Gorušica u trudnoći

[icegram campaigns=”19573″]
Saznajte:

– Kiselina u trudnoći
– Simptomi
– Šta je dobro protiv gorušice u trudnoći
– Lek za gorušicu u trudnoći

Gorušica (kiselina) u trudnoći

Osećate peckanje u grlu i grudima nakon jela? Možda imate gorušicu. Gorušica se kod mnogih žena po prvi put pojavljuje u trudnoći. Ovo je uobičajeno stanje koje je bezopasno po zdravlje, ali može biti veoma neprijatno i bolno. Gorušica je osećaj pečenja koji počinje od grla pa sve do kraja grudne kosti. Zašto se ovo dešava? Zato što kiselina iz želuca dospeva u jednjak i grlo gde izaziva peckanje i ostavlja gorak i kiseo ukus. Gorušica (kiselina) u trudnoći je najčešće posledica hormonalnih i fizičkih promena u ženskom telu, koje su tipične za period trudnoće. Naime, povećanje koncentracije hormona progesterona u trudnoći opušta glatke mišiće materice, pa stručnjaci smatraju da on opušta i mišiće zatvarače koji razdvajaju grlo i digestivne organe – što dovodi do toga da želudačna kiselina dospeva u grlo i jednjak gde izaziva peckanje. Progesteron takođe usporava kontrakcije stomačnih mišića, što dovodi do toga da je varenje znatno usporeno. Kako trudnoća odmiče i beba raste, tako se organi za varenje potiskuju na gore, što dovodi do usporavanja varenja hrane i kiselina iz želuca dospeva u jednjak.

Gorušica u trudnoći
Gorušica u trudnoći

Dakle, jasno je da je gorušica veoma česta pojava u trudnoći i da se simptomi naročito ispoljavaju kako trudnoća odmiče. Obično se ovo stanje dešava u drugoj polovini trudnoće, mada se može javiti i pre toga. Trećina trudnica oseti simptome gorušice već u prvom trimestru, a oni se pojačavaju sve do kraja trećeg trimestra. Gorušica se povlači kada se beba rodi.

Iz svega navedenog, zaključuje se da progesteron, rast bebe u stomaku koji potiskuje organ ena gore i promena pokretljivosti stomačnih miošića uzrokuju pojavu gorušice u trudnoći. Nezdrava ishrana i stres su glavni pokretači simptoma ove bolesti. Inače, simptomi gorušice se pojavljuju obično malo posle jela. Gorušica s eobično javlja pri ležanju, saginjanju i nakon jela.

Gorušica simptomi

Simptomi gorušice:

– Osećaj peckanja u grudnom delu koji može biti i veoma bolan

– Bol u grudima kada se promeni položaj tela, obično pri savijanju

– Podrigivanje

– Osećaj peckanja u grlu, mogu se pojaviti i kašalj, promuklost i sl.

– Bolovi u želucu nakon jela

Povezano>>> Uticaj ishrane na gorušicu

 Šta je dobro protiv gorušice u trudnoći

Možete preduzeti neke mere kako bi ublažili simptome gorušice i proredili njeno pojavljivanje. Šta je dobro protiv gorušice u trudnoći? Najpre da vodite računa o ishrani.

– Konzumirajte hranu koja se lako vari (ne jesti masnu, začinjenu hranu, slatkiše)

– Izbegavajte kafu, gazirane sokove, a alkohol je već zabranjen u trudnoći

– Konzumirajte što više tečnosti pre i posle jela

– Pijte obrano mleko

– Imajte redovne i količinski male obroke

– Prestanite da pušite u trudnoći

– Držite telo u uspravnom, pravilnom položaju, izbegavajte savijanje

– Izbegavajte da legnete u krevet bar sat vremena nakon jela

– U trudnoći nosite komotnu odeću, naročito oko stomaka

– Trudite se da ne jedete bar tri sata pre nego što uveče odete na spavanje

– Spavajte na blago podignutom jastuku i li jastucima, jer će vam ovaj položaj pomoći da kiselina iz želuca ne dolazi do jednjaka i grla

– Proverite da li neki lekovi koje koristite mogu da pojačaju gorušicu (obično su to antidepresivi ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi)

– Vodite računa o telesnoj težini

Povezano>>> Prirodni lekovi za gorušicu

Gorušica u trudnoći lek

Koji lekovi se koriste za gorušicu u trudnoći? Ovde lekar treba biti naročito oprezan koji lek prepisati trudnici.

Lek za gorušicu u trudnoći:

Antacidi su lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu. Soda bikarbona nije dobra za rešavanje problema gorušice, iako je baznog karaktera, tvrde stručnjaci. Ukoliko istovremeno uzimate i preparate gvožđa, morate znati da antacidi ometaju apsorpciju gvožđa ukoliko iz uzimate u roku od dva sata nakon uzimanja gvožđa.

Alginati oblažu sluzokožu jednjaka i tako je štite od štetnog dejstva želudačne kiseline.

U svakom slučaju, pošto je trudnoća posebno stanje i ovde se mora biti naročito oprezan kod prepisivanja određene terapije, lekar će vam dati najbolji savet. Postoje i brojni prirodni lekovi protiv gorušice, kao što su neki lekoviti čajei, ali iovde treba biti oprezan, pošto nisu svi čajevi dozvoljeni u trudnoći.

Saznajte više>>>   Najbolji lekovi protiv gorušice