Kako se rešiti tvrdokornog sala na stomaku

Tvrdokornog sala na stomaku najlakše ćeš se rešiti pomoću intervalnog kardio treninga.Nagle promene umerenog i brzog vežbanja sagoreće sav višak tvrdokornog sala i oblikovati telo.

TRBUŠNJACI su poznati kao najpopularnija vežba za stomak, ali treba znati da oni neće maknuti višak sala sa stomaka, već samo ojačati trbušne mišiće.

Saznaj više >>> Kako izgubiti salo na stomaku

Tvrdokornog sala na stomaku najlakše ćeš se rešiti pomoću intervalnog kardio treninga. Izmjenjivanje umerenog i brzog vežbanja sagoreće sav višak masti i oblikovati telo.

Koristi vizuelne ciljeve: Trči ili vozi bicikl umerenom brzinom, a zatim pogledaj ispred sebe i sprintaj prema poštanskom sandučetu koji se nalazi 15 metara dalje ili na vrh do kraja ulice. Kad dođeš do cilja, vrati se na umerenu brzinu i kontroliši disanje, a zatim odaberi sledeći cilj.

Koristi vreme: Praćenje u sat i kreći se umerenom brzinom dva minuta, a potom sprintaj što brže možeš jedan minut. Ovu kombinaciju ponavljaj barem 30 minuta.

Koristi muziku: Napravi play listu sa različitim intervalima, izmešaj spore i brze pesme pa hodaj, trči ili pleši uz ritam.

Pojas sala oko središnjeg dela tela, ili kako ga neki u šali nazivaju šlauf odn. pojas za spasavanje, sastoji se uglavnom od potkožnog sala i sa prednje strane je većinom nataloženo u trbušnoj maramici.

Visceralne salo se spolja ne vidi, te osoba može biti i mršava, a da ima dosta visceralnog sala koje je uz to i opasnije od potkožnog.

Ono se ponaša kao zaseban organ, odn. žlezda koja luči toksične hormone među kojima su najopasniji citokini i adipokini zaslužni za zadebljanje krvnih sudova. Te toksične supstance povećavaju krvni pritisak, zaslužne su za upalne procese na unutrašnjim organima, remete insulinsku ravnotežu, povećavaju rizik dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, demencije i raka dojke, debelog creva i endometrijuma.

Dakle možemo reći da je potkožno salo ono što nam se nimalo ne sviđa i nastojimo ga se rešiti no upravo visceralne, nevidljivo salo je puno opasnije, a najčešće i nismo svesni da ga imamo.

Teškoće sa salom na stomaku leže i u tome što su neki na njega genetski više predisponirani. Zatim, kako starimo prirodnim procesom ga je sve više, posebno nakon četrdesete, jer se odnos mišića i sala menja na štetu mišića. Tu je još i kortizol, hormon koji se luči za vreme stresa, i zbog kojeg se povećava nivo šećera u krvi i nakuplja salo na stomaku.

Ali tvrdokorne naslage sala na stomaku na sreću nisu nerešiv problem, one samo tako izgledaju jer nam treba više vremena i truda da ih se rešimo.

Kao što smo već pomenuli vežbe fokusirane na centralni deo tela (kao trbušnjaci) nam tu ne mogu pomoći jer one učvršćuju mišiće, ali ne troše trbušno salo.

Stručnjaci preporučuju istrajnost u nekoliko stvari i uspeh neće izostati.

Dakle za skidanje tvrdokornog sala sa stomaka najvažnija je sprega 2 faktora.

Aerobne vežbe (hodanje, trčanje, stepanje, vožnja bicikla, plivanje) izgaraju masno tkivo sa celog tela, i preporučljive su intenzivne šetanje 45 minuta, 3-5 dana u nedelji. Bitno je podići srčani ritam trideset i više minuta bez prekida.

Ishrana odricanje od velikih i masnih obroka, i raspoređivanje manjih obroka svaka 3-4 sata (i jedna jabuka je manji obrok) može učiniti čuda. Tako metabolizam konstantno radi i onemogućavamo telo da zbog dužeg perioda izostanaka obroka ne prelazi u modus gladovanja, jer tada prestaje trošiti kalorije – što se obično događa kada od jutra do večeri ne jedemo, i mislimo da činimo dobru stvar a upravo je suprotno.

Istraživanja objavljena u časopisu The Journal of the American Medical Association pokazuju nam da se umerenim treningom, uz odricanje od velikih i masnih obroka, visceralne kao i ostale masne naslage mogu bitno smanjiti.

Potrebno je samo ustrajati i prihvatiti ove zdrave životne navike. Uostalom radi se o našim životima.

Još neke stvari kojima si možemo smanjiti nivo sala na stomaku:

– Izbegavanje i lečenje stresa, jer on za telo predstavlja kriznu situaciju, a telo za vreme krize gomila masne naslage, jer ne zna koliko će kriza porajati, a želi se osigurati.

– Preparati od zelenog čaja, koji se u mnogim studijama zbog svojih aktivnih supstanci polifenola pokazao kao veliki pomoćnik u sagorevanju i uništavanju telesnih masnoća i toksina.

– Sedam do osam sati sna u komadu, jer njegov manjak na razne načine utiče na povećano nakupljanje masnoća.
POVEZANO >>>Dijeta za skidanje sala sa stomaka