Mleveni lan i jogurt: Bolja probava nikad brže mršavljenje

Da li ste znali da je laneno seme veoma lekovito ? A da se njegova lekovita svojstva mogu mnogo bolje iskoristiti kada je meleveno ?

Mleveni lan je odličan za probavu, mršavljenje, želudac pa čak i lice.Kako se za šta koristi i kako se pravi izuzetna kombinacija mleveni lan i jogurt saznajte u ovom tekstu.

Laneno seme se koristi kao hrana već skoro 6000 godina i sasvim je moguće da je ono prva gajena superhrana.

Laneno seme je dobro za varenje, zdravlje kože, ono smanjuje holesterol i smanjuje želju za slatkišima, balansira hormone i podstiče mršavljenje, a to je samo početak!

U ovom članku čitajte:
– Laneno seme
– Lan u ishrani
– Lan i jogurt za mršavljenje
– Lan i zdravlje
– Lan i jogurt za probavu

mleveni lan

Postoji podatak da je čuveni Mahatma Gandi rekao : Gde god su zlatne semenke lana uobičajen deo ishrane ljudi, njihovo zdravlje će se poboljšati. ” Nažalost, mnogi ljudi još uvek nisu svesni koliki uticaj ima korišćenje lana u svakodnevnoj ishrani, najpre kao odlično preventivno sredstvo.

Laneno seme

Najčešće se u ishrani koristi laneno seme – celo ili mleveno. Od lanenog semena se uglavnom priprema čaj, mada postoje domaćice koje ga koriste kao izvrstan dodatak pecivu koje mese kod kuće.

Kada se laneno seme usitni, dobija se mleveni lan koji se mahom koristi uz med ili jogurt za pospešivanje metabolizma, te otklanjanje opstipacije, ali i za mnoga druga oboljenja i neprijatnosti.

mleveni lan i jogurt

Lan u ishrani

Iako lan nije u tolikoj meri zastupljen u ishrani, kada shvatite kolika su njegova lekovita svojstva, verujem da ćete ga više koristiti.

Lan se u ishrani najčešće koristi u formi lanenog ulja, u kome je prisutan visok nivo omega 3 masnih kiselina, ali i mnogih drugih hranljivih materija. Uz to, ovo ulje nema naročit miris, tako da je idealno za svakodnevno korišćenje.
Ukoliko vam nedostaje ideja za korišćenje lana u ishrani, a želite vašim ukućanima da pripremite zdrav obrok, možete jednostavno pomešati laneno seme ( najbolje mleveno ) sa krem sirom ( sa manjim procentom masti ) i uživati u savršenom ukusu ovog, izuzetno zdravog namaza.

Povezano>>>Čaj od lanenog semena

Lan i jogurt za mršavljenje

Jedan od neverovatnih recepata za mršavljenje se sastoji od dve vrlo jednostavne namirnice : jogurta i lana. Priprema se vrlo lako i brzo, a ukus mu je sjajan. Da bi lan i jogurt za mršavljenje imali pozitivan učinak, ipak je neophodno da se pridržavate određenih pravila i da ne očekujete čudo, naravno, jer mršavljenje je ipak dugotrajan proces.

Najpre imajte na umu da je neophodno koristiti mleveni lan. Pa ukoliko niste u prilici da kupite već samleveno seme lana, možete to i sami učiniti. Jednostavno, sipajte semenke lana u blender i izmiksajte, dok se dovoljno ne usitni.

Da bi lan i jogurt za mršavljenje imali efekta za mršavljenje, preporučuje se da ga koristite na sledeći način : 1 ravnu supenu kašiku mlevenog lana rastvorite u 100 ml jogurta i pijte sedam dana. Narednih sedam dana 2 supene kašike mlevenog lana rastvorite u 100 ml jogurta, a treće nedelje tri kašike.

Ova kura, dakle traje ukupno tri nedelje, a po njenom završetku se savetuje da napravite pauzu od najmanje sedam dana. Ovaj napitak se pije svako jutro na prazan želudac, a najbolje efekte ima ukoliko se konzumira oko pola sata pre jela.

A mleveni lan i kefir ?

Prema iskustvima korisnika, jači efekat za čišćenje organizma, te regulaciju varenja, koje posredno utiče i na mršavljenje ima ukoliko se mleveni lan kombinuje sa kefirom.

Ono što je vrlo važno tokom korišćenja mlevenog lana i jogurta ili kefira za mršavljenje jeste unos tečnosti, koji mora biti dovoljan, što podrazumeva oko 2 litra unosa, pa i više, a u zavisnosti od vaših dnevnih aktivnosti. Ne morate piti samo vodu, već možete recimo koristiti i nezaslađene biljne čajeve, uz dodatak domaćeg meda, po želji.

Mleveni lan i kefir se pripremaju na isti način kao i mleveno laneno seme i jogurt.Takođe sve popularnija kombinacija za mršavljenje je: lan, jogurt i cimet.Ona se u odnosu na iznad pomenutu kuru razlikuje što se u recept dodaje jedna ravna supena kašika cimeta od početka do kraja ture.Cimet dodatno podstiče mršavljenje.

Šta kaže nauka ?

Jedno istraživanje otkrilo je da mleveni lan može pomoći gojaznim osobama da smršaju.

Pošto je lan pun zdravih masti i vlakana, zasitiće vas na duže vreme, tako da ćete unositi manje kalorija i tako vremenom smršati. ALA masti mogu pomoći u smanjenju upalnog procesa u organizmu, što je važno za mršavljenje, jer se dodatna dežina zadržava zbog upale u telu.

Kad se kura za mršavljenje sa jogurtom i mlevenim lanom završi, svakog dana dodajte nekoliko kašikica mlevenog lana u supu, salatu ili smuti i održavajte željenu težinu.

Saznajte>>> Kefir i lan pomažu u mršavljenju i čišćenju creva

U nastavku ćemo govoriti i o tome kako se mleveni lan koristi za probavu

Nastavite da čitate:

Lan i zdravlje

O tome koliko lan blagotvorno utiče na zdravlje svedoče podaci istraživanja prema kojima lan najpre utiče na poboljšanje probave, te čisti creva od nagomilanog otpada, otklanjajući opstipaciju. Smatra se odličnim sredstvom za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, snižava nivo holesterola, a jedno je od boljih prirodnih lekova za prevenciju srčanih oboljenja, najpre zahvaljujući visokom stepenu omega 3 masnih kiselina.

Upravo zato što je bogat ovim kiselinama, lan se preporučuje kod pojave alergija, artritisa, ali i astme, a smatra se i savršenom namirnicom za prevenciju od Alchajmerove bolesti. Pomaže kod noćnog znojenja, valunga, uspešno čisti i kožu u slučaju pojave akni, ekcema, pa čak i psorijaze. Nedavno sprovedena istraživanja su pokazala da, opet zahvaljujući najpre visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina, lan predstavlja odličnog saveznika u borbi protiv malignih oboljenja, sa akcentom na oboljenjima dojki i prostate.

Slično>>> Laneno seme za mršavljenje i zdravlje: 10 zdravstvenih prednosti semena lana

Lan i jogurt za probavu

Pored toga što se lan i jogurt koriste za mršavljenje, ova kombinacija namirnica pokazuje neverovatno pozitivno dejstvo i na probavu.

Reč je o tome da se u lanu nalazi biljna sluz, ali i obe vrste biljnih vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva, koja imaju vrlo pozitivan efekat na regulisanje probave.

Međutim, ne zaboravite da se kod osoba koje pate od takozvanog sindroma osetljivih creva ili diverkulitisa mogu pojaviti određene smetnje prilikom korišćenja lana, pa se u ovim slučajevima savetuje upotreba lanenog ulja, uzevši u obzir da se u lanenom ulju ne nalazi biljna sluz, već samo omega 3 masne kiseline.

Puno vlakana, malo ugljenih hidrata odlična stvar za probavu i mršavljenje

Jedna od najboljih stvrai kod lanenog semena je ta što sadrži puno sluzi. Sluz predstavlja vlakna u gelu, koja su rastvoriva u vodi i zbog toga su dobra za zdravlje digestivnog trakta.

Sluz zadržava hranu duže u stomaku, zahvaljujući čemu se povećava absorpcija hranljivih materija.

Takođe, laneno seme je puno rastvorivih i nerastvorivih vlakana koja detoksikuju debelo crevo, podstiču topljenje masti i smanjuju želju za slatkišima. Da bi podstakli mršavljenje i ubrzali probavu svakog dana, trebalo bi da pojedete 30-40 grama vlakana.

Zašto je mleveni lan toliko dobar za probavu ?

Jedna od najboljih stvari koja se tiče lanenog semena je njegova sposobnost da pozitivno utiče na zdravlje organa za varenje a posebno na želudac. ALA kiseline iz lanenog semena štite unutrašnje zidove creva i želuca i održavaju gastrointestinalno zdravlje, što se pokazalo jako dobrim kod osoba koje pate od Hronove bolesti ili drugih stomačnih oboljenja, pošto smanjuju upalu u stomaku.

Za prirodno lečenje zatvora, uzmite čašu soka od šargarepe i popijte je sa 1-3 supene kašike ulja lanenog semena.

Lan sadrži puno magnezijuma, rastvorivih i nerastvorivih vlakana koji su dobri za želudac i zdravlje creva.

Dve kašike lanenog semena sadrže oko 5 grama vlakana, tj. četvrtinu dnevno preporučljive količine. Vlakna koja se nalaze u lanenim semenkama dobra su za probavu i razmnožavanje dobroćudnih bakterija koje se nalaze u debelom crevu. One su zadužene za izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Saznaj više >>>Laneno brašno

Laneno seme nutritivni sastav i kalorije

Kada pogledate nutricionistički sastav koji ima lan, mnoge stvari će vam privući pažnju.

Jedna porcija (3 supene kašike) lanenog semena sadrži:

 • omega-3 (ALA) 6,338 miligrama
 • vlakna 8 grama
 • protein 6 grama
 • vitamin B1 31% od dnevno preporučljive količine unosa
 • mangan 35% dnevno preporučljive doze
 • magnezijum 30% od dnevno preporučljive količine unosa
 • fosfor 19%
 • selenijum 10% od dnevno preporučljive količine unosa
 • takođe, laneno seme sadrži veću dozu vitamina B6, gvožđa, kalijuma, bakra i cinka

100gr lanenog semena sadrži oko 534 kalorije

Ovaj nutricionistički profil lanenog semena omogućava vam da jasno vidite zbog čega ono nosi epitet superhrane.

Kako još može da se koristi laneno seme ?

Ovu super hranu koja je dobra za mršavjenje i probavu možete na lak način uključiti u ishranu, tako što ćete ga posuti po domaćim mafinima, hlebu i kolačima.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja kada je reč o pečenju lanenih semenki je- da li pečenje utiče na omega-3 masne kiseline?

Prema mnogim studijama, možete peći lanene semenke na 150 stepeni, tri sata i omega-3 masti u lanenim semenkama ostaju stabilne. Saveti za uključivanje lanenih semenki u ishranu:

 • dodajte 1-3 supene kašike mlevenih lanenih semenki u smuti
 • sipajte čašiku lanenih semenki u jogurt, zajedno sa sirovim medom
 • pecite lanene semenke sa mafinima, pecivima i hlebom
 • dodajte laneno seme u domaću energetsku štanglu
 • pomešajte sa vodom i koristite kao zamenu za jaja

Cele semenke lana su najbolje protiv zatvora a za mršavljenje je bolje da koristite mljeveni lan ili kombinaciju jogurt i lan.

Mleveni lan se lakše vari

Ljudski organizam mnogo lakše i bolje vari mleveni lan od celog. Celo laneno sjeme često netaknuto prođe kroz naše telo, pa pošto se ne svari, hranljive materije koje sadrži se ne iskoriste. Mleveni lan je i dodatni izvor vlakana u ishrani koji ubrzava probavu i sprečava zatvor stolice.

Da li mleveni lan ima više lekovitih svojstava od celog lanenog semena?

Većina stručnjaka preporučuje da jedete mleveno laneno seme, pošto se ono lakše vari. Celo laneno seme samo prođe kroz naše telo pa se ne iskoriste sve hranljive materije koje lan sadrži.

Lekovita svojstva lanenog semena potiču iz činjenice da sadrži puno vlakana i omega-3 masnih kiselina, kao i fitohemikalije lignane. Jedna kašika (7 grama) mlevenog lanenog semena sadrži 2 grama polinezasićenih masnih kiselina (uključujući omega-3), 2 grama dijetetskih vlakana i 37 kalorija.

Laneno seme se obično koristi za poboljšanje probave ili radi oslobođenja od zatvora. Laneno seme može smanjiti ukupan nivo holesterila i LDL holesterol, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Gde kupiti laneno seme ?

Laneno seme možete kupiti na merenje u većini prodavnica zdrave hrane. Držite celo laneno seme u frižideru, kako biste mu produžili rok trajanja. Celo seme se može samlesti u mlinu za kafu i tako se čuvati u posudi sa poklopcem nekoliko meseci.

Kolika je dnevna doza ?

Zbog toga što neke nezrele i sirove lanene semenke sadrže neke toksine, doza bi trebala da bude manja od 50 grama (5 supenih kašika celog lanenog semena) dnevno. Ili, semenke možete ispeći ili iskoristiti u namirnicama koje se kuvaju ili peku, što uništava toksine.

Nuspojave i mere opreza

Laneno seme je u najvećem broju slučajeva bezbedno za odrasle osobe. Ako ga dodate u ishranu, moguće je da ćete češće prazniti creva tokom dana. Ali, mleveni lan može izazvati i neke neželjene efekte kao što su nadimanje, gasovi, bol u stomaku, zatvor, dijareja, bol u stomaku i mučnina. Veća doza lanenog semena izazvaće više nuspojava.

Zbog toga što laneno seme ima blagi laksativni efekat, ako ga budete konzumirali u većim količinama, može začepiti creva. Kako se to ne bi desilo, laneno seme se mora uzimati sa puno vode.

Ekstrakt lanenog semena koji sadrži koncentrisane lignane je uglavnom bezbedan. Lignani su hemikalije iz lanenog semena koji su odgovorni za većinu njihovih svojstava. Neka istraživanja su polazala da se poseban ekstrakt lignana može koristiti bezbedno čak 12 nedelja.

Proizvodi koji sadrže laneno seme sa manje alfa linolenske kiseline su dostupni na tržištu. Neki muškarci radije uzimaju ove proizvode, zbog priče da alfa linolenska kiselina može povećati rizik od nastanka raka prostate. Važno je da znate da je izvor alfa linolenske kiseline taj koji je ključan. Dakle, alfa linolenska kiselina iz mlečnih proizvoda i mesa se dovodi u vezu sa rakom prostate. Ali, alfa linolenska kiselina iz biljnih izvora, kao što je laneno seme, ne utiče na rizik od raka prostate. Muškarci ne bi trebali da brinu o alfa linolenskoj kiselini, kada je reč o lanenom semenu.

Sirovo ili nezrelo laneno seme se smatra otrovnim i opasnim po zdravlje.

Posebna upozorenja

Trudnoća i dojenje– konzumiranje lanenog semena u trudnoći smatra se nebezbednim. Laneno seme se može ponašati kao hormon estrogen. Neki lekari brinu da to može uticati na ženu u drugom stanju, mada ta tvrdnja nije potkrepljena naučnim dokazima. Efekat lanenog semena na bebe hranjena majčinim mlekom je još uvek nepoznat. Za svaki slučaj, nemojte jesti lan u trudnoći ili dok dojite.