Problemi sa prostatom simptomi, bolovi, uvećanje, veličina, kamen

Šta je prostata ?

Prostata je žlezda prisutna kod muškaraca, a u okviru ovog teksta ćemo se baviti time koji su to problemi sa prostatom.

Najpre ćemo odgovoriti na neka osnovna pitanja, kao što su:

  1. Šta je prostata?
  2. Gde se nalazi prostata?
  3. Prostata funkcija?
  4. Prostata veličina i anatomija?
  5. Prostata normalna veličina?

Šta je prostata?

Prostata je mala žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema.

Gde se nalazi prostata?

Prostata je smeštena ispod bešike i ispred rektuma, a okružuje uretru, cev koja sprovodi urin van tela.

problemi sa prostatom

Prostata veličina i anatomija

Prostata je veličine otprilike malog kivija ili velikog oraha. Normalna prostata teži između 20 i 30 grama, dok uvećana prostata može da teži i do 100 grama.

U prostati razlikujemo 3 zone:

– tranzitorna

– centralna

– periferna zona.

Što se tiče građe prostate, tu možemo pomenuti epitel i stromu.

Saznajte više – Prostata simptomi bolesti

Prostata normalna veličina    

Kada je u pitanju normalna veličina prostate cm izgledaju ovako: normalna veličina prostate kod odraslog muškarca se kreće od 15 kubičnih centimetara (cm3) do 30 kubičnih centimetara. Prosečne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm – pri čemu prvi broj ukazuje na visinu, drugi na širinu i treći na debljinu.

Uvećana prostata dimenzije: povećanje navedene veličine može ukazivati na uvećanu prostatu, takođe poznatu kao benigna hiperplazija prostate ili BPH.

Povezano – Uvećana prostata simptomi i lečenje

Prostata funkcija

Prostata spada u deo egzokrinog sistema. Ovaj sistem luči tečnost za spoljne funkcije organizma. Glavna funkcija prostate je da luči određenu tečnost koja je jedna od komponenti sperme. Prostata luči mlečnu supstancu koja čini oko 20 do 30% sperme. Tečnost, koju izlučuje prostata, čini oko jednu trećinu ukupnog obima sperme i sadrži različite enzime, cink i limunsku kiselinu. Prostata takođe ima mišiće koji pomažu da se izbaci sperma tokom ejakulacije.

Problemi sa prostatom simptomi        

Uvećana prostata kompresuje uretru i iritira zidove bešike, ometajući normalno mokrenje. Tako da, kada su u pitanju problemi sa prostatom simptomi se obično odnose na probleme sa mokrenjem. Više od polovine muškaraca u svojim 60-im pate od uvećane prostate, stanja koje se zove benigna hiperplazija prostate (BHP). Simptomi uključuju učestalo mokrenje, otežano mokrenje, curenje urina i isprekidan ili slab mlaz urina.

Više- Upala prostate simptomi i lečenje

Prostata bolovi

Kada je u pitanju prostata bolovi mogu da variraju od blagih do veoma ozbiljnih. Ukoliko se pitate kako boli prostata – u slučaju da postoje problemi sa prostatom, mogu se javiti bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u preponama, bolovi u donjem delu stomaka i leđa.

Uzrok bolova u prostati mogu biti različiti problemi sa prostatom.

Prostata kod muškaraca može biti pogođena izvesnim brojem poremećaja, uključujući prostatitis (upalu prostate), benignu hiperplaziju prostate i kancer. Svi ovi poremećaji se karakterišu inflamacijom (upalom) prostate, tako da će lekar zakazati rektalni pregled prostate, ukoliko posumnja na jedan od ovih poremećaja. Ovaj postupak je bezbolan i traje samo minut ili dva. To je uobičajena procedura, iako može biti neprijatna za mnoge muškarce.

Prostаtitis ili upala prostate je veoma često stanje kod muškaraca, koje je obično uzrokovano bakterijskom infekcijom. Mogući simptomi su: bol prilikom mokrenja ili ejаkulаcije, povišena telesna temperatura, bol u karlici, potreba za češćim mokrenjem i tamna boja urina.

Uvećana prostata može da ukaže i na rak prostate, koji obično i ne izaziva simptome. Povremeno, kancer prostаte može dа izаzove ometаnje protokа urinа, što obično ukazuje na njegovu progresiju.

Kamen u prostati (kalcifikati u prostati)

Prisustvo kamena u prostati (takođe poznato i kao kalcifikati u prostati) je uobičajeno stanje. Veruje se da se ovo kamenje formira kroz nekoliko različitih pravaca. Jedna od ideja je da kada tečnost nije u stanju da izađe iz prostate, zbog inflamacije ili njenog povećanog rasta, ona se zgušnjava i povezuje sa proteinskim supstancama, što uzrokuje pojavu kalcifikata.

Druga mogućnost je da kada muškarci imaju neku infekciju, praćenu gnojem i drugim štetnim materijama, ona se na kraju pretvori u kamen. Kamen u prostati se takođe može formirati od kalcifikacije otpadnih materijala u ejakulacionom kanalu. Međutim, kada se javljaju simptomi, oni mogu biti povezani sa hroničnim prostatitisom ili benignom hiperplazijom prostate. Prisustvo kamenja u prostati može doprineti nastanku zapaljenja prostate, blokiranjem centralnih kanala prostate. Ovo zauzvrat sprečava izlazak urina, a zatim daje plodno tlo za bakterije. Simptomi kamena prostate mogu biti isti kao oni u slučajevima prostatitisa (npr. simptomi vezani za donji deo urinarnog trakta, bolovi u donjem delu leđa).

Prostata i ishrana – najbolja hrana za prostatu

Prostata i alkohol       

Kada su u pitanju prostata i alkohol, ovde su razmatranja dosta u suprotnosti. Naime, dok neki stručnjaci tvrde da konzumiranje alkohola pogoršava simptome problema sa prostatom i povećava rizik od nastanka raka prostate, drugi kažu da alkohol zapravo može delovati povoljno u ovim slučajevima – ali samo ukoliko se konzumira umereno.

Što se tiče toga zašto crveno vino ima korist za prostatu, autori su spekulisali da resveratrol i drugi fitonutrijenti (flavonoidi), koji nisu prisutni u većini drugih vrsta alkoholnih pića (mada pivo imaju neke flavonoide), mogu biti faktor koji doprinosi, jer imaju antioksidativna svojstva.

Izraz “umereno konzumiranje alkohola” za muškarce znači da ne treba da konzumiraju više od dva alkoholna pića dnevno.

Pivo i zdravlje prostate

Dok je umerena konzumacija vina povezana sa različitim prednostima za srce i sa manjim rizikom od nekih vrsta raka, uključujući rak prostate, pivo takođe ima neke prednosti. Ali, važno je opet napomenuti, kao i za vino, tako i za pivo važi umerenost u konzumiranju. Budući da pivo ima manje količine fitonutrijenata, za razliku od vina, povoljan efekat ovog alkoholnog napitka za zdravlje prostate je nešto manji nego kada je u pitanju vino.

Najbolji prirodni lekovi za prostatu

Šta je dobro za prostatu  ?     

Hrana koju treba jesti

Preventiva za prostatu podrazumeva, pre svega, da se hranite zdravo i uravnoteženo. Pratite režim zdrave ishrane sa puno voća, povrća, žitarica, ribe i zdravih ulja, poput maslinovog i ulja uljane repice. Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje štite od raka prostate. Jedite sveže povrće i kuvani paradajz, koji su bogati likopenom – biljnim pigmentom koji promoviše zdravlje prostate. Nedovoljan unos povrća, naročito iz porodice krstašica (gde spadaju kupus, brokoli, karfiol), je povezan sa povećanim rizikom od agresivnog raka prostate. Jedenje zdravih ulja i orašastih plodova povećava antioksidanse u krvi koji štite ćelije organizma. Takođe, smanjuje insulin i upalu, što može delovati protiv progresije raka prostate.

Hrana koju treba izbegavati

Videli smo šta je dobro za prostatu, a sada da vidimo šta bi trebalo izbegavati. Glavni faktor rizika u razvoju raka prostate je ishrana. Smanjite potrošnju crvenog mesa i mlečnih proizvoda, da bi zadržali unos zasićenih masti na minimumu. Izbegavajte prerađenu hranu i namirnice koje sadrže trans masne kiseline, kao što je margarin. Eliminišite alkohol ili ga trošite samo umereno. Umereno konzumiranje alkohola znači ne više od dva pića dnevno za muškarce.

Ovo je najbolji prirodni lek za prostatu

Šta je dobro za prostatu, pored ishrane?

Počnite da vežbate. Drugi faktor koji može da doprinese povećanju prostate je život vezan uz stolicu. Preventiva za prostatu podrazumeva i visok nivo fizičke aktivnosti. Plivanje, biciklizam, trčanje ili učestvovanje u timskim sportovima najmanje 30 minuta dnevno, većinu dana u nedelji, može biti korisno da sse reše problemi sa prostatom.

Uzimajte dodatke cinka. Od 50 do 100 mg cinka svaki dan može da pomogne da se smanji uvećana prostata.

Povećajte unos vitamina C. Vitamin C može smanjiti rizik od benigne hiperplazije prostate. Prokelj, brokoli, paprika, snežni grašak, karfiol i kelj su veliki izvor ovog vitamina. Sokovi od paradajza i drugog povrća su takođe bogati vitaminom C.

loading...
loading...
Loading...