Kapi od koprive (tinktura) upotreba za kosu, anemiju, recept

[icegram campaigns=”19636″]
U ovom članku saznajte:

– Kapi od koprive upotreba
– Za kosu
– Za anemiju (gvožđe)
– Tinktura od koprive u trudnoći
– Kapi od koprive – recept

Upotreba

Kopriva nije samo obična korovska biljka, kopriva je lek! Od koprive možete napraviti lekovitu tinkturu (kapi) koja vam može poslužiti kao lek kod raznih oboljenja. Kopriva sadrži obilje lekovitih sastojaka: hlorofil, tanine, karotenoide, fitosterol, vitamin C i K, mravlja i limunska kiselina, sluz, vosak, minerali (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, mangan, bakar)

kapi od koprive

Upotreba kapi od koprive:

– Jačanje imuniteta

– Lečenje anemije i manjka gvožđa

– Lečenje urinarnih infekcija

– Lečenje prehlade

– Podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma

– Lečenje alergijskih reakcija

– Jača zube i kosti

– Protiv opadanja kose

– Lečenje kašlja

– Lečenje žutice

– Čišćenje jetre i krvi

– Lečenje reume i artritisa

– Lečenje obolele prostate

– Smirivanje astme i upale pluća

– Antikancerogeno delovanje

Kapi od koprive za kosu

Poznato vam je da se nekada masovno koristio čuveni šampon od koprive. Dakle, ljudi su odavno uočili koliko blagotvorno dejstvo ima kopriva na kosu i počeli su je primenjivati u te svrhe.

Zahvaljujući svom lekovitom sastavu koji uključuje obilje vitamina i minerala koji su korisni za kosu, upotreba kapi od koprive:

– oporavlja oštećenu kosu

– jača koren dlake

– uklanja perut

– sprečava opadanje kose

– podstiče brži rast kose

Nanesite kapi od koprive na vlažnu kosu i utrljavajte u kožu glave, ostavite da deluju pola sata, a potom isperite kosu. Kapi od koprive pružaju kosi neophodne materije koje su bitne za rast i kvalitet kose. Zato je vaša kosa nakon upotrebe ovih kapi gusta, jaka i ishranjena!

Povezano>>> Kopriva i čaj od koprive za kosu

Kapi od koprive za anemiju (gvožđe)

Anemija je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam. Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama koje je čine pogodnim prirodnim lekom za anemiju ili nadoknađivanje nedostatka gvožđa u organizmu. Kopriva je bogata gvožđem, vitaminom C i K, bakrom i manganom – koji su značajni za aktivaciju gvožđa i lečenje anemije. Gvožđe ulazi u satav hemoglobina koji je odgovoran za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija.Pored kapi od koprive veoma efikasan preparat protiv anemije je i seme koprive sa medom.

Saznajte više>>> Seme koprive i med

Kapi od koprive u trudnoći

Što se tiče upotrebe kapi od koprive u trudnoći, mišljenja su podeljena. Neki stručnjaci smatraju da ih ne treba koristiti, jer mogu stimulisati matericu, dok drugi smatraju da mogu da se koriste u slučaju povećanih potreba za gvožđem (kod anemije). U svakom slučaju, najbolje je da se oko upotrebe kapi od koprive u trudnoći konsultujete sa lekarom.

Tinktura od koprive: recept

Morate voditi računa da kopriva koju koristite bude ubrana na odgovarajućem mestu, dakle daleko od puteva. Kopriva mora dobro da se opere, kako bi se uklonili svi eventualni tragovi nečistoće ili teških metala. Za pripremu tinkture možete koristiti čitavu biljku, jer su svi njeni delovi podjednako lekoviti. Dve pune šolje sitno iseckane sveže koprive ubacite u staklenu flašu i prelijte sa jednim litrom rakije. Ostaviti sadržaj da odstoji 2 nedelje u zatvorenoj flaši, uz obavezno svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti tečnost i čuvati dobijenu tinkturu na sobnoj temperaturi u tamnoj flaši (jer je osetljiva na svetlost). Kako da pijete tinkturu od koprive? Tri puta dnevno pre obroka popiti 10-15 kapi od koprive rastvorenih u čaši vode.

Slično>>> Lekovito dejstvo koprive