Medicinska soda bikarbona bez aluminijuma

Soda bikarbona je jedno od najstarijih prirodnih sredstava za čišćenje. Stari Egipcani koristili su prirodne mineralne naslage u blizini mineralnih izvora za proizvodnju prvobitnih sapuna. Nakon njih i sve druge napredne civilizacije. Ta materija poznata kao prirodna soda.

Medicinska soda bikarbona bez aluminijuma

Medicinska soda bikarbona ili “čista” soda pomaže uravnotežiti pH organizma i spriječiti mnoge bolesti uzrokovane pretjeranom kiselošću organizma. Više o upotrebi medicinske sode bikarbone pročitajte u nastavku članka.

Soda bikarbona protiv kandide

Medicinska soda bikarbona bez aluminijuma upotreba

Soda bikarbona je uobičajeni naziv za natrijev hidrogenkarbonat. To je bijeli kristalični prah koji je slabo topljiv u vodi, a kad se u vodi otopi daje blago lužnatu ili alkalnu otopinu.

Medicinska soda bikarbona je pročišćeni oblik te soli. Za tretiranje zdravstvenih stanja se uvijek preporučuje medicinska soda bikarbona jer ne sadrži dodatne nečistoće.

Zbog alkalnosti (lužnatosti), soda bikarbona koristi se za reguliranje kiselosti hrane. Stoga nije neobično da sodu od davnina koristimo kao prvu pomoć kada je riječ o žgaravici i podizanju kiseline iz želuca.

Osim za oralnu uporabu, soda je odlično prirodno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu te se često koristi u kombinaciji s jabučnim octom.

Unatoč brojnim dobrobitima, poželjno je sodu bikarbonu konzumirati unutar normalnih granica jer ipak predstavlja blago abrazivno sredstvo. Ovo je također poželjno kod sode bikarbone za zube, njegu kose ili kože.

Povezano>>> 50 načina da se upotrebi soda bikarbona

Medicinska ili čista soda bikarbona već se stoljećima koristi kod želučanih tegoba i poteškoća s probavom. Najveći razlog zašto se toliko koristi je upravo taj što soda bikarbona može neutralizirati osjećaj žgaravice.

Soda bikarbona i voda daju lužnatu otopinu, što znači da joj je pH veći od 7. Zbog toga konzumacija sode bikarbone i vode može pomoći s pretjeranim izlučivanjem želučane kiseline, posebno nakon obilnog jela. Međutim, kad soda bikarbona reagira sa želučanom kiselinom, daje vodu, sol i ugljikov dioksid.

Kad popijete napitak od sode bikarbone više ćete podrigivati, a možda ćete imati i bolne grčeve u stomaku uzrokovane vjetrovima. U većini slučajeva se to neće dogoditi pa će soda bikarbona pružiti trenutni osjećaj olakšanja od žgaravice. Sa sodom bikarbonom svakako ne treba pretjerivati jer je ona u principu sol, a prekomjernim unosom soli povećavate krvni tlak.

Prije konzumiranja sode bikarbone za želučanu kiselinu, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Poput navedenih činjenica, soda bikarbona i limun pružaju nekoliko korisnih djelovanja na organizam. Napitak od limunovog soka i bikarbone je poželjno konzumirati na prazan želudac ako zdravlje probavnog sustava to dopušta.

Soda i limun poboljšavaju probavu i sprječavaju osjećaj težine ili “kamena u želucu” nakon konzumacije teško probavljive hrane.

Još jedna dobrobit ovog napitka je opskrba vitaminom C, kalijem i važnim antioksidansima koji štite organizam. Zadnja od dobrobiti je svakako regulacija lošeg (LDL) kolesterola, što dugoročno smanjuje rizik od problema krvožilnog sustava.

Povezano>>> Soda bikarbona medicinska upotreba

Medicinska soda bikarbona niti bilo koja druga soda ne može direktno utjecati na sprječavanje ili suzbijanje raka. Nažalost, iako postoje razne tvrdnje ili uvjerenja da je soda čudotvorno rješenje protiv mnogih oblika raka, isto nikada nije dokazano.

Soda bikarbona svakako će poželjno utjecati na zdravlje organizma, ali potpuno oslanjanje na sodu za liječenje progresivne bolesti poput karcinoma se nikako ne preporučuje.