Svrab kože glave sa i bez peruti – uzrok, prirodni lekovi, šampon

Iako je mnogim ljudima, u većini slučajeva prva asocijacija na svrab kože glave koji se javlja u većoj meri od uobičajene, postojanje vaški, činjenica je da svrab glave zapravo ukazuje na neke ozbilnije poremećaje, odnosno na neprimerenu ili neadekvatnu higijenu ovog dela tela.

Svrab glave – svrab kože glave

Reč je o vrlo neprijatnoj pojavi, koja uz to što iritira ne samo vas, već i one koji sede sa vama. Pojedine osobe koje muči svrab glave čak navode da se češu i snu, što je ipak ekstrem kada je u pitanju ovo ni malo prijatno stanje.
Međutim, da biste mogli da pristupite bilo kom vidu lečenja važno je da znate koji su sve mogući uzroci za pojavu svraba na ovom delu tela, koji je najmanje od svih delova zaštićen od negativnih uticaja spoljašnje sredine, ali i mnogih drugih činilaca koji mogu da rezultiraju upravo pojavom vrlo svraba kože glave, odnosno svraba glave.

svrab koze glave

Svrab glave mogući uzroci

Kada je u pitanju svrab glave, mogući uzroci koji ga izazivaju su brojni. Zato je vrlo važno da razmislite najpre o kozmetici koju koristite, budući da se svrab ovog dela tela najčešće javlja ukoliko duže vremena koristite određeni šampon ili, pak šampon koji je recimo jači, odnosno koji jednostavno ne prija koži na vašoj glavi.

Takođe, jedan od mogućih uzroka koji se često navodi uz nasledni faktor jeste povećana izloženost stresnim situacijama ili recmo nervoza pred neki događaj koja utiče negativno na lučenje znojnih žlezda i hormona, a što opet rezultira pojavom ove, ali i mnogih drugih neprijatnosti.

Mogući uzroci za svrab glave mogu biti i postojanje nekog ozbiljnijeg oboljenja kože glave, kao što je recimo psorijaza, neurodermatitis ili gljivično oboljenje kože na ovom delu tela.

Povezano>>> Bubuljice na glavi

A na ovu pojavu uz sve navedeno utiče i vaša starosna dob, jer je dobro poznat podatak da kako vreme odmiče i čovek počinje da stari, koža na celom telu, pa i na glavi postaje sve suvlja.

Svrab kože glave i opadanje kose

Mada nije uobičajeno, može se dogoditi da se jave zajedno svrab kože glave i opadanje kose. Ovo se najčešće događa ukoliko je osoba izložena stresnim situacijama sa kojima ne uspeva da se izbori na adekvatan način.

Ukoliko se jave svrab kože glave i opadanje kose svakako je najbolje da se obratite dermatologu kako bi najpre utvrdio pravi razlog za ovu pojavu i preporučio vam kako da, na najbolji mogući način sprovedete adekvatno lečenje.

Svrab glave bez peruti

Iako se ova pojava najčešće vezuje uz pojavu peruti, može se dogoditi da se javi i svrab glave bez peruti. U većini slučajeva se ovo vezuje uglavnom za neka oboljenja poput recimo glivica. Definitivno je najbolje ukoliko se javi svrab glave bez peruti obratiti se lekaru specijalsti kako biste dobili adekvatan tretman za lečenje.

Svrab glave i perut

Najčešće svrab glave i perut idu zajedno, a ako i vi patite od ove neprijatnosti moguće je da vam možda ne prijaju šampon ili balzam koje koristite, pa pokušajte prvo njih da promenite kako biste otklonili jedan od mogućih uzroka za nastanak ove neprijatnosti, koji je ujedno i jedan od najčešćih uzroka.

Takođe, svrab glave i perut se, između ostalog mogu javiti i kao posledica nedovoljnog ispiranja kose nakon pranja, ali i ukoliko često posećujete frizera recimo koji baš i ne vodi mnogo računa o higijeni.

U svakom slučaju je mnogo lakše pronaći i otkloniti uzrok kada se jave zajedno svrab glave i perut, nego kada se javi samo svrab glave bez peruti.

Povezano>>> Najbolji prirodni lekovi protiv peruti

Svrab glave kod dece

Ukoliko nisu u pitanju vaške, svrab glave kod dece mahom može da nastane od neadekvatne higijene, a u pojedinim slučajevima i od oboljenja same kože glave.

Ako i pored adekvatne higijene i dalje postoji svrab glave kod dece, najbolje je obratiti se dermatologu kako bi se utvrdio tačan uzrok i u skladu sa tim sprovelo preporučeno lečenje.

Prirodni lek za svrab glave

Najbolji prirodni lek za svrab glave podrazumeva korišćenje prirodnih maski i to na bazi maslinovog ulja, ali i različitih vrsta ulja koja izuzetno pogoduju suvoj koži i kosi (bademovo, ricinusovo, ulje od noćurka i druge vrste).

Savetuje se da budete uporni u primeni prirodnih pakovanja za kosu kako biste videli njihov efekat i na koži glave. Prirodni lek za svrab glave podrazumeva najčešće masku koja se priprema od žumanceta i maslinovog ulja koje ima izuzetno blagotvoran efekat u ovom slučaju. Međutim, da bi ova maska zasita pokazala šta može da učini sa kožom glave, neophodno je da je primenjujete barem jednom nedeljno, a idealno je dva puta u toku nedelje i to u dužem vremenskom periodu.

Iako važi za najbolji prirodni lek za svrab glave, ovo pakovanje se preporučuje i kod opadanja kose, te kod svih promena u njenom kvalitetu.

Naravno, bez obzira za koji prirodni lek za svrab glave da se odlučite najvažnije je da pre nego što pristupite njegovoj primeni tačno utvrdite uzrok nastanka ove pojave u vašem slučaju. Pa tako, ukoliko je to recimo neka jača stresna situacija kojoj ste bili izloženi, to je lako rešiv problem, budući da bi trebalo da izbegavate u budućnosti da se uopšte nađete u takvim situacijama, ukoliko je moguće. Ako smatrate da je razlog loše ispiranje kose i ne tako dobro odabran šampon, ništa lakše : ispirajte kosu bolje i promenite šampon, pa vam neće biti potreban nikakav prirodni lek za svrab glave.

Šampon protiv svraba kože glave

U zavisnosti od uzroka, zavisiće i koji šampon protiv svraba kože glave je najbolje koristiti. U suštini, najbolje je koristiti one koji se pripremaju bez dodataka različitih konzervanasa i drugih materija koje u velikoj meri štete koži glave. Naravno, najbolji šamponi su oni koji su namenjeni bebema, budući da su izuzetno blagi, te da sadrže najmanji procenat štetnih materija, među svim šampnima koji su dostupni na našem tržištu.

Slično>>> Ekcem na glavi i svrab

Ali ono što je najvažnije, bez obzira koji šampon protiv svraba kože glave da izaberete jeste ispiranje kose i nanošenje balzama. Naime, pravilno nanošenje balzama kojim se ne utiče na kvalitet kose i kože glave podrazumeva da se on nanosi isključivo na krajeve kose, a ne i na celu kosu. I najvažnije : dobro ispirajte i šampon i balzam ako ga koristite, te vodite računa da to ne činite ni previše hladnom ni previše toplom.