciju žuči. Čaj od šipka je bogat izvor vitamina C i antioksidanasa, čime čisti i podmlađuje čitav naš organizam, a samim tim i jetru. Za zdravu jetru pijte 3 šolje čaja od šipka na dan, pola sata pre jela.

Čaj od šipka za bebe

Čaj od šipka je bezbedan čak i za bebe. Zahvaljujući tome što sadrži visoku koncentraciju vitamina C, polifenola i flavonoida koji su značajni za jačanje i zdravlje organizma – čaj od šipka se koristi za prirodno lečenje stomačnih tegoba kod beba, a naročito proliva. U svakom slučaju, kako je organizam bebe mlad i veoma osetljiv, uvek je bolje za sve indikacije i kontraindikacije posavetovati se sa pedijatrom.

Saznajte više>>> Sirup od šipka

Snižava holesterol

Redovan unos čaja šipurka može smanjiti nivo holesterola. Šipak je posebno učinkovit kod gojaznih pacijenata, tj. onih koji konzumiraju čaj napravljeno od šipka u prahu, svakog dana tokom šest nedelja. U tim slučajevima je pad holesterola najveći, tačnije, smanjuje se za 5%. Ovakvo smanjenje holesterola snižava rizik od srčanih bolesti za 17%. Čaj od šipka se može koristiti kao bezbedna alternativa lekovima za smanjivanje holesterola, koji često imaju neželjena dejstva.


Dobrobiti vitamina C

Šipak je toliko pun vitamina C, da zaslužuje poseban omaž. Da li ste znali da se u šipku nalazi 60 puta više C vitamina nego u narandži?

Jedna od najboljih stvari kod vitamina C je njegova uloga u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji nastaje u konektivnim tkivima našeg organizma. C vitamin je dobar i za lečenje upalnih oboljenja i jačanje imuniteta. Vitamin C sprečava nastanak bolesti koja izaziva slabost mišića, bol u zglobovima, osip i ispadanje zuba.

C vitamin iz šipka održava zdravlje krvnih sudova. A zbog velike količine ovog vitamina, još su američki Indijanci pravili čaj od šipka, za lečenje bolesti disajnih puteva.

Evo jednog saveta – kada kuvate šipak, ili bilo koje drugo voće ili povrće koje sadrži C vitamin, nemojte koristiti aluminijumsko posuđe ili pribor za jelo, pošto ovaj metal uništava vitamin u hrani.

C vitamin iz šipurka pomoći će vam da absorbujete gvožđe iz namirnica. Gvožđe je dobro zbog više stvari, od kojih je najvažnija prevencija anemije, prehlade i gripa. Zato, ukoliko budete jeli šipak, ne morate da brinete čak ni prilikom smene godišnjih doba.


Sprečava reumatski artritis

U jednom istraživanju, pacijenti koji su konzumirali čaj od šipka primetilii su značajno poboljšanje kod artritičnih stanja. U studiji iz 2014 godine, čaj od šipka je smanjio je bol u kukovima, zglobovima i kolenima za trećinu. Studija je vršena na 300 pacijenata koji su patili od osteoartritisa.

Šipak sadrži masnu kiselinu GOPO, koja je, prema stručnjacima, biljna verzija ribljeg ulja. GOPO bi mogla da bude jedna od faktora koji doprinose anti artritis svojstvima. Pilule sa ekstraktom šipka smanjuju bol izazvan artritisom za 90%. Postoji jedan popularan lek za artritis, LitoZin, koji se dobija od mlevenih plodova šipka.

Drugi važan kvalitet koji poseduje šipak je taj što on ne deluje na stomak tako snažno kao što to čine ostali lekovi.


Može pomoći u lečenju dijabetesa

Određene studije na životinjama pokazuju da redovan unos 40 grama šipka u prahu može sniziti nivo šećera u krvi i pomoći u lečenju dijabetesa. Miševi koji su unosili šipak u prahu su tolerantniji na glukozu nego miševi koji nisu dobijali šipak, što znači da možda vredi pokušati isto i sa ljudima.


Dobar za srce

U jednom ispitivanju, čaj od šipka je značajno smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Flavonoidi i antioksidanti u šipku štite telo od srčanih bolesti.


Leči upalu

Ovo je slično onome što smo već zaključili u slučaju šipka i njegovog uticaja na osteoartritis. Po jednom danskom istraživanju, redovan unos šipka može smanjiti nivo C reaktivnog proteina, substance koju proizvodi jetra, koja se povećava u koncentraciji i ublažava upalni odgovor organizma.

Osim toga, određene studije pokazale su da antiupalna svojstva šipka treba pripisati njegovom semenu, a ne ljuski. Antiupalna svojstva šipka sprečavaju propadanje hrskavice.


Pomaže u varenju

Koža od ploda šipka može sprečiti bol u stomaku i lečiti druge probleme sa varenjem.


Reguliše krvni pritisak

Prema jednoj studiji, dovoljna količina šipka može sniziti krvni pritisak.


Poboljšava zdravlje kože

Ulja iz šipka prodiru duboko u slojeve kože i poboljšavaju njeno zdravlje. C vitamin, kao što smo videli, podstiče proizvodnju kolagena i smanjuje bore i sitne linije. Ovo voće sadrži vitamin A koji poboljšava nivo vlage u koži.

Ulje šipurka leči oštećenja na koži izazvana sunčevim UV zracima. Antioksidanti iz šipka poboljšavaju teksturu i ten kože i leče pigmentaciju. Esencijalne masne kiseline iz ulja šipurka sprečavaju stvaranje ožiljaka i podstiču regeneraciju kože. ali ne zaboravite, ovo ulje se ne sme nanositi direktno na akne.

Mnoge poznate ličnosti, poput Viktorije Bekam i Vojvotkinje od Kembridža koriste ulje šipka za negu kože. Ulje iz ovog voća je dobro za podočnjake i lečenje suve kože i one koja svrbi.


Čaj od šipka u trudnoći

Kada je reč o upotrebi čaja od šipka u trudnoći i za dojilje, nema pouzdanih informacija, te bi najbolje bilo da koristite samo male količine ili izbegavajte šipak u potpunosti.