Koliko često treba prati kosu šamponom

Postoji mnogo nedoumica oko toga koliko često treba prati kosu šamponom, čak i među stručnjacima koji se bave kosom i kožom glave. Idealno bi bilo da prilagodite učestalost pranja kose potrebama vaše kose i kože glave.

Naša kosa i koža se prirodno hidriraju lojem. Bez njega, koža bi nam bila suva i perutava, potpuno osetljiva na loše uticaje iz životne sredine. Sa druge strane, šta da radite ukoliko imate masnu i opuštenu kosu? Naše svakodnevne higijenske navike i pranje kose bi trebale da prate naš prirodni ciklus kad je u pitanju rast i obnova kosa, kao i proizvodnju loja i ostalih telesnih tečnosti, što se često „uskladi“ sa korišćenjem šampona i balzama.

Obično svakodnevno peremo kosu iz brojnih razloga: svi to rade i imamo prilično masnu kosu i prihvatamo već ustaljene higijenske standarde.

koliko cesto treba prati kosu samponom

Zato ovde leži pitanje: koliko često treba prati kosu šamponom?

Možda će Vas zanimati Kako koristiti jaje za kosu

Da li bi trebalo prati kosu bez šampona?

Svakodnevno korišćenje šampona je relativno nov „izum“. Tokom pedesetih godina XX veka, pranje i češljanje kose jednom nedeljno je bilo normalno i obično se radilo u salonima. Uskoro se ova praksa pretvorila u svakodnevno pranje kose kod kuće kada su šamponi postali jeftini i svima dostupni. Međutim, da li je svakodnevno pranje kose šamponom dobra ideja ili bismo trebali da sledimo praksu naših pretkinja iz pedesetih godina?

Odgovor je: zavisi od vas samih. Eksperti se ne slažu oko toga da li je zdravo često prati kosu. Neki savetuju malu količinu šampona tokom pranja, jer zbog čestog pranja kao posledicu imamo i pojačan rad lojnih žlezda. Drugi tvrde da samo redovnom eliminacijom loja sa kože glave možemo održati pore i folikule dlake čistim od prljavština koja je obično uzrok problema poput peruti i akni.

Zbog ovakvih saveta, 2007. godine je sprovedeno istraživanje nakon što je jedna australijska radio-voditeljka izjavila da nije prala kosu više od 10 godina. Preko 500 slušalaca se dobrovoljno prijavilo da učestvuje u istraživanju koje je inicirano nakon ove emisije. Oko 86% ispitanika je reklo da nije primetilo nikakvu promenu vezanu za kosu, ni pozitivnu ni negativnu, nakon šest nedelja bez pranja.

Koje opcije imamo?
Ipak, i dalje ostaje pitanje koliko često bi trebalo prati kosu šamponom. Očigledno, ne postoji lak i očigledan odgovor, tako da je najbolji odgovor da perete kosu onoliko često koliko mislite da treba.

Ako imate normalnu kosu i nemate nikakve problema, možda često imate potrebu da perete kosu jednom dnevno ili svakog drugog dana. Za one sa kovrdžavom ili tankom kosom, pranje šamponom na svaka 3 dana je verovatno najbolji izbor. Neki ljudi smatraju da im je kosa mnogo sjajnija i lakša za održavanje kada je peru svakoga dana, a sutradan već postaje opuštena i slepljena.

Saznajte više>>> Najbolja ulja za kosu

Ono oko čega se stručnjaci uglavnom slažu je da ograničite pranje kose šamponom na najviše dva puta nedeljno, ili možda i ređe ako mislite da možete održati frizuru lepom. Ako imate tanku, dugu ili kovrdžavu kosu, trebalo bi da joj posvetite više pažnje prilikom pranja, sušenja i pravljenja frizure, tako da je jedno pranje šamponom nedeljno dovoljno da ostane laka za održavanja. Ipak, i dalje ima onih koji insistiraju na tome da je svakodnevna upotreba šampona najbolje rešenje.

Pročitajte i Ricinusovo ulje za kosu – Pospešite rast kose

Trebalo bi da pratite kako vam kosa reaguje na često pranje, a posebno koža glave i da prema tome prilagodite učestalost pranja šamponom. Ako primetite da vam se kosa brzo masti, možete prati kosu šamponom svakoga dana, ali u tom slučaju odaberite neki prirodan i blag šampon, jer često pranje kose šamponima koji sadrže jake hemikalije može oštetiti vašu kosu. Ako vam je kosa suva, perite je ređe i umesto da koristite jak šampon, uzmite blaži balzam ili neki drugi proizvod za kosu koji će je dobro hidrirati.

loading...
loading...
Loading...