Atkinsova i Dukanova dijeta povećavaju rizik od bubrežnog kamenca

Ove dve dijete se temelje na izbacivanju ugljenih hidrata i unosu većih količina proteina, zbog čega se povećava rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Strogim dijetama, poput Dukanove ili Atkinsove dijete, koje se temelje na unosu većih količina proteina i izbacivanju ugljenih hidrata, povećava se rizik od nastanka bubrežnog kamenca, tvrde naučnici s Univerziteta Granada.atkinsova i dukanova dijeta

Oni su sproveli studiju na životinjama koje su hranili tako da 45 odsto namirnica koje unose čine proteini, i otkriveno je da takva ishrana utiče na količinu kalcijum-citrata u organizmu, koji sprečava kristalizaciju kalcijuma i utiče na stvaranje kamena u bubregu.

Naime, kamen se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i skupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Kod ishrane bogate proteinima, količine citrata u urinu smanjuju se za 88 odsto, dok se kiselost urina povećava za 15 odsto.

Osim rizika od bubrežnog kamenca, povećava se rizik od nastanka drugih bolesti bubrega, poput gihta.

– Najbolja prevencije nastanka kamenaca su unos velike količine tečnosti, kao i ishrana bogata voćem i povrćem, koji sadrže kalijum i magnezijum jer kompenzuju kiselost organizma – rekla je voditeljka studije dr Virhinija Aparisio.

loading...
loading...
Loading...