Dijeta sa žitaricama funkcioniše

Sigurni smo da volite žitarice za jutarnji obrok, ali da li biste ih jeli dve sedmice u okviru dijete za mršavljenje? Dijeta sa žitaricama funkcioniše, ali ima i svoje loše strane.

dijeta sa zitaricama
Dijeta sa žitaricama je jedna od najjednostavnijih, ali kao i svaka druga nije laka (mada je jednostavnija od drugih teških dijeta). Ono što je dobro ne morate se u potpunosti odreći svih drugih obroka, ali dva dnevno zamenite tanjirom žitarica (1 šolja) sa mlekom sa manje masnoće. To može biti doručak i ručak ili doručak i večera. Znači, umesto klasične večere i klasičnog ručka vi ćete pojesti samo tanjir žitarica sa mlekom.dijeta sa žitaricama treba da traje dve sedmice. Koristite žitarice sa manje šećera (ili bez šećera), a možete izgubiti do 3 kilograma za 7 dana. Nije mnogo, ali imajte na umu da dijeta sa žitaricama ne traži ni veliko izgladnjavanje.

Treći obrok neka vam bude zdrav, bez mnogo masnoća, sa više povrća i čistog mesa (kuvana piletina, riba, …). Alkohol nije dozvoljen tokom dijete sa žitaricama.

Zašto ljudi vole dijetu sa žitaricama

Za kratko vreme dijeta sa žitaricama je postala veoma popularna. Najviše zbog toga što ju je lako pratiti. Nema posebne pripreme hrane, planiranja obroka, brojanja kalorija. Trebaju vam zdrave žitarice, mleko i da samo malo pripazite na ishranu i 3 kilograma garantovano odlaze.

Dijeta sa žitaricama omiljena je sigurno i zbog toga što ne promoviše izgladnjavanje. I žitarice mogu biti zasitne, a tu je i jedan glavni obrok – večera ili ručak. Takođe, sa dijetom sa žitaricama nećete potrošiti novac na specijalnu hranu – u trećem obroku se trudite da budete umereni – pravite piletnu pečenu na malo ulja, salatice sa maslinovim uljem, kuvano povrće, hleb od brašna celovitog zrna, ….

Dijeta sa žitaricama mogući problemi

Najveći problem sa dijetom sa žitaricama je taj što može postati poprilično dosadna. Iako se dve sedmice ne čine kao dug period, već nakon 5 dana nekima se žitarice smuče (čak i kada kupuju različite).

Postoji mogućnost da sa dijetom sa žitaricama unosite i nedovoljno ugljenih hidrata, ali i mnogo čega drugog potrebnog organizmu – proteini, vlakna, hranjive materije, …
Zaista deluje

Ako ste spremni na mali izazov i ako budete pratili dijetu sa žitaricama pravilno zasigurno ćete izgubiti kilograme. Velike štete po organizam i zdravlje nisu utvrđene ako se dijete pridržavate 14 dana. Ipak, stručnjaci ne preporučuju duže od ovog niti da je prečesto ponavljate, jer može doći do zdravstvenih problema zbog premalog unosa povrća, voća, vlakana, …

loading...
loading...
Loading...