Laneno seme za mršavljenje i zdravlje: 10 zdravstvenih prednosti semena lana

Ukoliko ste naumili da se oslobodite viška kilograma, jednostavno ne možete zanemariti efekte mršavljenja koje poseduje laneno seme!Tako je, seme lana vam pomaže da se oslobodite tog viška kilograma u velikom stilu. Zapravo, laneno seme je jedna od najznačajnijih vrsta funkcionalne hrane koja vam pomaže da oslabite i zadržite novostečenu težinu.

Šta je to funkcionalna hrana, pitate se?
Pa, funkcionalna hrana je ona koja, pored osnovne nutritivne, sadrži i dodatnu vrednost u smislu unapređivanja zdravlja i prevencije bolesti.

Zato se mleveno laneno seme uključuje u mnoge recepte za mršavljenje, naročito one koje koriste pšenično brašno.
Ovde ćete videti kako ovo sitno seme orašastog ukusa pospešuje mršavljenje, promoviše kardio-vaskularno zdravlje i još puno toga, zato nastavite da čitate!

Pogledajmo koja su to najznačajnija pozitivna dejstva lanenog semena:

Efekat lanenog semena na mršavljenje

U velikoj meri, efekti mršavljenja koje laneno seme poseduje, proističu iz njegovog niskog sadržaja ugljenih hidrata i viske koncentracije Omega-3 masnih kiselina (33 puta veće nego u pšeničnim klicama)..iz toga proizilaze brojne blagodeti ulja lanenog semena.

laneno seme

Ulje u lanenom semenu štiti sluzokožu vašeg digestivnog trakta, tako da je ovo seme savršena hrana ako imate osetljiv stomak.

Uzeto uz bilo koji obrok, mleveno laneno seme izaziva osećaj dugotrajnije sitosti i zadovoljstva – jednostavno ga poprskajte po salati, dodajte u supu, jogurt i koristite na mnoge ukusne načine, od kojih ćemo neke pomenuti u redovima koji upravo slede.

Ali uvek zapamtite da…
…konzumirate mlevena, a NE CELA zrna lana, pošto ona prolaze kroz vaš digestivni sistem ne svarena.

Takođe, sameljite laneno seme u mlinu za kafu neposredno pre konzumacije, jer ulje u sastavu lana počinje da oksidiše odmah nakon dolaska u kontakt sa vazduhom.

Povezano>>> Laneno seme i zdravlje

Kada je u pitanju gubljenje težine, svakako ste čuli o značaju vlakana u ishrani, i kako hrana bogata vlaknima stabilizuje vaš nivo šećera u krvi, je l’ tako?

Pa, trebalo bi da znate da laneno seme sadrži ogromnu količinu vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih: ukupno oko 25% njihove mase, uključujući i 12% mucilaga, supstance poznate po tome što snižava nivoe holesterola.

Istina je da visok sadržaj vlakana čini seme lana veoma nežnim, prirodnim laksativom, koji čisti vaše debelo crevo od toksičnog metaboličkog otpada i pospešuje rad korisnih bakterija.

Ako je zdravlje vaših creva optimalno, bićete u mogućnosti da se oslobodite viška kilograma mnogo lakše.

Ali to nije sve.
Da bi u potpunosti shvatili kakve su prednosti lanenog semena povezane sa gubitkom težine, trebalo bi da imate na umu još jednu stvar.

Lecitin u sastavu lanenog semena rastvara nezdrave masnoće iz hrane u vašem digestivnom traktu, a vlakna i mucilago potom „zarobe“ ove loše masti i eliminišu ih iz organizma, sprečavajući na taj način njihovo taloženje.
Sjajno, zar ne?

Povezano>>> Laneno ulje kao lek za kosu i kožu, mršavljenje

Mnoga pozitivna dejstva lanenog semena…

… čine ga neverovatno korisnom funkcionalnom hranom, usled sadržaja brojnih značajnih hranljivih materija koje obezbeđuje našem organizmu.

Primera radi:
● proteini koji se apsorbuju u velikom procentu (25% sastava lanenog semena), uz kompletan sadržaj svih amino-kiselina

●B vitaminski kompleks, kalijum, magnezijum, cink – svi od velikog značaja za gubljenje kilograma

●ulje lanenog semena (oko 50% sastava lanenog semena), koje sadrži veliku količinu alfa-linoleične kiseline (ALA) – esencijalne masne kiseline koja se delimično konvertuje u EPA(EPA)i DHA (DHA) omega 3 masne kiseline u vašem telu.

A postoji čak i još pozitivnih svojstava lanenog semena!
Laneno seme ne sadrži gluten – tako da ako ste alergični na pšenično brašno ili patite od celijakije, samleveno laneno seme je jedna od najboljih alternativa pšenici.
Dodatno, laneno seme je bogat izvorlignana.

Slično>>> Mleveni lan i jogurt

Šta su to lignani, pitate se?
Oni predstavljaju tip fito-estrogena sa moćnim antioksidantnim, anti-tumorskim, antivirusnim, antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, i 100 puta su moćniji od sledećeg najboljeg izvora – pšeničnih mekinja.
Fascinantno, ali lignani su takođe zaslužni za poboljšanje memorije i zdravlje mozga.
I taman kada ste pomislili da smo završili, evo…

Još 10 zdravstvenih prednosti lanenog semena

moćno laneno seme:
1. Poboljšava kardio-vaskularno zdravlje, spuštajući vaš krvni pritisak, „loš“ holesterol (LDL)i vrednosti triglicerida;

2. Laneno seme preventivno deluje na nastanak arterijskih krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do šloga, infarkta miokarda i tromboza;

3. Pospešuje rad vašeg imunog sistema, smanjuje nivo zapaljenja u organizmu, olakšava neke simptome alergija i astme;

4. Laneno seme poboljšava vid i percepciju boja, nudeći dobru zaštitu od makularne degeneracije kao posledice starenja;

5. Seme lana poboljšava zdravlje zglobova i povećava apsorpciju kalcijuma;

6. Pomaže u bržem zaceljivanju oštećenja i povreda, skraćujući vreme oporavka iscrpljenih mišića;

7. Laneno seme blagotvorno deluje na čireve, iritabilne poremećaje creva i poboljšava zdravlje debelog creva, smanjujući tako rizik od nastanka karcinoma kolona;

8.  Semenke lana značajno podižu vaše raspoloženje i pomažu u pojedinim slučajevima kod depresije;

9. Laneno seme ojačava krte nokte i pomaže kod suve/isperutane kože. Ekcema, psorijaze, alopecije i peruta;

10. Seme lana smanjuje intenzitet pre-menstrualnih simptoma (PMS) i smanjuje učestalost i jačinu valunga – pozitivno dejstvo od neprocenljivog značaja ukoliko ste žena;

Kako biste u potpunosti uživali u svim pozitivnim svojstvima lanenog semena, saznajte kako da ga kupite, skladištite, meljete i koristite, iskorištavajući na taj način njegov puni potencijal.

Kao što vidite, redovno konzumiranje lanenog semena i zamena pšeničnog brašna sveže samlevenim brašnom od lanenog semena, je jedna od najzdravijih i najlakših promena životnih navika koju možete napraviti. Saznajte više i o efektima ulja lanenog semena kako biste proverili da li pripadate grupi osoba koje bi trebalo da izbegavaju njegovu upotrebu.

Saznaj više >>> Laneno brašno