Guščja mast kao lek upotreba

Iako su nekada mnoge bake imale običaj da svoje unučiće leče nadaleko čuvenom domaćom supicom, koju su u većini slučajeva pripremale od, tada naravno domaćeg pilećeg mesa, gotovo uvek su stavljale barem po malo u nju i guščije masti, jer se smatralo da će ona “podmazati” bronhije i mnogo lakše isterati šlajm.

Takođe se ovakva supa posebno konzumirala tokom zime, kada je bilo i više prehlada, odsnosno virusa.

Činjenica je da danas mnogi sve češće posežu upravo za nekadašnjim narodnim lekovima, a ako postoji nešto što je odlično sredstvo protiv lečenja bronhitisa, naročito kod mališana, onda je to sasvim sigurno guščja mast.

Guščja mast kao lek

Ne treba zaboraviti da se guščja mast kao lek primenjuje u našoj narodnoj tradiciji već vekovima. No, i pored toga što su se ljudi nekada lečili na ovaj način, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je najpre potrebno posavetovati se sa lekarom, odnosno stručnjakom koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem, odnosno stanjem vašeg deteta.

guscja mast

Najčešće se guščja mast kao lek preporučuje za lečenje bronhitisa i to posebno kod mališana, mada postoje indicije da se može koristiti ne samo ukoliko postoji bronhitis, već i ako se javi upala pluća, pa čak i kod obolelih od astme i to svih starosnih dobi.

Međutim, moramo da napomenemo još jednom da iako je ovo prirodan lek, te važi za potpuno bezbedan, svakako treba najpre konsultovali lekara. Naime, oni koji su protiv prirodnog lečenja su izneli svoje mišljenje o korišćenju guščije, ali i svinjske masti za lečenje bronhitisa, naročito kod mališana, koje je mnoge ljude dovelo u nedoumicu. Reč je o tome da možete pročitati kako guščja mast zapravo zapušava pore, pa samim tim može da dođe i do pogoršanja stanja. Naravno, svako ko iole razmisli o ovome shvatiće da to ipak nema toliko smisla, ali opet moramo da svakome ostavimo da samostalno odluči da li će primenjivati guščju mast kao lek, kao što su to činili naši stari vekovima unazad ili ne.

Guščja mast upotreba

Ukoliko vas zanima kako se koristi guščja mast kao lek, morate imati na umu da je uvek preporuka da se koristi u kombinaciji sa toplim napicima, a posebno u kombinaciji sa šerbetom, koji možete pripremiti i sa šećerom i sa mlekom. No, ukoliko vaši mališani ne vole ovaj napitak, biće dovoljno da im dajete tople čajeve.

Kada je u pitanju guščja mast, upotreba joj je vrlo jednostavna, jer se primenjuje u formi obloga. Naime, dovoljno je staviti nešto deblji sloj gušje masti na pamučnu krpu i to da zauzima površinu koja otprilike odgovara veličini grudi vašeg deteta. Zatim stavite tako pripremljenu oblogu na detetove grudi, pa preko stavite ili najlon kesu ili, pak još jednu krpu, kako ne biste uprljali detetovu odeću i obavezno ga pokrijte po grudima.

Idealno je da mališanu ovu oblogu stavite pre spavanja, a ukoliko je stanje ozbiljnije možete to učiniti i tokom dana, stim što je neophodno da miruje, odnosno leži makar sat ili dva dok drži oblogu.

U slučaju da primetite da se detetu stanje, možda pogoršava, podrazumeva se da ćete odmah prekinuti sa upotrebom guščije masti i potražiti stručnu, lekarsku pomoć, mada se to u principu zaista retko, da ne kažemo skoro nikada ne događa.