Dijeta za ravan stomak

Potrebna Vam je dijeta nakon koje ćete imati ravan stomak? Želite da znate sve o tome? Ovde dajemo sažet prikaz takve vrste dijete kako biste razumeli njenu suštinu.

Ništa nije primamljivije od gubljenja sala sa stomaka bez vežbanja. Većina dijeta za stomak naizgled deluje idealno, ali se na kraju razočarate kada pročitate detalje i uslove pod kojima treba držati dijetu. Ovde predstavljamo savršenu dijetu za ravan stomak, a ne morate uraditi ni jednu jedinu vežbu. Dijeta za ravan stomak propagira niskokaloričnu ishranu, bogatu monozasićenim mastima kako bi se skinulo salo sa stomaka.

dijeta za ravan stomak

Tvrdnja

Dijeta za ravan stomak je knjiga objavljena 2008. godine. U njoj je detaljno opisana dijeta koja traje 32 dana i pomaže onima koji je drže da smršaju i izgube nekoliko centimetara u struku, odnosno masnoća, za samo 32 dana. Za samo 96 sati je moguće izgubiti oko 3,5 kilograma i preko 10 cm obima u struku. Sve ovo možete postići bez vežbanja i odricanja od omiljene hrane.

Teorija

Postoje dve vrste masnoća u telu – potkožne i stomačne. Potkožne masnoće se nalaze, kao što im ime govori, ispod kože, dok stomačne masnoće oblažu unutrašnje organe. Stomačne masnoće su veoma opasne po zdravlje. Mogu dovesti do raznih bolesti, srčanih problema i dijabetesa. Međutim, lakše je rešiti se te vrste masnoća nego potkožnih. Prema rezultatima nekih istraživanja, umereno vežbanje i režim ishrane sa malo šećera i rafinisanih ugljenih hidrata može znatno pomoći da skinete masnoće u predelu stomaka.

Dijeta za ravan stomak je zapravo bazirana na mediteranskoj dijeti. Zasniva se na teoriji da monozasićene masne kiseline (skraćeno MUFA) uništavaju stomačnu mast i istovremeno Vas duže drže sitim. Monozasićene masne kiseline se nalaze u koštunjavom voću, semenkama, čokoladi, avokadu i maslinovom ulju. Po režimu dijete, nakon svakog obroka treba uzeti neku od ovih namirnica.

Povezano>>> Mediteranska dijeta

Monozasićene masti, za razliku od zasićenih, održavaju krvne sudove gipkijima nakon varenja. Ključne namirnice u ovoj dijeti poput voća, povrća, nemlevenih žitarica, ribe i maslinovog ulju mogu pomoći u mršavljenju.

Pet glavnih grupa hrane sa monozasićenim mastima:
– Ulja
– Koštunjavo voće i semenke
– Avokado
– Masline
– Čokolada

Kako funkcioniše dijeta za ravan stomak?

Ova dijeta se sastoji iz dva dela – četvorodnevni plan tokom kog se smanjuje nadimanje i koji bi trebao da pročisti sistem, a zatim slede četiri nedelje dijete. U knjizi su date sugestije kakve obroge treba jesti, lista dozvoljenih namirnica i recepti.

Povezano>>>Najbolja dijeta za stomak

1. Četvorodnevni režim protiv nadimanja
Dijeta počinje četvorodnevnim režimom protiv nadimanja. Ovo je najstroži deo dijete. Cilj ovog dela jeste da se eliminiše hrana koja podstiče zadržavanje nepotrebne tečnosti u organizmu i gasove. U knjizi je opisan i poseban meni za ove dane, sa fokusom na namirnice za koje se tvrdi da smanjuju nadimanje u stomake. Unos kalorija je ograničen na 1.200 dnevno. Svakodnevno se jedu po četiri obroka koji sadrže po 300 kalorija i postoji stroga lista namirnica koje se smeju konzumirati. Možete jesti nezrelu šargarepu, krastavce, obrano mleko, hladno ceđeno maslinovo ulje, pileće belo meso, sos od jabuka i ćuretinu. Preporučuje se izbegavanje soli, sirove, teške hrane, većih količina ugljenih hidraga, šećera, alkohola, kofeina, gaziranih pića, voćnih sokova i začinjene hrane. Takođe, neophodna je šetnja od bar pet minuta nakon svakog obroka.

Jaka“ voda
„Jaka“ voda je jedna od glavnih komponenti ovog četvorodnevnog režima. Osoba koja drži dijetu treba da pije po 2 litre ovakve vode kako bi smirila gastroenteralni trakt. Voda se pravi kombinacijom krastavca, đumbira i lišća mente, koje dodaju hranljive sastojke i istovremeno osoba unosi dovoljno vode.

Povezano>>>Dijeta za skidanje sala sa stomaka

2. Četvoronedeljni plan dijete za ravan stomak
Nakon četvorodnevnog režima protiv nadimanja počinje se sa pravom dijetom, bogatom hranom sa monozasićenim mastima. Tokom ove četiri nedelje jedete po tri obroka od po 400 kalorija i jednu užinu koja sadrži 400 kalorija. Ne bi trebalo da pređe više od 4 sata između bilo koja dva obroka. Svaki obrok je određen tako da uključuje namirnice bogate MUFA. Ne tiste trebali da uzimate više od 4 grama zasićene masti po obroku. Unos soli ne bi smeo da prelazi 2.300 miligrama dnevno. Ovo će sprečiti zadržavanje vode, eliminisati trans-masne kiseline i morate eliminisati veštačke zaslađivače i konzervanse. Na meniju se nalaze i torta od sira i javorovog sirupa i grčka piletina sa limunom.

Alkohol
Alkohol je dozvoljen u umerenim količinama. Jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. Ukoliko pijete više od ovoga, moraćete da potrošite te kalorije vežbanjem ili smanjivanjem za po 25 kalorija u svakom obroku.

Vežbe
Iako se u knjizi navodi da nisu potrebne nikakve vežbe kako bi se postigao ravan stomak, ipak postoji i poglavlje o vežbanju u kom se opisuje plan vežbanja, trajanje i intenzitet vežbi. U knjizi se preporučuju kardio vežbe za sagorevanje kalorija i masnoće. Trening i vežbe namenjene snazi pomažu u izgradnji mišićne mase i ubrzavaju metabolizam. Suština svih ovih vežbi je da se tonira i zategne koža na stomaku.

Povezano>>>ABS dijeta za ravan stomak

Hrana koju treba izbegavati
Tokom četvorodnevnog režima protiv nadimanja, trebalo bi da izbegavate soljenje hrane. Ostala hrana koju treba izbegavati:

– Industrijska, procesuirana hrana

– Hrana koja podstiče gastritis poput crnog luka, mahunarki, karfiola i brokolija

– Rafinisani ugljeni hidrati poput peciva, testenina i banana

Dobrobiti ove dijete za stomak

1. Mršavljenje
Prema istraživanju sprovedenom o ovoj dijeti, devet gojaznih žena je u proseku izgubilo oko 1/3 stomačne masti. Istpitanici su takođe izgubili u proseku nešto više od 4 kilograma i oko 5 centimetra u obimu struka tokom perioda ispitivanja.

2. Zdrav izbor namirnica
Dijeta za ravan stomak se bazira na zdravom režimu ishrane. Oni koji drže dijetu jedu veće količine maslinovog ulja, koštunjavog voća, semenki i ribe i izbegavaju crveno meso i zasićene masti. Ovo pomaže u prevenciji bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih oboljenja i Alchajmernove bolesti.

3. Sitost
Tokom ove dijete nećete gladovati. Iako unosite samo 1600 kalorija dnevno, hrana je bogata monozasićenim mastima koje se sporije vare, što znači da ste duže vreme siti. Preporučljivo je tokom dijete jesti hranu bogatu vlaknima kako bi se osećaj sitosti što duže zadržao.

Povezano>>>5 razloga zbog kojih ne možete skinuti stomak

Loše strane ove dijete

– Dijeta za ravan stomak ne stavlja naglasak na vežbanje, promenu načina života i stres. Navodno je dovoljna hrana monozasićenim masnim kiselinama kako bi se dobio potpuno ravan stomak, što ne zvuči baš realistično

– Nije sprovedeno dovoljno istraživanja kako bi se potvrdilo sve ono što se priča o ovoj dijeti. Nema dokaza da „jaka voda“ ubrzava metabolizam i tako pomaže organizmu da sagori masnoće

– Ljudi mogu imati problema sa obrocima koji sadrže po 400 kalorija. Dijeta za ravan stomak je „univerzalna“ i ne prilagođava unos kalorija u odnosu na faktore poput visine, pola, prvobitne težine i nivoa fizičke aktivnosti. Na primer, 1.600 kalorija dnevno je svakako malo za sportistu

Plan dijete za ravan stomak

Rano ujutru – 7 h
– Čaša tople vode sa sokom od jednog limuna

Doručak – 8 h
– Činija ovsene kaše sa semenkama lana, hikori orahom i cimetom
– Jedna čaša šejka od avokada

Ručak – 13 h
– Jedan file blago isprženog pilećeg belog mesa
– Četiri male kukuruzne tortilje sa sosom od paradajza

Popodnevna užina – 16 h
– Humus sa parčićima šargarepe
– Jedna štangla crne čokolade

Večera – 20 h
– 60 grama grilovanog lososa sa činijom smeđeg pirinča
– Činija jogurta sa bobičastim voćem za dezert

Da zaključimo: dijeta za ravan stomak zvuči primamljivo, ali realno, dugoročno mršavljenje zahteva redovnu zdravu ishranu i vežbanje. Pokušajte da jedete sve vrste namirnica i hranite se zdravo umesto da se fokusirate samo na hranu bogatu monozasićenim mastima.

Nadamo se da ćete pokušati sa ovom dijetom i na kraju dobiti željeni ravan stomak. Ipak, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa dijetom.

Saznaj više >>> Kako izgubiti salo na stomaku

loading...
loading...
Loading...