South Beach dijeta

South Beach Dijeta je popularna dijeta koju je kreirao kardiolog Arthur Agatston i objavio u njegovom bestseleru, “South Beach Dijeta:siguran plan za brzo i zdravo mršavljenje” South Beach Dijeta je komercijalna dijeta, ne medicinska dijeta koju će vam prepisati vaš lekar.

south beach dijeta
South Beach Dijeta, koja je dobila ime po glamuroznoj oblasti u Majamiju, se ponekad naziva modifikovano “dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata” a kod nas prevedeno “dijeta južnih palaža”. South Beach Dijeta je siromašnija u ugljenim hidratima i bogatija u proteinima i zdravim mastima nego što je tipičan plan ishrane. Ali to nije stroga dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata i kada je sprovodite ne morate da računate u gramima.

Svrha South Beach dijete je da se generalno promeni vrsta hrane koju jedete i da podstiče gubitak težine i zdrav način života.Agatston kaže da je zdrav način ishrane zapravo ključni faktor koji odlučuje da ćete da izgubite kilograme ili ne.

Možete da izaberete da pratite South Beach dijete zato što:

  • Želite dijetu koja ograničava određene ugljene hidrate i masti što će vam pomoći da izgubite kilograme
  • Želite da promenite navike u ishrani
  • Želite dijetu koju možete držati ceo život

South Beach Dijeta se zasniva na dobrim ugljenim hidratima, nemasnim proteinima i zdravim mastima kao i namirnicama bogatim vlaknima i ovakav način ishrane možete pratiti ceo život.Bitno je eliminisanje takozvanih “loših” ugljenih hidrata iz ishrane.Dr. Agatston definiše loše ugljene hidrate, kao one sa visokim glikemijskim indeksom. Namirnice sa visokim glikemijski indeks imaju tendenciju da se poveća nivo šećera u krvi brže, više i duže nego što to hrana sa nižim GI indeksom se smatraju za dobru. Neki dokazi ukazuju na to da se povećanje šećera u krvi (GI)povećava apetit, što dovodi do povećane ishrane i telesne težine kao i dijabetesa,a sve eventualno mo\e doprineti rayvoju kardiovaskularnih bolesti.

South Beach Dijeta takođe uči o različitim vrstama prehrambenih masti i podstiče vas da ograničite nezdrave trans masti i zasićene masti, dok se podsti;e upotreba zdravijih mononezasićenih masti.Ističe se prednosti vlakana i integralnih žitarica i podstiče uključivanje puno voća i povrća u vaš plan ishrane.

Ugljeni hidrati
Na tipičnom plan ishrane, oko 45 do 65 odsto vaših dnevnih kalorija dolazi iz ugljenih hidrata. Na osnovu 2.000 kalorija dnevno, to iznosi oko 225 do 325 grama ugljenih hidrata dnevno. U završnoj fazi održavanja u South Beach dijeti, možete dobiti čak 28 odsto svojih kalorija iz ugljenih hidrata, ili oko 140 grama ugljenih hidrata dnevno.Stroge dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata obično će ograničiti unos ugljenih hidrata na manje od 50 do 100 grama dnevno.

Vežbanje
South Beach Dijeta je evoluirala tokom vremena i sada preporučuje vežbu kao važan deo vašeg života. South Beach dijeta kaže da će redovno vežbanje povećati vaš metabolizam i pospešiti mršavljenje.

South Beach Dijeta ima tri faze:

Faza 1.
Ova dvonedeljna faza je dizajnirana da eliminiše lošu hranu i pokrene gubitak težine. Možete izbaciti gotovo sve ugljene hidrate iz ishrane, a posebno šećere, uključujući testenine, pirinač, hleb i voće. Ne možete piti voćni sok,gaziran sok ili alkohol. Možete se fokusirati na čiste proteine, kao što su riba,morski plodovi,belo meso živine, nemasna teletina i proizvodi od soje. Takođe možete jesti povrća bogata vlaknima,mlečne proizvode sa malo masti i namirnice sa zdravim, nezasićenim mastima, uključujući masline,avokado, orahe i semenke bundeve,suncokreta,lana…

Faza 2.
Ovo je faza dugoročnog gubitka težine.Počinjete vraćanje nekih od ranije zabranjenih namirnica,integralni hleb, integralne testenine, braon pirinač, voće i povrće i još mnogo toga.Ostajete u ovoj fazi dok ne dostignete svoju ciljanu težinu.

Faza 3.
Ovo je faza održavanja i trebalo bi da bude zdrav način ishrane za život. Vi nastavljate da pratite ishranu i stil života po principima koje ste naučili u prethodnim fazama. Možete da jedete gotovo sve namirnice koje želite, uključujući i povremene izlete.

South Beach dijeta tipičan jelovnik
Evo pogleda na ono što možete da jedete tokom tipičnog dana u fazi 1. prema web sajtu South Beach Dijeta:

Doručak. Doručak može biti artičoke,omlet sa šparglom i kozjim sirom, pečeno pileće belo meso ili jaja sa spanaćem i šunkom, uz šolju kafe ili čaja.
Ručak. Ručak mogu biti škampi ili riba, uz ledeni čaj ili kiselu vodu.
Večera. Večera mora grilovani losos ili teleći odrezak i sezonska salata.
Grickalice. Možete uživati u grickalicama u toku dana,kao što su sir i ili ćuretina ili orasi.

Gubitak težine
South Beach dijeta kaže da ćete izgubiti od 8 do 13 kilograma za dve nedelje dok ste u fazi 1. Takođe se naglašava da će najveći deo težine biti skinut sa struka. U fazi 2, kaže se da ćete verovatno gubiti 1 do 2 kilograma nedeljno.

Većina ljudi može da izgubi težinu na skoro svakoj dijeti, naročito u kratkom roku. Najvažnije za mršavljenje je koliko kalorija unosite i koliko ste kalorija sagoreli tokom jednog dana. Gubitak težine od 1 do 2 kg nedeljno je tipična preporuka. Iako možda izgleda sporo, to je ritam koji će vam verovatnije pomoći da trajno održite svoju telesnu težinu. Gubljenje velikog broja kilograma brzo bi moglo da ukazuje na to da gubite težinu iz telesnih tečnosti a ne masti.Neke dijete kao i ova imaju početnu fazu, da vam pomognu da pokrenete smanjenje svoje telesne težine,takve su South Beach dijeta i dijeta klinike Mejo.

South Beach dijeta je uglavnom usmerena na gubitak težine,ali promoviše određene zdrave promene. Istraživanja pokazuju da posle dugoročnih planova ishrane koji su bogati zdravim ugljenim hidratima i zdravim mastima može da se poboljša ukupno zdravlje. Na primer,dijete sa malo ugljenih hidrata i sa zdravim mastima mogu poboljšati nivo holesterola u krvi.Ako jedete takve namirnice kao što su integralne žitarice, nezasićene masti, povrće i voće trebalo bi da imate dobro zdravlje i zdravu telesnu težinu.
Rizici

South Beach Dijeta je generalno bezbedna ako pratite ono što je navedeno u knjizi South Beach dijeta i na oficijelnom sajtu. Međutim, ako ste ozbiljno ograničili unos ugljenih hidrata,kao u fazi 1 doći će do problema zbog ketoze. Ketoza može da dovede do slabosti, mučnine, vrtoglavice i dehidracije.
Knjigu ,jelovnike i recpte treba kupiti pa ova dijeta nije stekla naročitu popularnost u našim krajevima za razliku od SAD gde je jedna od najpopularnijih. >>>Sajt na engleskom