Za šta je dobar čaj od koprive i kako se priprema

Čaj od koprive za šta je dobar

Ukoliko ste do sada koprivu smatrali korovom, vreme je da promenite mišljenje! Kopriva je biljka koja je svima veoma dostupna, a ima pregršt lekovitih svojstava.

Kopriva sadrži: hlorofil, tanine, karotenoide, fitosterol, vitamin C, A, B5, B2 i K, mravlju i limunsku kiselinu, sluz, vosak, minerale (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, mangan, bakar).

U širokoj upotrebi je čaj od koprive.

Čaj od koprive – za šta je dobar?

Čaj od koprive je dobar za kosu i lice, ali i za neka ozbiljnija zdravstvena stanja, poput: anemije, urinarnih infekcija, deluje diuretično, za prostatu, alergiju i dr. Čaj od koprive može biti vasa doza zdravlja!

Povezano>>>  Čaj od koprive lekovito dejstvo

caj od koprive priprema

Za šta je dobar čaj od koprive?

Čaj od koprive je dobar za:

– Jačanje imuniteta

– Lečenje anemije i manjka gvožđa

– Lečenje urinarnih infekcija

– Lečenje prehlade

– Podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma

– Lečenje alergijskih reakcija

– Jača zube i kosti

– Protiv opadanja kose

– Lečenje kašlja

– Lečenje žutice

– Čišćenje jetre i krvi

– Lečenje reume i artritisa

– Lečenje obolele prostate

– Smirivanje astme

– Protiv malaksalosti

– Za negu kose

– Za negu lica (protiv akni i bubuljica)

– Za mršavljenje i celulit

Čaj od koprive recept

Čaj od koprive – priprema:

Za jednu šolju čaja, stavite 250 ml vode da se kuva. Kad voda proključa, stavite jednu kašiku ustinjenih i osušenih listova koprive. Ne kuvati, nego odmah skloniti sa vatre, pokopiti i pustiti da odstoji 20 minuta. Nakon toga procediti čaj i piti 3 puta dnevno, nezaslađen.

Za čaj od koprive je najbolje koristiti mlade listove koprive, koji su pri vrhu biljke. Takođe, koristite koprivu koja je rasla daleko od puteva i saobraćajnica, jer ne sadrži teške metale u sebi.

Povezano>>> Kapi od koprive upotreba za kosu, anemiju…

Čaj od koprive za mršavljenje

Pored brojnih lekovitih dejstava, čaj od koprive za mršavljenje takođe deluje pozitivno! Naime, čaj od koprive podstiče izbacivanje viška vode i toksina iz organizma, čime čisti telo, što pomaže mršavljenju. Pored toga, kopriva sadrži i vitamin C i silicijumsku kiselinu koji deluju pozitivno kod mršavljenja, jer ubrzavaju proces sagorevanja masnoća.

Ukoliko želite da koristite čaj od koprive za mršavljenje – samo budite uporni, i nakon duže primene na rutinskom nivou – videćete rezultat!

Povezano>>> Kopriva kao lek

Čaj od koprive za lice

Čaj od koprive za lice deluje kao pravi prirodni čistač! Naime, ustanovljeno je da konzumiranjem minimum jednog litra čaja od koprive dnevno, raspoređeno u nekoliko doza – čisti lice od akni, bubuljica i mitisera. Čaj od koprive ima antibakterijsko, anti-inflamatorno i antioksidativno delovanje – a zahvaljujući tome čisti lice iznutra, obnavlja kožu i sprečava nastanak akni i bubuljica. Čaj od koprive čisti i detoksikuje čitav organizam, pa tako otklanja i moguće uzroke nastanka kožnih problema, poput akni i bubuljica.

Povezano>>> Kopriva i čaj od koprive lekovito dejstvo

Čaj od koprive za celulit

Ukoliko ste u potrazi za prirodnim lekom za celulit – probajte čaj od koprive! Već smo objasnili kako čaj od koprive utiče na mršavljenje, i po sličnom principu možete koristiti i čaj od koprive za celulit. Čaj od koprive čisti i detoksikuje organizam, deluje diuretično i na taj način odvlači tečnost iz masnih ćelija, čime utiče na prirodnu redukciju celulita. Čaj od koprive za celulit možete koristiti svakodnevno tokom nekoliko nedelja/meseci, minimum po 1 l čaja dnevno – i videćete rezultat!