Dijeta sa tunjevinom

Postoji nekoliko dijeta sa tunjevinom a od njih je najpoznatija trodnevna tuna dijeta.Ova dijeta je veoma restriktivna plan ishrane omogućava unos ispod 1.200 kalorija dnevno pa se sprovodi samo kratkoročno.Na mnogim stranim sajtovima ova dijeta se često predstavlja po kao tvorevina klinike Mejo, Klivlendske klinike za ishranu ili Američkog udruženja za srce. Međutim, 3 dana dijeta sa tunjevinom nije razvijena na bilo kojoj od ovih institucija i niko od njih je ne podržava.

dijeta sa tunjevinom

Dijeta sa tunom
Promoteri 3 dana tuna dijete kažu da možete izgubiti do 5 kg u samo tri dana. Ekstremno niski kalorijski unos znači da ćete izgubiti malo masti, ali gubitak težine će verovatno doći pre svega iz telesnih tečnosti jer ishrana podrazumeva veoma malo ugljenih hidrata, koji pomažu telu da zadrži tečnosti. Čim prekinete dijetu,prethodna težina će se vratiti. Nema dokaza da ova dijeta snižava holesterol i čisti telo.Tokom dijeta rebalo bi da se striktno pridržavate režima ishrane i da pijete najmanje 2,5 litra vode svaki dan. Varijacije dijete sa tunjevinom dozvoljavaju neke zamene, kao što su tost ,jogurt za sladoled od vanile i sir za tunu.

Dijeta sa tunjevinom jelovnik
Doručak
Počnite dijetu sa doručkom od 5 slanih krekera, 100 grama sira i jabukom. Doručak za drugi dan se sastoji od pola grejpfruta ili čaše soka od grejpfruta plus parče integralnog tosta i 1 kašika putera od kikirikija. Poslednjeg dana, doručak je 1 jaje, 1 kriška integralnog tosta i pola banane.Možete popiti šolju crne kafe ili čaja bez šećera ili uz niskokalorične zaslađivače.

Ručak
Ručak prvog dana je 1 kuvano jaje i parče integralnog tosta. Za drugi dan, vaš popodnevni obrok treba da se sastoji od 1/2 šolje tunjevine i parčeta integralnog tosta. Ručak za treći dan je 8 salanih krekera ili šolja sira ili šolja tunjevine. Opet, možete imati crnu kafu ili čaj bez šećera ili sa zaslađivačem.

Večera
Vaša večera prvog dana obuhvata 1 šolju tunjevine, karfiol, šargarepu, bilo kakavo voće,jabuka,breskva,kajsija ili parče dinje zavisno od sezone. Za desert treba da jedete 1/2 šolje sladoleda od vanile.
Večera za drugi dan se sastoji od 100 grama. belog posnog mesa najbolje pilećih grudi, jabuke i 1 šolj boranije i šargarepe. Desert je 1 šolja sladoleda od vanile. Poslednjeg dana vaš poslednji obrok na dijeti je pola šolje tunjevine i 1/2 banane. Takođe pojedite 1/2 šolje šargarepe i 1 šolja brokolija ili kupusa (kao salatu ili kuvanog).Na kraju sa 1/2 šolje sladoleda od vanile.

Za dijetu se osim sveže i smrznute tunjevine može koristiti i tunjevina u konzervi.Mera od pola šolje odgovara polovini klasične konzerve težine od 180 do 200 grama.Koristite konzervu sa tunom u komadu a ne u komadićima i dobro ocedite ulje.