dijete

Dijeta sa bananama

By  | 

Osmišljena od strane farmaceutkinje Sumiko Vatanabe i njenog muža Hitošija Vatanabe, dijeta sa bananama je jedna od najpopularnijih brzih dijeta u japanu.

Sam g. Vatabe je smršao oko 15 kg pridržavajući se ove dijete.

Prodaja banana u Japanu je drastično porasla za kratko vreme, nakon što je tamošnji poznati operski pevač Kumiko Mori smršao 7 kilograma uz pomoć ove dijete. Dijeta sa bananama je prilično fleksibilna i lako je možete prilagoditi svojim potrebama i načinu života.

Kako dijeta sa bananama funkcioniše?

Dijetu sa bananama je vrlo lako držati. Ne morate postavljati sebi ograničenja kad je u pitanju hrana koju volite, niti morate da brojite kalorije. Sve što treba da radite je da započnete dan bananama i toplom vodom.

dijeta sa bananama

Dijeta sa bananama se bazira na tome da jedete banane koliko god želite. Nakon što doručkujete banane, za ručak i večeru možete jesti šta hoćete. Kad smo kod toga, ukoliko želite da smršate, umesto visokokalorične rane poput pica, hamburgera i sl. jedite niskokaloričnu hranu bogatu hranljivim sastojcima, poput voća i povrća.

Ako želite da pojedete nešto slatko, uzmite užinu popodne, ali nikako posle toka. Jedina stvar na koju morate da pazite je da ne večerate posle 20 h. Takođe nije dozvoljeno jesti ništa posle večere, čak ni dezerti poput sladoleda; alkohol, mlečni proizvodi i sl. takođe nisu dozvoljeni posle večere.

Vežbanje tokom dijete sa bananama

Iako se u planu banana dijete nigde ne pominje vežbanje, ukoliko želite, svakako možete početi ili nastaviti da vežbate ako to već radite. Samo budite oprezni ukoliko su u pitanju naporni treninzi, kako ne biste bespotrebno iscrpljivali organizam.

Vreme obroka i odmor

U dijeti sa bananama je vrlo važno kada jedete, jer bi Vaš digestivni sistem trebao da ima dovoljno vremena da se „odmori“ kako bi pravilno funkcionisao. Ukoliko sami uvidite kako Vaš organizam funkcioniše i prilagodite se ovom režimu ishrane po propisima, lako ćete ubrzati metabolizam i samim tim skinuti suvišne kilograme.

Jedenje na nervnoj bazi, kao poremećaj u ishrani, je jedan od glavnih razloga zbog kojih se dobija na težini. Kada ste pod stresom, obično jedete sve što Vam je na dohvat ruke, a to su obično nezdrave grickalice. Ukoliko želite da držite težinu pod kontrolom, morate se izboriti sa stresom.

Po teoriji banana dijete, kad god se osetite depresivno, nađite neku zanimaciju koja će Vam odvući pažnju. Pošto svako ima svoje lične hobije i zadovoljstva i razlikuju se od osobe do osobe, vidite šta je najbolje za Vas. Možete se oraspoložiti gledanjem TV-a, slušanjem muzike, igranjem, kuvanjem i sl.

Slično >>> Dijeta 4 dana 4 do 5 kg manje

Zašto je rano ustajanje toliko važno?

Dijeta sa bananama najviše naglašava rano ustajanje kao bitno. Razlog leži u tome što, kada ustanete rano, ne morate da jurite kako biste postigli da pozavršavate sve obaveze. A ako želite da brzo smršate, onda rano idite na spavanje – dokazano je da to pomaže u mršavljenju.

Ran odlazak na počinak i rano ustajanje ne samo da će Vam uštedeti dosta vremena tokom dana, već ćete se osećati svežije i energičnije. Naučno je dokazano da rano ustajanje doprinosi dobrom zdravlju i većoj energičnosti.

Zašto su bitne baš banane?

Pošto je banana glavno voće u ovoj dijeti, cela dijeta se zapravo vrti oko njih, što se jasno vidi iz imena. Banane su veoma bogate kalijumom i mnogim drugim esencijalnim hranljivim sastojcima.

S obzirom na visok sadržaj vlakama i vode, one osećaju znatno duži osećaj sitosti nego druge voće. Pošto su bogate vlaknima, banane apsorbuju dosta kalorija pre nego što stignu u probavni trakt.

Sem toga, specifični enzimi u bananama pomažu u tome da smršate nekoliko kilograma i dobijete liniju kakvu želite. Banane takođe sadrže određenu vrstu skroba koja Vas samo čini sitim duže vreme, a takođe pomaže organizmu u sagorevanju masnoća.

Slično >>> Dijeta sa voćem

Pića u dijeti sa bananama

Tokom dijete sa bananama se insistira na unosu mnogo sveže vode. Fantastična svojstva obične vode bi trebala da održe organizam hidriranim i uklone štetne toksine iz organizma. Pošto ova dijeta nije toliko stroga, nema pravila koliko bi vode dnevno trebalo piti. Jednostavno pijte vodu kad god osetite da su Vam usne suve.

Kako je preterivanje u svemu loše, zagovornici ove dijete smatraju da i prekomeran unos vode takođe može biti štetan. Sem vode, možete popiti šolju kafe ili čaja jednom dnevno. Iako su sve vrste alkohola strogo zabranjene tokom dijete, ipak možete bar ponekad popiti koju čašicu.

Povezano >>> Jutranja banana dijeta detaljno

Banana dijeta iskustva

Većina nutricionista i dijetetičara ne gleda na dijetu sa bananama sa odobravanjem. Mnogi tvrde da jedenje samo banana ne može mnogo doprineti gubitku telesne težine. Iskustva pokazuju dijeta sa bananama ima dosta nedostataka, a navodimo neke od njih:

– Ne postoji pravilan „vodič“ i smernice vezane za banana dijetu, mogu se naći neki jelovnici na internetu ali njih nisu kreirali nutricionisti. Originalna japanska dijeta sa bananama se sastoji od toga da ujutru jedete banane, a nakon toga za ručak i večeru možete jesti šta god hoćete. Stoga, velike su šanse da ne znate šta biste trebali da jedete i tako nastavite sa ishranom namirnicama koje su u koliziji sa ovim dijetetskim planom a brojna iskustva ovo i potvrđuju.

– Pošto su banane „lepljivije“ od drugih vrsta voća, šećer iz njih se lakše lepi za zube. Stoga biste više pažnje trebali da obratite na pranje zuba ili ćete verovatno dobiti karijes tokom dijete sa banama što se i navodi na mnogim japanskim forumima gde osobe koje su sprovodile ovu dijetu iznose svoja iskustva.

– Možda ćete skinuti nekoliko kilograma, ali čim se vratite starim navikama u ishrani, verovatno ćete povratiti izgubljene kilograme.Iskustva su takva da je apsolutna većina osoba koje su sprovodile dijetu sa banama povratila staru težinu.  Štaviše, u planu dijete nije naznačeno koje namirnice sem banana bi trebalo uzimati.

– Pošto se vežbanje nigde ne pominje, teško ćete dostići željenu težinu i navići organizam na zdrav režim života bez fizičke aktivnosti.ako želite da Vaše iskustvo bude pozitivnije šetajte svakog dana 30 do 45 minuta.

– U ovoj dijeti nema ničeg posebnog. Banane su siromašne kalorijama i svakako je zdravo jesti ih za doručak. Ipak, ubrzo nakon doručka ćete osetiti glad.

Saznajte više>>> Da li je dijeta sa bananama i mekom bolji izbor

loading...
loading...
Loading...

Povezano