Najbolja dijeta za stomak

Pitajte bilo koju ženu šta bi najradije promenila u svom izgledu, i verovatno će se dobro zamisliti da li želi ravan stomak ili mlađe lice. Ali, zahvaljujući vrhunskom kardiologu dr Vilijamu Dejvisu, sada ne morate da birate. Naime, on tvrdi da ćete ovakve promene primetiti ako iz ishrane izbacite jednu namirnicu za koju ste pogrešno verovali da je dobra za vas – pšenicu.

Pšenica je glavni krivac: Izbacite je iz ishrane, i imaćete ravniji stomak i zategnutiju kožu

Dr Dejvis u svojoj novoj knjizi “Pšenični stomak” objašnjava kako je pšenica, koja se decenijama smatrala osnovnim sastojkom ishrane dobre za srce i arterije, agresivnim modernim poljoprivrednim metodama pretvorena u “super ugljeni hidrat” koji se u našem organizmu pretvara u šećer brže nego bilo koja druga namirnica. To za rezultat ima velike skokove insulina. A zbog ovog hormona se šećeri pretvaraju u masti, koje se skladište prevashodno oko vašeg stomaka.najbolja dijeta za stomak

To znači da pšenica čini da se gojimo brže, i to baš u predelu stomaka. Međutim, iako je ovaj mehanizam jasan i velikom broju ljudi već poznat, ono što je novitet jeste činjenica da od pšenice i starimo brže. Dr Dejvis objašnjava po kom principu ovo funkcioniše.

POVEZANOST PŠENICE I BORA

Osnovni razlog preranog starenja leži u procesu koji se zove glikacija. To toga dolazi kada nivo šećera u krvi postane jako visok.

Naime, zbog previše šećera u krvi, molekuli glukoze se “kače” za protein u kolagenu (isti onaj protein koji vašoj koži daje mladalački i zategnut izgled).

Ovako nastaje jedinjenje poznatije kao završni proizvod uznapredovale glikacije, koji se skraćeno nazivaj AGE (engleski: advanced glycation end-product). Ova jedinjenja su kruta, i čine da se vlakna koja su u koži, i koja su inače elastična, takođe ukrute. I tako dolazi do bora.

A, kako dr Dejvis naglašava, hrana koja je napravljena od pšenice povećava nivo šećera u krvi više od gotovo bilo čega drugog, uključujući i beli šećer, pa se povećava prisustvo insulina i AGE-a u organizmu. Zato izbacivanje pšenice iz ishrane može da ima tako brze i uočljive rezultate.

Pored toga, novije studije su pokazale da pšenica može da pogorša akne, kao i da ima isti efekat na dermatitis. Ako svemu tome dodamo i činjenicu da od nje dobijamo salo oko stomaka, jasno je da bi najpametnija stvar bila da pšenicu u potpunosti izbrišemo iz menija.

KAKO DA IZBACITE PŠENICU IZ ISHRANE

Naravno, eliminisanje tako sveprisutnog sastojka kao što je pšenica zahteva planiranje. Hrana napravljena od pšenice, među koju spadaju sendviči, biskviti i tortilje, ima jednu veliku prednost u odnosu na ostalu hranu – lako ju je nositi i jesti “s nogu”. To znači da ćete morati mnogo više pažnje da posvetite hrani.

Ako želite da izbegavate pšenicu, moraćete svaki dan da nosite svoj ručak na posao, češće ćete ići u prodavnicu, i više vremena ćete posvetiti kuvanju. Ali, to sve može da bude zabavno. Iako ća vam u početku delovati da vam je to otežalo svakodnevicu, videćete da će vam izbegavanje pšenice zapravo olakšati život.

Najlepša stvar kod ove dijete je u tome što u startu eliminišete najgoru ugljeni hidrat – pšenicu. To dalje znači da uopšte ne morate mnogo da vodite računa o kalorijama, a nećete imati one napade želje za grickalicama (koje izaziva pšenica). Na kraju uopšte nećete osećati potrebu za grickalicama, a stomak i bore će uskoro početi da nestaju.

Međutim, ako vam se baš žuti, pa želite da brže dobijete taj savršeni stomak, moraćete da se odreknete i pirinča, krompira i kukuruza, jer i oni mogu brzo da podignu šećer. Najlakše će vam biti da se narednih nekoliko nedelja pridržavate sledećih smernica.

OSNOVNE SMERNICE ZA ISHRANU BEZ PŠENICE

Ovih namirnica jedite koliko god želite

Povrće (osim krompira i kukuruza šećerca)
Sitovo koštunjavo voće i semenke
Zdrava ulja – maslinovo, avokadovo, kokosovo, susamovo, orahovo
Jaja i meso
Sir, najbolje punomasan
Svi prelivi koji su bez šećera – senf, ren, salsa, majonez, sirće, soja sos, ljuti sos
Laneno seme, avokado, masline, kokos, začini, kako (bez šećera)

Jedite male količine ovih namirnica

Maksimum 100 g ili 100 ml ovih namirnica po obroku, jer bi veća količina mogla da dovede do skoka šećera.

Mlečni proizvodi, osim sira (mlečni proteini mogu da povećaju lučenje insulina, ali proces fermentacije to umanjuje)
Voće. Bobičasto je najbolje, ali budite oprezni sa voćem koje sadrži puno šećera (banana, papaja i ananas)
Sveži voćni sokovi
Kinoa, proso heljda, ovas, braon pirinač (maksimum 50 g po obroku)
Pasulj, sočiva, grašak, sladak krompir
Proizvodi od soje

Ove namirnice u potpunosti izbegavajte

Proizvodi od pšenice
Nezdrava ulja – hidrogenizovana, polinezasićena (kao što je suncokretovo ili sojino)
Hranu bez glutena. Takva hrana se pravi sa skorbom, od kog šećer skače gore nego od pšenice
Sušeno voće
Pržena hrana
Slatke grickalice pune šećera – šokolada, sladorel, energetske pločice
Zaslađivači koji su puni fruktoze. Između ostalog i med.
Prelivi koji sadrže šećer, kao što su kečap.