Kopriva kao lek

Saznajte:

– Kopriva kao lek
– Za anemiju
– Za reumu
– Protiv opadanja kose
– Protiv peruti

Kopriva i zdravlje

Mislili ste da je kopriva još samo jedna korovska biljka? Da li ste znali šta sve može da leči biljka kopriva? Kopriva nije samo obična korovska biljka, kopriva je lek! Od koprive možete napraviti lekovitu tinkturu ili čaj koji vam mogu poslužiti kao lek kod raznih oboljenja.

kopriva

Kopriva i zdravlje su dva nerazdvojna pojma. Kopriva sadrži obilje lekovitih sastojaka: hlorofil, tanine, karotenoide, fitosterol, vitamin C i K, mravlja i limunska kiselina, sluz, vosak, minerali (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, mangan, bakar). Zahvaljujući svom lekovitom sastavu, značaj koprive za zdravlje je neprikosnoven! Možete koristiti celu biljku u lekovite svthe, a naročito je lekovito seme koprive. U narednom odeljku ćemo navesti za lečenje kojih tegoba se koristi kopriva kao lek.

Slično>>> Kako se koristi kopriva

Kapriva kao lek

Kopriva kao lek za:

– Jačanje imuniteta

– Lečenje anemije i manjka gvožđa

– Lečenje urinarnih infekcija

– Lečenje prehlade i protiv alergijskih reakcija

– Ima diuretično dejstvo i podstiče izbacivanje viška vode iz organizma,a koristi se i protiv noćnog mokrenja

– Deluje blagotvorno na endokrini sistem (štitnu žlezdu)

– Jača zube i kosti

– Kso lek za lečenje kašlja

– Lečenje žutice

– Čišćenje jetre i krvi

– Lečenje reume i artritisa

– Lečenje obolele prostate

– Smirivanje astme i upale pluća

– Antikancerogeno delovanje

Kopriva kao lek za anemiju

Anemija je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam. Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama koji ga čine pogodnim prirodnim lekom za anemiju ili nadoknađivanje nedostatka gvožđa u organizmu. Naročito je seme koprive bogato gvožđem, vitaminom C, B i K, bakrom i manganom, a sadrži čak i folnu kiselinu – a svi ovi sastojci su značajni za aktivaciju gvožđa i lečenje anemije.

Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina koji je odgovoran za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija. Manjak gvožđa u organizmu dovodi do smanjene koncentracije hemoglobina, što je uvod u anemiju. Anemija nije nimalo bezazleno oboljenje i mora se lečiti na vreme, kako ne bi nastale ozbiljnije komplikacije. Kopriva kao lek za anemiju daje odlične rezultate! Seme koprive i med u kombinaciji se koriste kao odličan prirodni lek za anemiju.

Slično>>> Prirodni lekovi za anemiju

Kopriva kao lek za reumu

Reuma je oboljenje koje sve više pogađa čoveka u današnje vreme, usled brzog i stresnog načina života. Bolovi koje reuma izaziva su vrlo često veoma nesnošljivi i ometaju svakodnevno funkcionisanje. Postoje brojni prirodni lekovi protiv reume, a kopriva je svakako jedan od njih. Kopriva kao lek za reumu se naročito koristi, je rje utvrđeno da deluje povoljno kod ublažavanja bolova uzrokovanih reumom. Možete piti čaj od koprive, a možete i svežom koprivom masirati željeno mesto na telu gde imate reumatske bolove (manja površina) i kopriva će učiniti svoje.

Povezano>>>  Čaj od koprive lekovito dejstvo

Kopriva kao lek protiv opadanja kose

Poznato vam je da se nekada masovno koristio čuveni šampon od koprive. Dakle, ljudi su odavno uočili koliko blagotvorno dejstvo ima kopriva na kosu i počeli su je primenjivati u te svrhe.

Zahvaljujući svom lekovitom sastavu koji uključuje obilje vitamina i minerala koji su korisni za kosu, kopriva ima sledeće dejstvo kada je nega kose u pitanju:

– oporavlja oštećenu kosu

– jača koren dlake

– uklanja perut

– sprečava opadanje kose

– podstiče brži rast kose

Naročito se koriste kapi od koprive protiv opadanja kose i protiv peruti. Kopriva kao lek protiv opadanja kose se u poslednje vreme sve više koristi kao efikasan prirodni lek. Nanesite kapi od koprive na vlažnu kosu i utrljavajte u kožu glave, ostavite da deluju pola sata, a potom isperite kosu. Kapi od koprive pružaju kosi neophodne materije koje su bitne za rast i kvalitet kose. Zato je vaša kosa nakon upotrebe ovih kapi gusta, jaka i ishranjena!

Povezano>>> Kopriva i čaj od koprive za kosu

Kopriva kao lek protiv peruti

Kopriva kao lek protiv peruti daje odlične rezultate! Perut je veoma teško lečiti, i ovo oboljenje kože glave stalno ima tendenciju da se vraća. Međutim, postoji zaista veliki broj prirodnih lekova koji daju odlične rezultate kada je eliminacija peruti u pitanju. Možete koristiti kapi (tinkturu) od koprive ili čaj od koprive protiv peruti koji naročito utrljavate u kožu glave, a zatim isperete. Nakon dugotrajne upotrebe, primetićete znatno poboljšanje.

Saznajte više>>> Lekovito dejstvo koprive