Upala zglobova – reumatoidni artritis – uzrok, simptomi, lečenje

Iako upala zglobova ne spada među oboljenja koja su smrtonosna, činjenica je da zbog simptoma koje ga prate može u velikoj meri uticati na pogoršanje kvaliteta života, budući da se u određenom stadijumu oboljenja osoba žali da čak i neke uobičajene poslove obavlja teško, uz jake bolove, koji su jedan od najkarakterističnijih simptoma upale zglobova.

Upala zglobova – reumatoidni artritis

Kada kažemo upala zglobova, prva asocijacija na to je i reumatoidni artritis, uzevši u obzir da je ovaj vid oboljenja najrasprostranjeniji, te da se sreće kod pripadnika svih generacija. Reumatoidni artritis, takođe za razliku od osteoartritsa koji mahom pogađa zglobove na rukama, pogađa sve zglobove na telu, a u pojedinim slučajevima čak i mišiće, pa i tetive, tako da je sa te strane i komplikovanije lečenje, odnosno u slučaju držanje pod kontrolom, budući da do sada nije otkriven pouzdan lek koji može da izleči upalu zglobova u potpunosti.

bolovi u zglobovima

Upala zglobova uzrok

Ako nekom stručnjaku pomenete upalu zglobova i zapitate za uzrok nastanka ovog izuzetno bolnog oboljenja, gotovo je sigurno da nećete dobiti precizan odgovor. Razlog za to leži u činjenici da uzrok za nastanak ovog oboljenja do dana današnjeg nije pouzdano utvrđen. Ali se zato vrlo često pominje da se kod svake osobe koja boluje od upale zglobova javio neki takozvani okidač koji je organizmu dao signal da počne da napada samog debe, kao uostalom i kod mnogih drugih takozvanih autoimunih bolesti.

Takođe, kao moguć uzrok za nastanak upale zglobova navodi se i genetski faktor, te slabost hrskavice, ali i neravnoteža hormona. Tu su još i štetne navike poput preteranog unosa duvana i alkohola, a pojedini stručnjaci čak navode kao moguć uzrok upale zglobova i preteran unos mleka, te proizvoda od mleka.

Upala zglobova na rukama i prstima

Najčešće se javlja upala zglobova na rukama i prstima, a pojedine vrste artritisa kojih je čak, kako se procenjuje preko stotinu, isključivo napadaju zglobove na ovim delovima tela, te se znatno lakše dijagnostikuju.

Reumatoidni artritis simptomi

Kada je u pitanju reumatoidni artritis, simptomi su prilično jednostavni za prepoznavanje. Važi za takozvano autoimuno oboljenje, a simptomi su bolovi u zglobovima koji se javljaju simetrično, odnosno ako vas zaboli lakat desne ruke, zaboleće vas i lakat leve ruke, ako je u pitanju ovo oboljenje.

U simptome ovog oboljenja se ubrajaju i ukočenost zglobova, te neprekidan umor praćen bolovima u zglobovima, a u pojedinim slučajevima se može javiti i oticanje zglobova i crvenilo u predelu zgloba.

Pročitajte i Bolovi u zglobovima uzrok i lečenje

Upala zglobova lečenje

Nekad se lečenje upale zglobova isključilo svodilo na lekove iz Prirode, ali danas postoje mnogi medikamenti koji se prepisuju obolelima od ove bolesti. Nažalost, većina tih medikamenata samo leči posledicu oboljenja, odnosno ublažava bol.

Povezano>>>  Ishrana za reumatoidni artritis

Upala zglobova prirodno lečenje

Kao što smo već pomenuli, nekada se upala zglobova lečila, odnosno držala pod kontrolom isključivo uz pomoć brojnih prirodnih sredstava, budući da oni najpre leče uzrok, a ne posledicu kao moderni industrijski lekovi.
Da biste mogli da sprovedete adekvatno prirodno lečenje, osim promena u ishrani neophodno je da posvetite pažnju adekvatnoj fizičkoj aktivnosti, koja će poboljšati pokretljivost vaših zglobova. Svakako se savetuje da po preporuci stručnjaka radite set vežbi, a u pojedinim stadijumima ovog oboljenja se preporučuje da pohađate kurs joge, koja dokazano deluje pozitivno na čitav organizam, te poboljšava cirkulaciju krvi, gipkost mišića i elastičnost vaših zglobova. Samo je vrlo važno da intenzitet vežbanja bude prilagođen vaše zdravstvenom i fizičkom stanju, kako biste osetili sve pozitivne efekte koje joga neosporno ima.

Slično>>> Artritis prirodno lečenje, vežbe, čajevi

Uz to, prirodno lečenje upale zglobova podrazumeva i određene promene u ishrani, te unos kvalitetnih namirnica koje su bogate vitaminima, a posebno one koje su poznate po visokom nivou vitamina C, ali i vitamina B i E, te omega masnih kiselina. Naravno, savetuje se da regulišete svoju telesnu težinu, kako ne biste dodatno opterećivali obolele zglobove, te da izbacite štetne navike, koje se odnose na preteran unos duvana, alkohola i kofeina i, uopšteno da težite zdravim navikama u ishrani.

Saznajte više>>> Najbolji prirodni lekovi za artritis i bolove u zglobovima

Jedan od boljih prirodnih lekova protiv artritisa su banane, ali i đumbir, te sok od krompira. Takođe, savetuje se pojačati unos kalcijuma, odnosno namirnica koje ga sadrže.

loading...
loading...
Loading...