Prirodni lekovi protiv peruti jabukovo sirće, soda bikarbona, ricinusovo ulje…

U ovom članku saznajte koji su najbolji prirodni lekovi protiv peruti…

– Jabukovo sirće
– Limun
– Ricinusovo ulje za perut
– Maslinovo ulje prirodni lek za perut
– Soda bikarbona prirodni lek protiv peruti

Probali ste sve moguće preparate protiv peruti, ali nikako ne možete da se oslobodite ove napasti? Perut je, ne samo estetski, već i zdravstveni problem koji muči veliki broj ljudi.

Uzroci peruti su mnogobrojni, počev od ishrane, stresa, vremenskih uslova, prisustva mikroorganizama na koži glave i mnogi drugi. Postoje razni preparati za lečenje ovog poremećaja kože glave, međutim, kako su svi na bazi hemije i agresivnih sastojaka, nisu baš najbolje rešenje za vaše zdravlje.

Potražite lek u prirodi! Prirodni lekovi protiv peruti će smanjiti iritaciju i ljušćenje kože glave, uništiće patogene mikroorganizme, umiriće svrab i na taj način rešiti problem peruti. Za čistu kožu glave i ramena bez dosadnih belih ljuspica, koristite ono što vam priroda daruje.

U daljem tekstu vam navodimo neke od najčešće korišćenih prirodnih lekova protiv peruti.

prirodni lek protiv peruti

Jabukovo sirće protiv peruti

Jabukovo sirće ima zaista mnogo lekovitih svojstava, utiče pre svega pozitivno na kožu i kosu. U kombinaciji sa vodom, jabukovo sirće daje fantastične rezultate protiv peruti. Radi se o tome da je normalan pH kose blago kiseli, a šamponi koji se koriste su baznog sastava, stog je jasno da oni samo štete vašoj kosi. Jabukovo sirće je kiselo i kao takvo u potpunosti odgovara vašoj kosi i koži glave.

>>> Ricinusovo ulje protiv peruti i opadanja kose

Potrebno je izmešati 1 dl jabukovog sirćeta sa 1 l vode i ovom tečnošću ispirati kosu na kraju pranja. Vaša kosa postaće meka i sjajna, a perut će nestati. Takođe, jabukovo sirće sprečava rast gljivice za koju se smatra da dovodi do pojave peruti.

Povezano>>> Jabukovo sirće za kosu bez peruti

Limun prirodni lek protiv peruti

Sok od limuna, pored svih ostalih lekovitih svojstava, predstavlja i jedno od najboljih prirodnih lekova protiv peruti. Potrebno je samo pomešati sok od limuna sa vodom i to utrljati u vlažnu kožu glave, a potom isprati. Možete takođe i korom od limuna utrljavati kožu glave. Limun takođe sprečava i mašćenje kose. Limunska kiselina iz limuna pogoduje kiselosti kose, slično kao jabukovo sirće. Limun je i efikasno sredstvo za čišćenje i ubijanje mikroorganizama koji štete koži glave.

Ricinusovo ulje protiv peruti

Ricinusovo ulje je efikasno sredstvo protiv gljivica i bakterija, koristi se i za negu suve i oštećene kože. Shodno tome, ricinusovo ulje je našlo svoju primenu i kao prirodni lek u borbi protiv peruti. Ono što je bitno naglasiti, to je da se nekoliko kapi ricinusovog ulja utrljava u vlažnu kožu glave pre pranja, a ne posle pranja kose i kada je ona suva. Razlog tome je što ricinusovo ulje privlači vlagu, pa je njegovo dejstvo efikasnije na vlažnoj kosi i koži glave. Ricinusovo ulje sadrži i dragocene masne kiseline, koje pomažu njegovo dejstvo u borbi protiv peruti. Takođe, ricinusovo ulje sadrži i supstancu koja se zove ricin, koja deluje protiv gljivica koje izazivaju perut, a takođe sprečava i iritaciju kože glave. Ricinusovo ulje je i odličan prirodni balzam za vašu kosu. Bitno je da nakon utrljavanja ulja u pokvašenu kožu glave, ostavite da odstoji 15 minuta, a nakon toga možete normalno da perete kosu. Vremenom ćete primetiti da perut nestaje, a kosa postaje mekša i sjajnija.

Slično>>> Napravite sami delotvoran balzam protiv peruti i opadanja kose

Maslinovo ulje protiv peruti

Maslinovo ulje takođe ima zaista mnogo lekovitih svojstava, pa između ostalog, koristi se i kao prirodni lek za borbu protiv peruti. Potrebno je utrljati maslinovo ulje u kožu glave uveče pred spavanje i ostaviti da odstoji preko noći, a potom ujutru operite kosu blagim šamponom. Naime, maslinovo ulje utiče na višak sebuma na koži glave tako što umanjuje njegovo lučenje, a na taj način sprečava i pojavu peruti. Efekat će biti jači ako dodamo još i limunov sok.

Slično>>> 10 načina da se oslobodite peruti

Soda bikarbona za kosu i protiv peruti

Da li ste znali da, pored svega za šta se koristi, soda bikarbona se koristi za kosu i protiv peruti?

Soda bikarbona neguje kosu na taj način što spira prljavštinu i masnoću sa kose i kože glave. Dovoljno je da pomešate 2-3 kašike sode bikarbone sa malo vode i to utrljate u kožu glave, a potom isperete. Takođe, možete i u svoj šampon koji inače koristite dodati malo sode bikarbone. Korišćenjem sode bikarbone umirićete kožu glave, ona će proizvoditi manje sebuma i na taj način rešavate problem peruti i masne kose. Vaša kosa postaje čista, mekana i zdrava. Dokazano je i da soda bikarbona sprečava opadanje kose, koje mnogima predstavlja pravu noćnu moru.

Saznajte više>>> Aloja vera kao prirodni lek protiv peruti