Neprijatan zadah iz usta i grla

Jedna od većih neprijatnosti koje mogu da zedese svakog čoveka svakako je neprijatan zadah iz usta i grla, koji kod pojedinih osoba može čak da izazove i psihičke smetnje. To uopšte nije čudno iako na prvi pogled tako zvuči, jer je sasvim logično da se osoba koja ima ovaj problem često ne oseća prijatno dok razgovara sa drugima zbog neprijatnog mirisa koji se oseća iz njenih usta, pa se lako može dogoditi da jednostavno prestane da se viđa sa drugim ljudima i povuče u sebe, što je neretko put ka depresiji.

Naravno, kao i za sve drugo, tako i za ovu neprijatnost postoje brojni uzroci, ali srećom i brojni načini lečenja, samo je neophodno da precizno utvrdite koji je razlog pojave ove neprijatnosti u vašem slučaju.

Neprijatan zadah iz usta i grla

Iako je razlog najčešće bezazlen, činjenica je da neprijatan zadah, bez obzira da li potiče iz usta ili grla može da bude pokazatelj i ozbiljnijih oboljenja, poput recimo oboljenja gastrointestinalnog trakta, pa čak i dijabetesa.
Zato je vrlo važno da ukoliko neprijatan zadah iz usta i grla ne nestane nakon sprovođenja adekvatne higijene, odlaska kod stomatologa, te izbegavanja konzumiranja određenih namirnica, alkoholnih napitaka i duvana, svakako bi trebalo potražiti savet lekara specijaliste ORL – a ili gastroenterologa.

los miris iz grla

Uzroci neprijatnog zadaha iz usta i grla

Kao osnovni uzrok za ovu neprijatnu pojavu se navodi loša oralna higijena, te postojanje pokvarenih zuba, kao i konzumiranje duvana i alkoholnih napitaka, odnosno namirnica poput ribe, te crnog i belog luka.

Međutim, treba imati na umu i vrlo važnu činjenicu da se miris zadaha menja tokom dana, te da je različit zadah iz usta u određenim životnim dobima. Često je i preterana suvoća usta jedan od razloga za ovu pojavu, te prehlada, ali se neprijatan zadah iz usta i grla javlja i kod različitih oboljenja poput dijabetesa, kao i prilikom konzumacije medikamenata.

Upravo zato što su uzroci za nastanak ove pojave brojni i različiti, važno je da pokušate najpre samostalno da otkrijete šta izaziva neprijatan zadah iz usta i grla u vašem slučaju. Ukoliko to ne uspete, odnosno ukoliko ne uspete da ga otklonite u dogledno vreme, svakako je najbolje da potražite pomoć stručnjaka kako bi se najpre otkrio uzrok, a zatim primenila i adekvatna terapija.

Slično>>>  6 uzroka za loš zadah iz usta

Neprijatan zadah iz usta i grla – lečenje

Kada je u pitanju lečenje ove neprijatnosti, najčešće možete čuti da se preporučuje korišćenje žvaka ili bombona koje imaju aromu mentola, te korišćenje različitih rastvora za ispiranje usta. Međutim, ako malo razmislite, shvatićete da se time leči zapravo samo posledica, ali ne i uzrok.

Povezano>>> Smrdi ti iz usta! šta sve može biti uzrok i kako se rešiti zadaha

Zato, ukoliko primetite da se javlja neprijatan zadah iz usta i grla, a vi sprovodite adekvatnu oralnu higijenu, trebalo bi prvo da posetite stomatologa, jer postoji mogućnost da se na nekom zubu pojavio karijes. Naravno, ukoliko se javi neprijatan zadah iz usta i grla nakon konzumacije namirnica poput crnog i belog luka ili alkoholnih napitaka, nemate razloga za brigu, jer će on vrlo brzo nestati i to su jedini slučajevi kada se za otklanjanje zadaha preporučuje konzumacija žvaka, bombona i rastvora za ispiranje usta na bazi mentola.

Ukoliko se neprijatan zadah javlja zato što su vam usta iz nekog razloga suva, trebalo bi da koristite namirnice i sredstva koja pospešuju lučenje pljuvačke, te da poradite malo na svom psihičkom zdravlju, jer je poznato da su suva usta jedna od čestih posledica izloženosti stresnim situacijama sa kojima čovek ne može lako da se izbori.

Preporučuje se da pijete dovoljno tečnosti, te da konzumirate zakišeljenu hranu, kako biste podstakli lučenje pljuvačke.

Povezano>>> Rešite se lošeg zadaha iz usta

Ako i nakon svega ovoga ne uspete da otklonite neprijatan zadah iz usta i grla, onda je najbolje da se obratite lekaru specijalisti. U principu, preporuka je da se najpre obratite specijalisti ORL – a, jer se neprijatan zadah može javiti i kao posledica upale grla, sinusa ili krajnika, te je za lečenje neophodna adekvatna terapija koju vam može prepisati jedino specijalista ORL – a.

A ukoliko nije ni to uzrok neprijatnog zadaha, onda vam jedino preostaje da se obratite specijalisti gastroenterologu, jer ova pojava može biti i posledica oboljenja organa za varenje.

Saznajte više>>> 5 prirodnih lekova protiv lošeg zadaha iz usta