Ishrana

Laneno seme za mršavljenje i zdravlje: 10 zdravstvenih prednosti semena lana

By  | 

Ukoliko ste naumili da se oslobodite viška kilograma, jednostavno ne možete zanemariti efekte mršavljenja koje poseduje laneno seme!Tako je, seme lana vam pomaže da se oslobodite tog viška kilograma u velikom stilu. Zapravo, laneno seme je jedna od najznačajnijih vrsta funkcionalne hrane koja vam pomaže da oslabite i zadržite novostečenu težinu.

Šta je to funkcionalna hrana, pitate se?
Pa, funkcionalna hrana je ona koja, pored osnovne nutritivne, sadrži i dodatnu vrednost u smislu unapređivanja zdravlja i prevencije bolesti.

Zato se mleveno laneno seme uključuje u mnoge recepte za mršavljenje, naročito one koje koriste pšenično brašno.
Ovde ćete videti kako ovo sitno seme orašastog ukusa pospešuje mršavljenje, promoviše kardio-vaskularno zdravlje i još puno toga, zato nastavite da čitate!

Pogledajmo koja su to najznačajnija pozitivna dejstva lanenog semena:

Efekat lanenog semena na mršavljenje

U velikoj meri, efekti mršavljenja koje laneno seme poseduje, proističu iz njegovog niskog sadržaja ugljenih hidrata i viske koncentracije Omega-3 masnih kiselina (33 puta veće nego u pšeničnim klicama)..iz toga proizilaze brojne blagodeti ulja lanenog semena.

laneno seme

Ulje u lanenom semenu štiti sluzokožu vašeg digestivnog trakta, tako da je ovo seme savršena hrana ako imate osetljiv stomak.

Uzeto uz bilo koji obrok, mleveno laneno seme izaziva osećaj dugotrajnije sitosti i zadovoljstva – jednostavno ga poprskajte po salati, dodajte u supu, jogurt i koristite na mnoge ukusne načine, od kojih ćemo neke pomenuti u redovima koji upravo slede.

Ali uvek zapamtite da…
…konzumirate mlevena, a NE CELA zrna lana, pošto ona prolaze kroz vaš digestivni sistem ne svarena.

Takođe, sameljite laneno seme u mlinu za kafu neposredno pre konzumacije, jer ulje u sastavu lana počinje da oksidiše odmah nakon dolaska u kontakt sa vazduhom.

Povezano>>> Laneno seme i zdravlje

Kada je u pitanju gubljenje težine, svakako ste čuli o značaju vlakana u ishrani, i kako hrana bogata vlaknima stabilizuje vaš nivo šećera u krvi, je l’ tako?

Pa, trebalo bi da znate da laneno seme sadrži ogromnu količinu vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih: ukupno oko 25% njihove mase, uključujući i 12% mucilaga, supstance poznate po tome što snižava nivoe holesterola.

Istina je da visok sadržaj vlakana čini seme lana veoma nežnim, prirodnim laksativom, koji čisti vaše debelo crevo od toksičnog metaboličkog otpada i pospešuje rad korisnih bakterija.

Ako je zdravlje vaših creva optimalno, bićete u mogućnosti da se oslobodite viška kilograma mnogo lakše.

Ali to nije sve.
Da bi u potpunosti shvatili kakve su prednosti lanenog semena povezane sa gubitkom težine, trebalo bi da imate na umu još jednu stvar.

Lecitin u sastavu lanenog semena rastvara nezdrave masnoće iz hrane u vašem digestivnom traktu, a vlakna i mucilago potom „zarobe“ ove loše masti i eliminišu ih iz organizma, sprečavajući na taj način njihovo taloženje.
Sjajno, zar ne?

Povezano>>> Laneno ulje kao lek za kosu i kožu, mršavljenje

Mnoga pozitivna dejstva lanenog semena…

… čine ga neverovatno korisnom funkcionalnom hranom, usled sadržaja brojnih značajnih hranljivih materija koje obezbeđuje našem organizmu.

Primera radi:
● proteini koji se apsorbuju u velikom procentu (25% sastava lanenog semena), uz kompletan sadržaj svih amino-kiselina

●B vitaminski kompleks, kalijum, magnezijum, cink – svi od velikog značaja za gubljenje kilograma

●ulje lanenog semena (oko 50% sastava lanenog semena), koje sadrži veliku količinu alfa-linoleične kiseline (ALA) – esencijalne masne kiseline koja se delimično konvertuje u EPA(EPA)i DHA (DHA) omega 3 masne kiseline u vašem telu.

A postoji čak i još pozitivnih svojstava lanenog semena!
Laneno seme ne sadrži gluten – tako da ako ste alergični na pšenično brašno ili patite od celijakije, samleveno laneno seme je jedna od najboljih alternativa pšenici.
Dodatno, laneno seme je bogat izvorlignana.

Slično>>> Mleveni lan i jogurt

Šta su to lignani, pitate se?
Oni predstavljaju tip fito-estrogena sa moćnim antioksidantnim, anti-tumorskim, antivirusnim, antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, i 100 puta su moćniji od sledećeg najboljeg izvora – pšeničnih mekinja.
Fascinantno, ali lignani su takođe zaslužni za poboljšanje memorije i zdravlje mozga.
I taman kada ste pomislili da smo završili, evo…

Još 10 zdravstvenih prednosti lanenog semena

moćno laneno seme:
1. Poboljšava kardio-vaskularno zdravlje, spuštajući vaš krvni pritisak, „loš“ holesterol (LDL)i vrednosti triglicerida;

2. Laneno seme preventivno deluje na nastanak arterijskih krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do šloga, infarkta miokarda i tromboza;

3. Pospešuje rad vašeg imunog sistema, smanjuje nivo zapaljenja u organizmu, olakšava neke simptome alergija i astme;

4. Laneno seme poboljšava vid i percepciju boja, nudeći dobru zaštitu od makularne degeneracije kao posledice starenja;

5. Seme lana poboljšava zdravlje zglobova i povećava apsorpciju kalcijuma;

6. Pomaže u bržem zaceljivanju oštećenja i povreda, skraćujući vreme oporavka iscrpljenih mišića;

7. Laneno seme blagotvorno deluje na čireve, iritabilne poremećaje creva i poboljšava zdravlje debelog creva, smanjujući tako rizik od nastanka karcinoma kolona;

8.  Semenke lana značajno podižu vaše raspoloženje i pomažu u pojedinim slučajevima kod depresije;

9. Laneno seme ojačava krte nokte i pomaže kod suve/isperutane kože. Ekcema, psorijaze, alopecije i peruta;

10. Seme lana smanjuje intenzitet pre-menstrualnih simptoma (PMS) i smanjuje učestalost i jačinu valunga – pozitivno dejstvo od neprocenljivog značaja ukoliko ste žena;

Kako biste u potpunosti uživali u svim pozitivnim svojstvima lanenog semena, saznajte kako da ga kupite, skladištite, meljete i koristite, iskorištavajući na taj način njegov puni potencijal.

Kao što vidite, redovno konzumiranje lanenog semena i zamena pšeničnog brašna sveže samlevenim brašnom od lanenog semena, je jedna od najzdravijih i najlakših promena životnih navika koju možete napraviti. Saznajte više i o efektima ulja lanenog semena kako biste proverili da li pripadate grupi osoba koje bi trebalo da izbegavaju njegovu upotrebu.

Saznaj više >>> Laneno brašno

loading...
Loading...
loading...

Povezano