Ciste na janicima simptomi, dijagnoza, lečenje

Ciste na jajnicima su izrasline pune tečnosti koje nastaju na jajnicima. Razvoj ciste se može desiti samo na jednom ili na oba jajnika. Obično su ove ciste bezopasne i nestanu same od sebe, ali ponekad mogu postati toliko velike da puknu ili oštete jajnik. Veoma velike ciste na jajnicima mogu uzrokovati i pomeranje reproduktivnih organa. Oštećenje koje nastaje kada cista pukne može uzrokovati stvaranje tkiva sličnog ožiljku i/ili formiranje adhezija, koje se „prilepe“ za jajnik ili neki drugi unutrašnji organ.

Ciste na jajnicima se najčešće javljaju kod žena u periodu od puberteta do menopauze, a retko kod žena nakon menopauze. Ženski jajnici su veličine i oblika sličnih bademu. Zadivljujuće je kako tako mali i nežni organi mogu izbaciti hiljade jajnih ćelija. Takođe je neverovatno da se na nečemu tako malom može razviti cista. Srećom, postoje prirodni lekovi koji pomažu organizmu da ciste prirodno nestanu, bez operacije.

Vrste cista na jajnicima

Funkcionalne ciste

Ženski jajnici sadrže hiljade folikula koje sadrže nesazrele jajne ćelije (ovume). Tokom menstualnog ciklusa svakog meseca, kako se ovulacija približava, određen broj folikula sazreva za ovulaciju. Cista na jajniku se stvara ako folikuli ne funkcionišu kako treba i ne sazrevaju – ovo je poznato kao funkcionalna cista. Postoje dve vrste funkcionalnih cista:

 • Folikularna cista – nastaje kada folikul ne pukne i jajna ćelija se ne oslobodi tokom ovulacije, već nastavi da raste u folikuli i tako se stvara cista
 • Cista corpus luteum – nakon ovulacije, kada se jajašce oslobodi, folikula se menja u ono što je poznato pod nazivom „corpus luteum“. Nastanak corupus luteum ciste se događa kada se otvor kroz koji je jajna ćelija izašla zapuši i tada corpus luteum počinje da skuplja tečnost i pretvara se u cistu

Ostale vrste cista na jajnicima

Postoji još nekoliko vrsta cista koje se stvaraju na jajnicima, ali one nisu vezane za menstrualni cikus.

 • Dermoidne ciste – ove ciste se smatraju kompleksnim i stvaraju se od ćelija koje proizvode jajne ćelije. Zbog ovoga, ovakve ciste mogu sadržati dlake, deliće koštane mase ili kože. Vrlo retko su kancerogene
 • Cistadenoma – ova cista nastaje od tkiva jajnika i puna je tečnosti ili gnoja
 • Endometriomas – ova vrsta cista se javlja kada se ćelije endometrijuma „oslobode“ i „zalepe“ za jajnik i počnu da rastu (endometrioza). Ova vrsta ciste se obično naziva „čokoladnom cistom“

Navedena tri tipa cisti na jajnicima mogu urokovati oštećenje jajnika, uključujući uvrtanje jajnika, stvaranje ožiljaka i stvaranje adhezija. Dermoidne ciste i cistadenome mogu izazvati veliko uvećanje i pomeranje jajnika. Ove ciste se smatraju kompleksnijim i obično ne reaguju na prirodne terapije. Najbolje je da se posavetujete sa svojim ginekologom oko lečenja ovih vrsta cista.

 • Policistični jajnici – kod policističnih jajnika stvara se mnoštvo manjih cista načičkanih jedna uz drugu na površini jajnika, što izgleda kao niska perli. Policistični jajnici su povezani sa sindromom policističnih jajnika. U slučaju policističnih jajnika, jajnici mogu postati uvećani, obično duplo veće veličine nego zdravi jajnici. Sindrom policističnih jajnika vrlo brzo dovodi do endokrinih poremećaja kod žena. Međutim, nemaju sve žene koje imaju sindrom policističnih jajnika ovakve vrste cista.

Povezano>>> Policistični jajnici simptomi, lečenje i čajevi

Koji su uzroci cista na jajnicima

 • Neredovne menstruacije
 • Hormonalni disbalans
 • Hipotireoza
 • Pušenje
 • Rani pubertet (dobijanje prve menstruacije sa 11 godina ili ranije)
 • BMI (indeks telesne mase) preko 30
 • Utvrđeno je da lečenje neplodnosti gonadotropinima može uzrokovati višestruke velike ciste na jajnicima kod nekih žena
 • Pokazalo se da upotreba Kloromida povećava rizik od nastanka cista corpus luteum
 • Korišćenje Tamoksifena protiv raka dojke

Znaci i simptomi cista na jajnicima

Većina žena koja ima ciste na jajnicima uopšte nije ni svesna toga. Uglavnom se ne javljaju nikakvi znakovi niti simptomi. Većina cista se otkrije tokom rutinskih ginekoloških progleda. Veće ciste obično izazivaju određene nelagodnosti, a najčešći simptomi su:

 • Bol u karlici, obično na strani gde se nalazi cista. Bol je obično oštar, javlja se iznenada i brzo se javlja i nestaje tokom celog menstrualnog ciklusa
 • Neredovne menstruacije
 • Izostanak ovulacije može biti znak folikularne ciste. Vođenje menstrualnog kalendara vam može pomoći da utvrdite da li vam izostaje ovulacija
 • Bol u karlici nakon seksualnog odnosa ili napornijih vežbi
 • Mučnina i povraćanje – obično se javljaju nakon pucanja ciste
 • Bol u vagini sa blagim krvarenjem u sred ciklusa
 • Pritisak i/ili nadutost u stomaku koji se osećaju na jednoj ili obe strane stomaka
 • Bol ili pritisak u stomaku tokom mokrenja ili defekacije
 • Neplodnost

Napomena: Odmah se obratite lekaru ako imate jake bolove, mučninu, povraćanje i/ili krvarenje van redovne menstruacije.

Kako se dijagnostikuju ciste na jajnicima

Ako sumnjate da imate ciste na jajnicima, lekar će vam reči koji je najbolji način da utvrdite da li je zaista tako. Najčešći testovi koji se sprovode jesu:

 • Vaginalni ultrazvuk, što podrazumeva ultrazvuk tako što se sonda ubacuje u vaginu. Potvrđeno je da je ovaj ultrazvuk mnogo bolji kada je u pitanju sagledavanje slike jajnika nego kada se radi klasičan, abdominalni ultrazvuk
 • Laparaskopija se sprovodi kada je potrebno utvrditi koja je vrsta ciste u pitanju i da se uzme uzorak tkiva
 • Rentgen ili magnetna rezonanca se preporučuju ako se sumnja na neko teže stanje
 • Test nivoa CA-125* je test krvi koji se koristi da se utvrdi da li je cista kancerogena. Ovaj test nije uvek pouzdan, jer povišen nivo CA-125 takođe može ukazivati na postojanje mioma na materici, adenomiozu ili endometriozu.

Medicinske opcije za lečenje cista na jajnicima

Prva opcija za koju se lekari opredeljuju kako bi se uklonile ciste sa jajnika jeste prepisivanje pilula za kontracepciju. One sprečavaju ovulaciju, pa samim tim ni ciste na jajnicima ne mogu da se stvore. Korišćenje kontraceptivnih pilula na neki način ipak predstavlja problem jer im je primarna funkcija da spreče začeće; drugo, mogu izazvati dugoročni hormonalni disbalans i treće, ne rešavaju pravi uzrok problema.

Ako cista na jajniku postane prevelika i smatra se da postoji veliki rizik da pukne ili je u pitanju kompleksna cista, došlo je do uvrtanja jajovoda ili je srasla i sa nekim drugim organom, lekari obično odluče da je odstrane operacijom. Vaš lekar će svakako odabrati opciju koja je najbolja za vas.

Kako prirodna terapija pomaže u uklanjanju cista sa jajnika

Postoje prirodni lekovi koji su veoma efikasni za rešavanje ovog problema. Ovom problemu je najbolje pristupiti na dva nivoa: uklanjanjem cista i prevencijom. U ovom članku objašnjavamo kako da se rešite viška estrogena u telu i cista, a istovremeno da sprečite i stvaranje cista u budućnosti. Ova terapija obično daje rezultate nakon tri meseca, ali bi je trebalo sprovoditi pre planiranja trudnoće.

Benefiti prirodnih lekova za lečenje cista

 • Eliminacija suvišnog estrogena
 • Uspostavljanje hormonalne ravnoteže
 • Smanjivanje veličine ciste i sprečavanje daljeg rasta
 • Terapija nije agresivna
 • Vrlo je efikasna
 • Nema neželjenih dejstava

Kako prirodno ukloniti ciste sa jajnika

Prvi korak: smanjite nivo estrogena

Previše hormona estrogena u organizmu je jedan od najčešćih tipova hormonalnog disbalansa koji može izazavati poremećaje ovulacije. Najbolji način da izbacite višak estrogena iz organizma jeste da smanjite izlaganje ksenohomonima i počnete da uzimate suplement po imenu DIM (diingolilmetan).

Izbegavajte izlaganje estrogenu i ksenoestrogenima:

 • Nemojte jesti soju i proizvode od soje
 • Jedite samo organsko meso i mleko
 • Nemojte zagrevati hranu u mikrotalasnoj pećnici u plastičnim posudama
 • Nemojte piti vodu iz plastičnih flaša
 • Izbegavajte mineralna ulja i parabene u kozmetičkim proizvodima za kožu
 • Koristite prirodne deterdžente

Suplementi DIM-a

DIM pomaže u izbacivanju suvišnog estrogena iz organizma i tako pomaže u uspostavljanju hormonalne ravnoteže i smanjuje rizik od stvaranja i rasta cista na jajnicima. DIM bi trebalo uzimati svakodnevno najmanje tri meseca u kombinaciji sa promenom životnih navika, što uključuje izbegavanje ksenoestrogena u kozmetičkim preparatima, hrani i životnoj sredini.

Drugi korak: povećajte nivo progesterona i izbalansirajte nivo hormona

Prirodni progesteron

Kada u telu postoji višak estrogena, obično se javlja i deficit progesterona. Dovođenjem u ravnotežu nivoa estrogena i progesterona korišćenjem prirodnih progesteronskih krema ćete dosta smanjiti ciste na jajnicima, kao i šanse da se ponovo jave. Korišćenje prirodne progesteronske kreme pomaže u povećavanju nivoa progesterona.

Doktor Džon Li smatra da je prirodni progesteron jedan od najboljih tretmana za ciste na jajnicima. Jedan od načina na koji on koristi prirodni progesteron da eliminiše ciste na jajnicima je to što daje svojim pacijentima da mažu prirodnu progesteronsku kremu u periodu od desetog do dvadeset šestog dana ciklusa. Ovo „prevari“ telo tako što „misli“ da je došlo do začeća, što sprečava ovulaciju. Ako ne dođe do ovulacije, funkcionalne ciste ni ne mogu da nastanu.

Napomena: ovo je kratkoročni tretman koji najbolje deluje u kombinaciji sa drugim suplementima. Opisani tretman progesteronom za cilj ima da organizam sam eliminiše ciste na jajnicima i spreči stvaranje novih, tako da za nekoliko meseci možete pokušati da zatrudnite. Zapamtite, ukoliko se pridržavate ovog metoda sa prirodnim progesteronom kako biste se otarasili cista na jajnicima, možda nećete ovulirati tokom tog perioda, što znači da verovatno nećete zatrudneti. Ako vas detaljnije zanima metoda doktora Lija i način na koji leči ciste kremom sa prirodnim progesteronom, možete naručiti njegovu knjigu o prirodnom progesteronu na njegovom sajtu.

Saznajte>>> Prirodni lekovi za ciste na jajnicima

Lekovite biljke koje pomažu protiv cista na jajnicima

Pošto smo videli šta pomaže kod uklanjanja cista, sada da vidimo kako izbalansirati hormone u organizmu kako bi se sprečilo stvaranje novih cista. Na prvom mestu razmislite o lekovitim biljkama koje vam mogu pomoći u ovome.

Biljke su odlične za održavanje zdravlja endokrinog sistema, stimulisanje hormonalnog balansa, redovne ovulacije i dobre dirkulacije u reproduktivnim organima. Takođe, biljke su pravo blago kad je u pitanju detoksikacija jetre, jer to mnogo pomaže u poboljšavanju hormonalnog balansa i metabolizma estrogena. Ciste na jajnicima se smatraju stanjem zastoja u organizmu, što se odnosi i na jetru i na cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Koren make: maka je odlična biljka za plodnost koja pomaže u proizvodnji progesterona i balansiranju hormona, a sama ne sadrži nikakve hormone. Istraživanja su pokazala da maka pomaže progesteronu da bude efikasniji tako što hrani endokrini sistem. Najbolje je uzimati 1000-3000 mg make tokom dana.

Koren mlečnog čkalja: ova biljka pomaže u hormonalnom balansu tako što stimuliše rad jetre. Mlečni čkalj pomaže u pročišćavanju i regeneraciji jetre. Kao što svi znamo, jetra služi za izbacivanje toksina iz organizma, što uključuje i suvišne hormone.

Babin zub, gornji deo biljke i plod. Utvrđeno je da babin zub normalizuje ovulaciju kada se koristi pre ovulacije. Istraživanje u kom je učestvovalo 36 žena koje nisu ovulirale je pokazalo da se 67% ispitanica ovulacija normalizovala nakon samo 2-3 meseca redovne upotrebe ove biljke. Babin zub je isto poznat po tome što je hranljiv tonik za reproduktivni sistem kod žena u celini, posebno za jajnike.

Hajdučka trava – koristi se nadzemni deo biljke. Hajdučka trava sprečava zakrčenost u karlici tako što poboljšava cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Saznajte više>>> Čaj od hajdučke trave za jajnike i plodnost

Zaključak

Videli smo da je glavni uzrok funkcionalnih cista hormonalni disbalans, koji negativno utiče na prirodni menstrualni ciklus i može dovesti do stvaranja cista na jajnicima. Zato je od krucijalne važnosti da povratite organizam u stanje ravnotežu kako biste sprečili stvaranje cista na jajnicima.

 1. Smanjite nivo estrogena u organizmu tako što ćete izbegavati izlaganje ksenoestrogenima i prirodno stimulisati metabolizam estrogena upotrebom DIM-a
 2. Povećajte nivo hormona progesterona i pokušavajte da održavate optimalnu ravnotežu svih hormona. Vidite koliko vam pomažu prirodni suplementi progesterona i biljke koje pomažu u balansiranju hormona i smanjivanju rizika od formiranja cista
 3. Smanjite i uklonite ciste na jajnicima sistemskom enzimskom terapijom i pakovanjima od ricinusovog ulja

Slično>>> Vodene ciste na jajnicima simptomi najbolji prirodni lekovi

Šta raditi za lečenje cista na jajnicima prirodnim putem

Svakodnevno:

 1. DIM – jedna kapsula 1-4 puta dnevno uz jelo
 2. Maka – dve kapsule dnevno
 3. Sistemska enzimska terapija – 3 tablete dvaput dnevno na prazan stomak, najmanje 45 minuta pre obroka, sa vodom

10-26 dan menstrualnog ciklusa

Nanosite svakodnevno po 40 mg progesteronske kreme – 20 mg po dvaput dnevno, jednu dozu od 20 mg ujutru i jednu uveče, kako biste ispunili dnevnu potrebu za prirodnim progesteronom. Najbolje je pridržavati se ovog metoda progesteronske terapije tri meseca i onda prestati. Ova vrsta terapije služi tome da zaustavi ovulaciju, zato ne koristite progesteron na ovaj način ako pokušavate da ostanete u drugom stanju.

6 puta mesečno tokom 3 meseca

Pakovanje od ricinusovog ulja – koristite pakovanje od ricinusovog ulja po 30 minuta dnevno najmanje 6 dana tokom meseca onim danima kada nemate menstuaciju. Primenjujte ovaj tretman tokom tri meseca.

Napomena: najbolje je podvrgavati se terapiji protiv cista na jajnika tri meseca pre nego što pokušate da zatrudnite. Ako ipak sve vreme pokušavate da ostanete u drugom stanju, koristite pakovanja od ricinusovog ulja samo pre ovulacije.

loading...
loading...
Loading...