Dijeta po metaboličkom tipu

Kako se osećate nakon obroka? Trebalo bi da se osećate odlično, da ste puni energije i spremni za akciju. Ipak, nekad (ili često) se ne osećamo baš tako sjajno nakon obroka.

Ukoliko ste upravo pojeli hranu koja ne odgovara vašem metaboličkom tipu onda ste:

gladni iako vam je stomak pun
imate potrebu za nečim slatkim
nemate energije, umorni ste i usporeni
nervozni ste, razdražljivi ili neraspoloženi

Metabolički tip nije nova kategorija. U svetu se već puno priča na ovu temu. Osnova ishrane po w0metaboičkom tipu je da je je svaki organizam drugačiji ali se grubo mogu podeliti u tri grupe po grupi namirnica koje mu više odgovaraju. Ako organizam „pretrpavate“ namirnica koje ne odgovaraju vašem metaboličkom tipu osećaćate se loše posle obroka iako ste uneli dovoljno kalorija. Samo razmislite šta bi se dogodilo da u vaš auto benzinac sipate dizel gorivo… e tako je i sa našim telom.

Tri metabolička tipa su:

Ugljeni hidratni tip
Proteinski tip
Mešoviti tip

Ugljeno hidratni tip jednostavno ne može bez šećera. Osobe koje pripadaju ovom tipu e mogu bez hleba, testenine, a obično nemaju ništa ni protiv voća i povrća. Zbog povećane koncetrancije insulina skloni su gojenju i zato je ključ mršavljenja kod ovih osoba kontrola insulina unosom kvalitetnih ugljenih hidrata i povećanjem količine unosa proteina.

Proteinski tip, sa druge strane, ne može bez mesa. Za njih obrok nije završen ako se ne omrsi i zato često imaju problem sa holesterolom iako su retko ekstremno gojazni. Ove osobe odlično reaguju na dijete bez ugljenih hidrata, sa puno proteina i dobrih masti, ali im treba povećati i unos povrća i voća kako bi malo c2„pročistili“ jetru i krvne sudove.

Mešoviti tip se retko oseća loše posle obroka. Uglavnom jedu sve, hleba, mesa, čipsa… Iako u principu imaju odličan metabolizam, nakon 30-40-e godine, kad opadne fizička aktivnost, počnu da dobijaju na težini. Srećom ove osobe dobro reaguju na promenu plana ishrane jer je često samo potrebno korigovati veličinu porcije prema dnevnim aktivnostima.

loading...
loading...
Loading...